beeld van een bestralingsapparaat met daarnaast een beeld van een operatie die bezig is

Grote internationale verschillen in behandeling vroeg-stadium NSCLC, maar overleving vrijwel gelijk

Dit blijkt uit onderzoek van Philip Baum (longchirurg in Heidelberg) en collega’s uit vijf andere landen, waaronder Nederland. Voor deze studie werden gegevens gebruikt van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), 5 andere Europese kankerregistraties en de SEER-registratie in de Verenigde Staten. Het primaire doel van de studie was om internationale variatie in het behandelbeleid bij longkanker in kaart te brengen en om te achterhalen of er een relatie was met de behandeluitkomst.

In Nederland vaker radiotherapie i.v.m. andere landen

Bij stadium I niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) wordt chirurgie in de meeste landen als voorkeursbehandeling beschouwd, waarbij bestraling een alternatief is voor patiënten met hoge leeftijd of zwakke conditie. In Nederland hebben de radiotherapeutische centra veel expertise met stereotactische bestraling, waarbij men met een beperkt aantal fracties toch een curatieve bestralingsdosis kan realiseren. Dit heeft er toe geleid dat er in Nederland veel vaker bestraald wordt dan in andere landen (zie figuur).

Overleving verschilt weinig ondanks behandelverschillen

De vijfjaarsoverleving van patiënten met stadium I NSCLC lag gemiddeld rond de 50% en verschilde maar weinig tussen de landen. Dit sluit aan bij de uitkomsten van een recente Nederlandse studie door De Ruiter en collega’s, waarbij men de resultaten van chirurgie en radiotherapie vergeleek en geen significant verschil in algehele overleving kon aantonen. De Ruiter zag wel dat chirurgie vaker wordt toegepast bij jongere en fittere patiënten. Deel 2 uit het IKNL-drieluik over sociaaleconomische verschillen meldde dat chirurgie bij stadium I NSCLC minder vaak werd toegepast bij Nederlanders met een lager inkomen.

Internationale vergelijking belangrijk

Een bijkomstige bevinding bij de studie van Baum en collega's was dat er maar een beperkt aantal landen in staat bleek om inzicht te geven in behandelpatronen. Dat is betreurenswaardig omdat internationale vergelijkingen niet alleen informatie geven over verschillen in incidentie of behandeling maar ook inzicht kunnen verschaffen over de effectiviteit van zorgsystemen.

Meer informatie

Neem contact op met Ronald Damhuis, onderzoeker, of lees de artikelen:

Gerelateerd nieuws

Invloed van een snelle behandeling op de overleving van patiënten met vroeg stadium niet-kleincellig longkanker

chirurgie bij stadium II niet-kleincellig longkanker Patiënten met klinisch stadium II niet-kleincellig longkanker hebben baat bij een snelle start van een chirurgische behandeling (operatie). Hun overlevingskansen zijn dan hoger. Dit blijkt uit een recente studie van Sosse Klarenbeek van Radboud UMC, IKNL-onderzoeker Mieke Aarts en collega’s. Opvallend genoeg werd dit fenomeen niet gezien bij stadium I en ook niet bij patiënten die behandeld werden met radiotherapie bij stadium II. lees verder

Longchirurgie zonder preoperatieve bevestiging van de diagnose longkanker: wat is de huidige klinische praktijk?

operatiekamer door het raam

In Nederland werd meer dan een derde van de patiënten met verdenking op longkanker geopereerd zonder preoperatieve bevestiging door een klinisch patholoog. Het aandeel geopereerde patiënten zonder voorafgaande pathologische- of PA-diagnose verschilde significant tussen de ziekenhuizen. Het is onduidelijk of dit iets zegt over de chirurgische kwaliteit van zorg. De verwachte komst van screening en de toegenomen aandacht voor sublobaire resecties rechtvaardigen meer onderzoek naar de gevolgen van de variatie in beleid. Prof. dr. Ad Verhagen, hoogleraar cardio-thoracale chirurgie aan het Radboud UMC, reflecteert op de meest recente cijfers.

lees verder