Cijfers blaaskanker

Hieronder vindt u een overzicht van de incidentie-, overlevings-, prevalentie- en sterftecijfers gebaseerd op data uit de Nederlandse Kankerregistratie.

Totaaloverzicht cijfers blaaskanker 

Lees 'Uitgezaaide blaaskanker in Nederland' (webpagina), cijfers en trends uit de NKR en de Prospectieve Blaaskanker Infrastructuur (ProBCI). Of bekijk het overzicht 'Belangrijke cijfers over blaaskanker' (pdf), van het voorkomen, de behandeling en overleving van blaaskanker.

Incidentie blaaskanker

Ongeveer 6.700 mensen per jaar krijgen voor het eerst de diagnose blaaskanker, dit zijn zowel invasieve als niet-invasieve tumoren. Blaaskanker komt ongeveer 3 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Blaaskanker staat bij zowel mannen als bij vrouwen in de top 10 van meest voorkomende vormen van kanker, indien ook de niet-invasieve tumoren worden meegeteld. Bij mannen is het de zesde en bij vrouwen de tiende meest voorkomende kankersoort.

Het aantal nieuwe patiënten met blaaskanker is de afgelopen jaren gestegen. Dit komt onder andere doordat er meer mensen wonen in Nederland en mensen gemiddeld ouder worden.

De gestandaardiseerde incidentie (European Standardized Rate) is een weergave van het aantal diagnoses per 100.000 mensen waarbij de leeftijdsverdeling over verschillende jaren gelijk is getrokken. Bij mannen is deze gestandaardiseerde incidentie redelijk stabiel over de laatste jaren en lijkt het af te nemen, terwijl deze bij vrouwen blijft toenemen.

De RESR (Revised European Standardized Rate) is een nieuwe maat voor correctie voor leeftijdsopbouw in de Europese bevolking, gebaseerd op de Europese bevolkingsopbouw in 2010.

Roken is een risicofactor voor blaaskanker. Vrouwen begonnen historisch gezien later met roken dan mannen; de toename van blaaskanker bij vrouwen volgt de toename van het aantal vrouwen dat rookte vanaf de jaren ‘80. Onder mannen is er eerder een afname in het aantal rokers gekomen en deze afname wordt gevolgd door de afname van blaaskanker bij mannen.

Overleving blaaskanker

Patiënten met niet-spierinvasieve blaastumoren hebben een grote kans op genezing. Meer dan 90% van de patiënten leeft nog 5 jaar na diagnose. Patiënten met spierinvasieve tumoren hebben een slechtere 5-jaarsoverleving. Meer dan de helft van deze patiënten is 5 jaar na de diagnose overleden aan blaaskanker. De prognose van patiënten met gevorderde blaaskanker is vooralsnog slecht. Na 5 jaar is slechts 1 op de 10 van deze patiënten nog in leven.

In onderstaande grafiek ziet u hoeveel patiënten per jaar na de diagnose nog in leven zijn voor 3 periodes van tien jaar. 

Onderstaande grafiek toont de overleving per stadium voor de TNM 7e editie (diagnosejaren 2010-2016).

Stadiumverdeling

Ongeveer 70% van de patiënten heeft bij de diagnose blaaskanker een niet-spierinvasieve tumor. Hiervan is het grootste deel niet invasief groeiend (Ta en CIS). Bij bijna 20% van de patiënten is de blaastumor bij de diagnose al in de spierlaag gegroeid. Bij ongeveer 10% van de patiënten is de ziekte bij diagnose al in gevorderd stadium en dus niet meer beperkt tot de blaas (zie onderstaande afbeelding).

In tegenstelling tot veel andere soorten van kanker, is de overleving van patiënten met blaaskanker de afgelopen decennia nauwelijks verbeterd. Momenteel zijn er echter nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van blaaskanker, zoals immunotherapie, die mogelijk de overleving van deze patiënten zullen verbeteren.

Prevalentie blaaskanker

De 10-jaarsprevalentie van blaaskanker is de afgelopen decennia gestegen. Rond de 41.000 mensen in Nederland leven met of na blaaskanker.

Sterfte blaaskanker

Elk jaar overlijden er ruim 1.200 mensen in Nederland aan blaaskanker.

De sterfte aan blaaskanker is de afgelopen decennia over het algemeen gestegen. Dit komt grotendeels omdat meer mensen blaaskanker hebben gekregen.