Jaarbeeld 2023

Een greep uit wat IKNL deed om de impact van kanker te reduceren

Lancering Nederlandse Kankeratlas

De Nederlandse Kankeratlas toont de impact van kanker per regio. Dit biedt veel inzicht om gerichter in te zetten op preventie en vroege opsporing. 


Nederlands kankeratlas

scheidingslijn
kengetallen iknl 2023
IKNL levert de maatschappij 580 miljoen op. De data en inzichten uit de NKR en andere bronnen dragen bij aan verbetering van preventie, vroege opsporing, kankerzorg en palliatieve zorg.
De maatschappelijke impact van IKNL
scheidingslijn

ga naar Data laten leven pagina

scheidingslijn

Doelmatigheidsonderzoek sleutel tot betere behandeling en beheersbare kosten

Op het symposium over dure geneesmiddelen stelde IKNL de aanwezigen de vraag ‘Hoe verhoudt de effectiviteit van geneesmiddelen zich tot de uitgaven?’ De gedragen conclusie was dat doelmatigheidsonderzoek een belangrijke sleutel kan zijn tot betere behandeling en beheersbare zorgkosten. De best practice hiervoor is de SONIA-trial, een onderzoek naar gepaste inzet van een duur geneesmiddel bij patiënten met borstkanker. Naar de 10 conclusies ➜


De NKR als kerndataset

Om ook in de toekomst aan de vraag naar data te blijven voldoen, definieert IKNL voor de NKR een kerndataset. In de kerndataset worden de meest essentiële items rondom de oncologie landelijk dekkend verzameld en beheerd. Voor specifiekere analyses komt er een flexibele schil, waarin vraaggestuurd en op maat gegevens worden verzameld. Door de NKR te verbinden met andere databronnen verhogen we de beschikbaarheid van data over het gehele zorgpad.


Zo maken we de NKR toekomstbestendig ➜

De IZA Netwerktool

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) wil de samenwerking tussen ziekenhuizen binnen netwerken bevorderen. Om ziekenhuizen en de regionale en tumorspecifieke netwerken hierbij te ondersteunen, bouwde IKNL de ‘IZA Netwerktool’. In de tool staan het aantal diagnoses van alle tumorsoorten en de aantallen zorginterventies van de tumorsoorten die in het IZA-proces worden besproken. Aangezien een aanzienlijk deel van de patiënten in meer dan één centrum wordt behandeld, bevat de tool ook verwijslijnen die tonen hoe patiënten door het netwerk lopen.


IZA-Netwerktool


scheidingslijn

Samenwerking met DICA

De samenwerking met DICA heeft een intensievere fase bereikt. We pakken projecten zoals harmonisatie van datasets en regionale samenwerkingen gezamenlijk op. Ook onderzoeken we of er één loket kan komen om wetenschappelijke aanvragen af te handelen en buigen we ons samen over onderwerpen zoals koppelingen en dure geneesmiddelen. Bovendien startten we een traject voor het uitwerken van de best passende toekomstbestendige samenwerkingsvorm.


logo DICA


scheidingslijn

Automatisering van labgegevens

Binnen project R(H)ONDA werken we aan het realtime ophalen van klinische gegevens voor patiëntselecties ten behoeve van studies en cohorten. In 2023 draaiden we een pilot voor dataverzameling in de TIBET-studie. In deze studie bij patiënten met uitgezaaide borstkanker vormen labuitslagen een belangrijk onderdeel van het onderzoek. Via de Datagateway van Performation werden labuitslagen automatisch uit het epd van het deelnemende ziekenhuis geëxtraheerd en vergeleken met de door datamanagers handmatig ingevoerde gegevens. Hierbij was er een foutmarge van slechts 0,41% (7 verschillen door typefouten bij het handmatig overnemen van data). Uit deze succesvolle pilotstudie lijkt automatisering van labgegevens een zeer kansrijke manier te zijn voor dataverzameling in de toekomst.


Lancering Nederlandse Kanker Agenda

De Nederlandse Kanker Agenda is het nationale kankerplan dat is samengesteld door het Nederlands Kanker Collectief, een onafhankelijk en open samenwerkingsverband. Het collectief is een initiatief van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), KWF Kankerbestrijding en IKNL. Hiermee sluit Nederland aan bij de EU Cancer Mission en Europe’s Beating Cancer Plan.

Bekijk de uitgelichte doelen ➜


Nederlandse Kankeragenda

scheidingslijn