Operatie met behulp van robots

Hoog-risico prostaatkanker: RECOVER-studie naar de best passende behandeling

Voor mannen met een hoog-risico prostaatkanker zijn er twee veelgebruikte behandelingen: robot-geassisteerde verwijdering van de prostaat en uitwendige bestraling (meestal in combinatie met hormoontherapie). Vaak kunnen patiënten kiezen tussen beide opties. Alleen is het niet bekend wat de beste behandeling is voor individuele patiënten. De RECOVER-studie, een gezamenlijk project van IKNL, de Nederlandse Vereniging voor Urologie en de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie, moet daar verandering in brengen.

In de studie wordt onder meer data verzameld over de kwaliteit van leven van patiënten na een robot-geassisteerde verwijdering of bestraling en over functionele uitkomsten zoals urine-incontinentie en erectiestoornissen. Ook de overleving en de kosteneffectiviteit van de behandelingen worden onderzocht.
Daarnaast nemen de onderzoekers interviews af bij patiënten en hun zorgprofessionals. Ze willen zo achterhalen op welke manieren patiënten worden voorgelicht over de behandelopties en welke factoren een rol spelen bij de keuze voor een behandeling.

Best passende behandeling

De uitkomsten van de RECOVER-studie moeten leiden tot een verbetering van de zorg rond hoog-risico prostaatkanker. Zorgverleners kunnen hun patiënten straks wetenschappelijk onderbouwde informatie geven over de te verwachten uitkomsten en risico’s van behandelingen. Daardoor zijn patiënten beter in staat om samen met een zorgprofessional de behandeling te kiezen die het beste past bij hun persoonlijke situatie. 

Op dit moment nemen circa 300 patiënten uit 29 ziekenhuizen deel aan de studie. Er zijn in totaal 850 patiënten nodig voor het onderzoek. Als dit aantal bereikt is, zullen de gegevens worden geanalyseerd. 
 
Meer weten? Hier vind je de projectbeschrijving van de RECOVER-studie.

Voor vragen kunt u contact opnemen met een van de betrokken onderzoekers: Caroline van der Starre, dr. Berdine Heesterman of dr. Katja Aben.
 

Gerelateerd nieuws

Impact van urineverlies na operatie of bestraling bij prostaatkanker

urineverlies bij prostaatkanker

Eén op de drie mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker urineverlies heeft, ervaart altijd of vaak negatieve invloed van urineverlies op het gebied van seksualiteit en intimiteit en bij onderweg zijn. Daarnaast maakt het urineverlies een kwart van de mannen onzeker en een op de vijf mannen schaamt zich ervoor. Dit blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Prostaatkankerstichting onder 974 mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker te maken kregen met urineverlies. 

lees verder

Trends en variatie in het gebruik van radiotherapie bij niet-gemetastaseerde prostaatkanker

radiotherapie-apparaat prostaatkanker

Sinds 2008 nam het gebruik van inwendige radiotherapie (brachytherapie) en radicale prostatectomie bij patiënten met gelokaliseerd laag-risico prostaatkanker af. Bij deze patiënten wordt in recente jaren steeds vaker gekozen voor een actief vervolgen beleid (active surveillance) waarmee directe behandeling - en eventuele nadelige effecten hiervan - worden uitgesteld. De toepassing van uitwendige bestraling bij gelokaliseerd laag-risico prostaatkanker is beperkt en bleef stabiel over tijd. Deze trends in de tijd worden zowel bij oudere als jongere patiënten gezien, hoewel het percentage patiënten dat geen actieve behandeling krijgt sterk toeneemt met toenemende leeftijd. Bij gelokaliseerd hoog-risico prostaatkanker en lokaal uitgebreide ziekte nam het gebruik van uitwendige radiotherapie evenals prostatectomie in recentere jaren toe. Ook hier speelt leeftijd een belangrijke rol; het aandeel uitwendige radiotherapie versus radicale prostatectomie neemt toe naarmate de leeftijd hoger wordt. Dit blijkt uit een onlangs gepubliceerde landelijke studie naar trends en variatie in radiotherapie bij niet-gemetastaseerde prostaatkanker.

lees verder