Sterfte schildklierkanker

Er sterven jaarlijks zo'n 100 mensen in Nederland aan schildklierkanker. Omdat schildklierkanker vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen (zie incidentie), overlijden er ook meer vrouwen aan deze ziekte. Ongeveer de helft van de patiƫnten die aan schildklierkanker komen te overlijden zijn ouder dan 75 jaar.

Prognose sterfte schildklierkanker tot en met 2032

In het rapport 'Kanker in Nederland: Trends en prognoses tot en met 2032' zijn prognoses over de incidentie van schildklierkanker opgenomen. De incidentie van schildklierkanker in Nederland is de afgelopen decennia meer dan verdubbeld. De belangrijkste oorzaak van deze stijging is verbeterde diagnostiek, waardoor kleinere papillaire schildkliertumoren eerder ontdekt worden. Daarnaast verklaren veranderingen in classificatie mogelijk een klein deel van de stijging. Zo worden afwijkingen die voorheen als goedaardig werden beschouwd nu als kwaadaardig beschouwd, of omgekeerd.

Het risico om te sterven aan schildklierkanker is laag en nam licht af in de afgelopen dertig jaar. Onder invloed van de vergrijzing stijgt het aantal vrouwen dat sterft aan schildklierkanker van 61 in 2019 naar bijna 70 in 2032 en het aantal mannen van 41 in 2019 naar ongeveer 55 in 2032.

Meer informatie

Lees meer over de incidentie, prevalentie en overleving van schildklierkanker.