De zorg is beter bij transmurale samenwerking in de palliatieve fase

Samenwerking bij palliatieve zorg leidt tot minder IC- en ziekenhuisopnames

Bij initiatieven waar ziekenhuizen, huisartsen en de thuiszorg intensief samenwerken krijgt een patiënt meer passende zorg in de laatste levensfase. Dertig dagen voor overlijden hebben patiënten minder te maken met IC- en ziekenhuisopnames, worden minder behandeld met chemotherapie en overlijden patiënten minder vaak in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van Chantal Pereira (IKNL) en collega’s, dat gepubliceerd is in het International Journal of Integrated Care.

Jaarlijks hebben ruim 110.000 mensen behoefte aan palliatieve zorg:  zorg die gericht is op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven voordat iemand komt te overlijden. Omdat zorg in de palliatieve fase vaak in meerdere sectoren plaatsvindt en door verschillende zorgprofessionals wordt geleverd, is transmurale samenwerking (samenwerking ‘over de sectoren heen’) nodig. Pereira, Dijxhoorn en collega’s wilden weten of de transmurale samenwerking de geleverde kwaliteit van zorg verbetert en welke impact dat heeft op de zorgkosten.

De onderzoekers keken naar verschillende aspecten van ‘potentieel niet-passende zorg’ in de laatste 30 dagen van het leven: overmatige of onnodig belastende behandelingen in de laatste maand die bij een patiënt in de laatste levensfase mogelijk niet meer gewenst zijn. In de studie gaat het om twee of meer (spoed)opnames in het ziekenhuis, minimaal 14 dagen verblijf in het ziekenhuis, het toedienen van chemotherapie bij kanker en een opname op de intensive care. De voorkeur voor een plek van overlijden is meestal niet het ziekenhuis, maar thuis, in een hospice of verzorgingstehuis. Sterfte in het ziekenhuis is daarom ook een aspect van potentieel niet-passende zorg. 

Transmurale zorg

Samen met Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) startte het onderzoek met een landelijke inventarisatie van initiatieven waarin transmuraal wordt samengewerkt in 30 regio’s in Nederland. De onderzoekers vroegen initiatiefnemers documentatie en deelden de initiatieven in op basis van het ‘Kwaliteitskader palliatieve zorg’ en selecteerden de vijf koplopers vanuit deze initiatieven. In deze geselecteerde regio’s vergeleken onderzoekers de zorguitkomsten van alle overleden patiënten vóór implementatie van de initiatieven met die van de periode daarna. Daarnaast keken ze specifiek naar patiënten die binnen vijf initiatieven transmurale palliatieve zorg hadden ontvangen vanuit het initiatief, en vergeleken de zorguitkomsten van deze patiënten met een vergelijkbare controlegroep. Uit beide vergelijkingen komt een duidelijk beeld naar voren: binnen een initiatieven transmurale palliatieve zorg ontvangen vindt minder potentieel niet-passende zorg plaats. 

Kosten: verschuiving van ziekenhuis naar eerstelijn

Naast de zorguitkomsten brachten de onderzoekers ook de zorgkosten in kaart. De kosten van de patiënten binnen initiatieven lagen in totaal iets lager. De kosten verschoven van het ziekenhuisbudget naar de eerstelijnszorg. 

Betaaltitels

De studie laat zien dat samenwerken over de muren heen bijdraagt aan betere zorg, terwijl de kosten niet toenemen. De onderzoekers pleiten er daarom voor dat transmurale samenwerking meer wordt toegepast en dat er betere financieringsmogelijkheden komen. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft inmiddels vier experimentele betaaltitels ingevoerd waar zorginstellingen gebruik van kunnen maken. PZNL ondersteunt vanuit het project TAPA$ (transmurale palliatieve zorg met passende bekostiging) zorginstellingen bij het opzetten en financieren van transmurale samenwerkingen

Medewerkers

Natasja Raijmakers

Natasja Raijmakers

senior onderzoeker palliatieve zorg

lees verder
Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder