zorgverlener en patient in hospice

Innovatie in het Sympal Dashboard: geautomatiseerd inzicht in patiëntenzorg voor hospices

Vanuit de maatschappelijke opdracht om de hospicezorg als onderdeel van toekomstbestendige palliatieve zorg te versterken, is een belangrijke mijlpaal bereikt: de lancering van een vernieuwd Sympal dashboard. Dit dashboard biedt hospices, zonder extra registratielast, automatisch toegang tot cruciale data over het (on)welbevinden van hun patiëntenpopulatie op vier dimensies. Met het dashboard kunnen hospices hun eigen resultaten nu eenvoudig vergelijken met die van andere deelnemende hospices

Wat is Sympal?

Via het project Sympal, wat staat voor Symptoomlast in de palliatieve fase, is gewerkt aan een dashboard voor het bij elkaar brengen van gegevens die standaard worden vastgelegd binnen hospices. Het doel is om hiervan te leren en om de zorg voor patiënten te verbeteren. Dit project is onderdeel van het NPPZ II en is een duurzame samenwerking tussen IKNL, UMC Utrecht (Expertisecentrum Palliatieve Zorg Utrecht), Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN), Stichting PZNL en Madenco eZorg. 
Op het Sympal dashboard brengen we routine zorgregistratiegegevens van hospices samen en koppelen deze terug naar de deelnemende hospices. Hierbij leggen we de focus op registratie van symptoomlast (via het Utrecht Symptoomdagboek 4 Dimensioneel) en waarden, wensen en behoeften van patiënten op vier dimensies: op fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel gebied. Zorgverleners registreren deze gegevens, zodat zij op patiëntniveau meer inzicht hebben in het (on)welbevinden van de patiënt. Dezelfde registraties gebruiken we ook voor het dashboard.

Geautomatiseerde data-ontsluiting

Het Sympal dashboard is ontwikkeld in nauwe samenwerking met meerdere hospiceorganisaties. Op dit moment worden de gegevens getoond van aangesloten pilothospices die gebruik maken van het elektronisch cliëntendossier (ECD) van Madenco eZorg. In samenwerking met IKNL is gerealiseerd dat de data automatisch worden opgehaald via een zogeheten URL-koppeling en verwerkt voor weergave in het dashboard. De data-infrastructuur is zo ontworpen dat het ook mogelijkheden biedt om andere ECD-leveranciers (zoals Ons Nedap) aan te laten sluiten. Stapsgewijs willen we het dashboard landelijk uitrollen zodat ieder hospice er straks gebruik van kan maken. Sympal positioneert zich hiermee als een pionier binnen de palliatieve zorg op het gebied van geautomatiseerde data-ontsluiting, verwerking en visualisatie.

‘Het is een gezamenlijke droom om de schat aan data die via het dashboard van Sympal vrijkomt in de toekomst te koppelen aan de Nederlandse Kankerregistratie om zo meer kennis te generen over symptomen bij patiënten met uitgezaaide kanker - Saskia Teunissen, hoogleraar hospicezorg UMCU 

Succesvolle pilot en brede implementatie

Het succes van Sympal werd aangetoond tijdens eerdere pilots met verschillende hospices die zijn aangesloten bij de AHzN. Als vervolgstap op deze pilots zijn verschillende manieren voor geautomatiseerde data-ontsluiting en verwerking onderzocht. IKNL heeft de achterliggende data-infrastructuur ontwikkeld wat de basis is van het huidige dashboard. Na succesvolle fasen van testen heeft het eerste hospice nu volledig toegang tot het vernieuwde dashboard. Andere hospices zullen spoedig volgen. Tijdens de algemene ledenvergadering van de AHzN eind september zullen meer hospices worden uitgenodigd om zich bij dit project aan te sluiten.

Nieuwe benchmarkfunctionaliteiten

Het dashboard maakt gebruik van PowerBI, een tool die veel wordt gebruikt in de zorgsector. Nieuw aan deze implementatie is de uitgebreide benchmarkfunctie, waarmee hospices hun eigen data kunnen vergelijken met het geaggregeerde totaal van alle deelnemende hospices. Dit stelt hospicemedewerkers in staat om van elkaar te leren. Bovendien biedt de infrastructuur robuuste beveiligingsopties, zodat eigen data en geanonimiseerde totalen zichtbaar zijn. Deze functionaliteit opent de deur voor toekomstige projecten waar benchmarking van belang is. Het ontwikkelde dashboard en de achterliggende data-infrastructuur bieden een breed scala aan mogelijkheden voor verdere innovatie en onderzoek binnen de palliatieve zorg.

Wij zijn heel tevreden over het nieuwe dashboard, het ziet er mooi en overzichtelijk uit en de resultaten zijn ook snel zichtbaar - Rianne van Wezel, verpleegkundige Hospice Dôme

Meer onderzoek mogelijk

Door het geautomatiseerd inlezen kunnen de gegevens sneller en zonder registratielast worden verzameld, waarmee meer onderzoek binnen de palliatieve zorg gedaan kan worden. En steeds meer hospices kunnen in de toekomst meedoen, waardoor er ook meer data beschikbaar komen voor onderzoek. Met deze technologische vernieuwingen blijft Sympal zich ontwikkelen tot een essentieel instrument voor zorgoptimalisatie en gegevensgestuurde inzichten in de hospicezorg, als onderdeel van een leer- en verbetercyclus.

Meer informatie 

Voor meer informatie over SYMPAL project kunt u contact opnemen met Dana van Son, adviseur palliatieve zorg IKNL, d.vanson@iknl.nl.

Meer algemene informatie en cijfers over hospicezorg in Nederland kunt u vinden op de kerncijfers palliatieve zorg hospicezorg.

Lees het artikel: Sympal+ naar betere zorg voor patiënten in hospices

 

Gerelateerd nieuws

Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Handen zorgprofessional op laptop

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.

lees verder

Geslaagde demonstratie van idee om gegevens te delen in de palliatieve fase

handen vrouwelijke zorgprofessional op laptop

Verschillende zorgprofessionals uit eerste, tweede en derde lijn, een vertegenwoordiger van Patiëntenfederatie Nederland, evenals diverse leveranciers van zorginformatiesystemen, medewerkers van Nictiz, VWS en andere geïnteresseerden kwamen allemaal begin juni bijeen. Onder de bezielende leiding van dr. Manon Boddaert kregen zij een demonstratie door de projectgroep ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’. Hierin werd de haalbaarheid aangetoond van een concept waarmee steeds de meest actueel vastgelegde wensen en behandelgrenzen van patiënten in de palliatieve fase digitaal met elkaar gedeeld kunnen worden.

lees verder