Health-ri en IKNL werken samen aan databeschikbaarheid

Health-RI en IKNL bundelen krachten voor betere databeschikbaarheid bij kankeronderzoek

Health-RI en Stichting Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) versterken de samenwerking voor betere databeschikbaarheid bij onderzoek naar kanker. Een geïntegreerde zorgdata-infrastructuur is de sleutel tot hoogwaardig medisch-wetenschappelijk onderzoek, innovatie en optimale zorg. Door de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) zetten beide partijen een belangrijke stap in het bevorderen van datagedreven kankeronderzoek in Nederland en daarbuiten voor verbeterde behandelingen, betere uitkomsten en uiteindelijk het voorkomen van kanker.

Een van de belangrijkste doelen van deze samenwerking is het verbeteren van de nationale datainfrastructuur in de oncologie. Dit houdt in dat, voortbouwend op de gezondheidsbrede data-infrastructuur van Health-RI en de expertise van IKNL in het oncologiedomein en de inhoud van de kankerregistratie, onderzoekers hun onderzoek sneller en beter kunnen uitvoeren zodat kankerzorg sneller kan verbeteren. Deze infrastructuur zal worden afgestemd op de Nederlandse Kankeragenda, waardoor de onderzoeksactiviteiten beter gecoördineerd en effectiever worden. Door samen te werken met organisaties zoals KWF, ziekenhuizen, Palga en DICA, wordt dit oncologie dataknooppunt van Nederland verder versterkt. Dit initiatief sluit ook aan bij de European Health Data Space (EHDS) en de Europese plannen voor oncologie dataknooppunten in iedere lidstaat.

M.J. Flikweert, CEO van Health-RI:

"Door onze krachten te bundelen met IKNL in samenwerking met andere partijen kunnen we een robuuste datainfrastructuur opzetten, zoals een nationale catalogus die essentieel is voor kankeronderzoek."

Daarnaast streven Health-RI en IKNL ernaar hun samenwerking op Europees niveau te versterken door deel te nemen aan grote EU-initiatieven en -projecten. Dit zal de zichtbaarheid en invloed van het Nederlandse kankeronderzoek vergroten en de samenwerking met internationale partners bevorderen.

Om de strategische doelen te bereiken, zijn ook afspraken gemaakt over de coördinatie van werkzaamheden. Zo zullen Health-RI en IKNL regelmatig op bestuursniveau hun strategische doelen afstemmen en operationele inzichten delen. Ook zullen zij verdere samenwerking rondom data faciliteren tussen alle Nederlandse partijen op het gebied van kankeronderzoek. Hierbij komen technische, organisatorische, procedurele en juridische aspecten aan bod komen.

Privacy en veiligheid

Bij het verwerken van patiëntgegevens wordt strikt rekening gehouden met de privacy en veiligheid van burgers en patiënten (https://www.gegevensverbeterenlevens.nl/). Data zullen uiteraard veilig en verantwoord worden beheerd, in overeenstemming met de geldende privacywetgeving. De samenwerking zal zich ook richten op maximale aansluiting bij de Nederlandse Kanker Agenda en de Europese Mission on Cancer om kennis en expertise vanuit Europa optimaal te benutten.

Prof. Dr. M.A.W. Merkx, voorzitter van de Raad van Bestuur van IKNL:

"Onze gezamenlijke inspanningen met Health-RI zullen de impact van kankeronderzoek in Nederland aanzienlijk vergroten. We kijken ernaar uit om samen te werken aan innovatieve oplossingen die het leven van kankerpatiënten verbeteren." 

Over Health-RI

Health-RI streeft naar verbetering van de gezondheidszorg door het hergebruiken van gezondheidsdata via een geïntegreerde gezondheidsdatainfrastructuur voor onderzoek, beleid en innovatie. Meer info: https://www.health-ri.nl/ 

Over IKNL

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) richt zich op het verminderen van de impact van kanker door betrouwbare inzichten uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en aanpalende bronnen te genereren en te delen. Zie https://iknl.nl/over-iknl.

Medewerkers

Thijs Merkx

Thijs Merkx

voorzitter raad van bestuur

lees verder
Gerelateerd nieuws

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder