Invloed van een snelle behandeling op de overleving van patiënten met vroeg stadium niet-kleincellig longkanker
Voor deze studie werd gebruik gemaakt van gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie in de periode 2014-2019. De doorlooptijd was gedefinieerd als het aantal dagen tussen het eerste polikliniekbezoek bij de longarts en de start van de behandeling. Patiënten die een mediastinoscopie hadden ondergaan werden uitgesloten van de studie. De mediane doorlooptijd bedroeg 47 dagen voor stadium I en 46 dagen voor stadium II. De kans op overlijden bleek verhoogd (hazard ratio 1.36) bij vertraagde behandeling van patiënten met klinisch stadium II. Verrassend was wel dat dit fenomeen vooral optrad bij patiënten die postchirurgisch stadium I bleken te hebben. Vertraging van de chirurgische behandeling werd vooral bepaald door diagnostische verrichtingen (EUS, EBUS, transthoracaal biopt).
Aanbeveling
De onderzoekers raden aan om het diagnostisch onderzoek en de besluitvormingsstrategie te optimaliseren. Door de komst van nieuwe vormen van diagnostiek en behandeling vereist dit onderwerp de komende jaren extra aandacht.
Meer informatie
Neem contact op met Ronald Damhuis, onderzoeker, of lees het volledige artikel:
- Klarenbeek SE, Aarts MJ, van den Heuvel MM, Prokop M, Tummers M, Schuurbiers-Siebers OCJ. Impact of time-to-treatment on survival for early-stage non-small cell lung cancer in The Netherlands-a nationwide observational cohort study. Transl Lung Cancer Res. 2023 Oct 31;12(10):2015-2029.