man achter beeldscherm

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

Inzicht in behandelwensen en -grenzen van groot belang voor goede zorg

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

Proactieve zorgplanning

Om een patiënt de juiste zorg op de juiste plek te kunnen geven, moet je weten wat voor die patiënt belangrijk is in het leven. Proactieve zorgplanning (PZP en ook wel Advance Care Planning genoemd) is van belang voor iedereen, ongeacht leeftijd, kwetsbaarheid of ziekte. PZP houdt in dat mensen hun wensen, grenzen en keuzes over huidige en toekomstige medische behandeling en zorg bespreken met naasten en zorgverleners. De zorgverlener licht toe wat haalbaar is, bespreekt mogelijke uitkomsten en legt de afspraken uit deze gesprekken vast. Deze afspraken zijn op verschillende momenten en situaties belangrijk. Een patiënt heeft immers vaak met meer zorgverleners contact, zoals met de huisarts, zorgprofessionals in de acute zorg, in het ziekenhuis en in de thuiszorg. Daarom is het nodig dat de actuele afspraken over behandelwensen en -grenzen op ieder moment en in alle zorgsituaties beschikbaar zijn. Dit kan ongewenste zorg of behandeling voorkomen.

Landelijke informatiestandaard

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) ontwikkelt in afstemming met Nictiz (het Nederlandse kenniscentrum voor landelijke toepassingen van ICT in de zorg) een landelijke informatiestandaard om de afspraken over behandelwensen, -grenzen en keuzes digitaal inzichtelijk te maken. Deze standaard is gebaseerd op het ‘Uniform format vastleggen proactieve zorgplanning’, behorend bij de Richtlijn proactieve zorgplanning (2023).

In een pilot in de Gelderse Vallei heeft IKNL met diverse zorginstellingen en leverancier Phoqus Health een viewer applicatie ingericht voor zowel het uniform registreren als het inzichtelijk maken van gemaakte afspraken. In deze opstelling is de informatiestandaard PZP voor het eerst in de praktijk geïmplementeerd en getest.

Werkwijze wordt ingevoerd

De resultaten van de pilot waren positief. Daarom neemt de regio vervolgstappen om de informatiestandaard verder in te voeren. Na toestemming van de patiënt kunnen andere zorgverleners in de regio dan altijd de meest recente informatie inzien die patiënt en zorgverleners hebben vastgelegd over diens behandelwensen en -grenzen. Regio Gelderse Vallei is de eerste regio in Nederland die dit conform de informatiestandaard realiseert.

Video over het belang van inzage in behandelwensen- en grenzen

In samenwerking met IKNL is een video gemaakt waarin zorgverleners uit de regio Gelderse Vallei toelichten hoe digitale uitwisseling van behandelwensen en -grenzen in de praktijk bijdraagt aan betere zorg voor patiënten in de palliatieve fase. 

 

Vitale Gelderse Vallei

Bovenstaande samenwerking is onderdeel van een groter project ‘Digitale gegevensuitwisseling voor proactieve zorgplanning in de palliatieve fase’ van Vitale Gelderse Vallei. Vitale Gelderse Vallei is de samenwerking van aanbieders uit zorg & welzijn, zorgverzekeraars, gemeenten, onderwijs & onderzoek en woningcorporaties in de regio Gelderse Vallei. In het netwerk wordt samengewerkt aan het toegankelijk, goed en betaalbaar houden van de zorg en het verbeteren van de gezondheid in de regio.

 

Meer informatie

‘Proactief gegevens delen’ is een project van IKNL in samenwerking met Stichting CareCodex, Stichting PZNL en ZonMW.
Voor vragen en contact neem contact op met het team Proactief gegevens delen

Folder 'Proactief gegevens delen in de palliatieve fase'

 

Gerelateerde projecten

Proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten over toekomstige medische behandeling en zorg met patiënten en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Een patiënt komt immers vaak met meer zorgprofessionals in aanraking, zoals bijvoorbeeld de huisarts, zorgprofessionals het ziekenhuis en in de thuiszorg. De mogelijkheid om de geregistreerde uitkomsten van die gesprekken breder digitaal beschikbaar te maken helpt zorgprofessionals in de communicatie met patiënten en hun naasten en met collega’s. IKNL is daarom het multidisciplinaire project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gestart, om deze brede digitale inzage van de meest actuele geregistreerde gegevens ten behoeve van proactieve zorgplanning mogelijk te maken. Dit doen we in samenwerking met PZNL en Stichting CareCodex.

lees verder
Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Innovatie in het Sympal Dashboard: geautomatiseerd inzicht in patiëntenzorg voor hospices

zorgverlener en patient in hospice Vanuit de maatschappelijke opdracht om de hospicezorg als onderdeel van toekomstbestendige palliatieve zorg te versterken, is een belangrijke mijlpaal bereikt: de lancering van een vernieuwd Sympal dashboard. Dit dashboard biedt hospices, zonder extra registratielast, automatisch toegang tot cruciale data over het (on)welbevinden van hun patiëntenpopulatie op vier dimensies. Met het dashboard kunnen hospices hun eigen resultaten nu eenvoudig vergelijken met die van andere deelnemende hospices lees verder