Tekenen intentieverklaring Nictiz en IKNL

Nictiz en IKNL versterken samenwerking voor betere databeschikbaarheid

Verbeteren van oncologische en palliatieve zorg voor mensen met kanker

Nictiz, de kennisorganisatie voor digitale informatievoorziening in de zorg, en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) hebben een intentieverklaring ondertekend om de samenwerking te intensiveren. Waar mogelijk 
slaan beide organisaties de handen ineen om gestandaardiseerde databeschikbaarheid en het hergebruik van data in de oncologische en palliatieve zorg verder te verbeteren. 

De samenwerking is gericht op het ontwikkelen en beheren van informatiestandaarden voor oncologische en palliatieve zorg. Daarnaast stimuleert het de nationale en internationale harmonisatie van standaarden en ondersteunt het de behartiging van nationale belangen binnen Europese wetgeving. Door gestandaardiseerde data altijd toegankelijk en bruikbaar te maken én te houden, kan de kwaliteit en continuïteit van zorg worden verbeterd. Dit sluit aan bij de doelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en Europese ontwikkelingen zoals de European Health Data Space (EHDS).

De kracht van data in de oncologische zorg

De Nederlandse Kankerregistratie (NKR), beheerd door IKNL, speelt een sleutelrol in het bieden van inzichten voor zorgprofessionals, onderzoekers en beleidsmakers. Thijs Merkx, voorzitter raad van bestuur van IKNL, licht toe: "De juiste informatie, op het gewenste moment en op de juiste plaats is essentieel voor goede zorg. Door gestandaardiseerde data toegankelijker en beter herbruikbaar te maken, kunnen we bijdragen aan passende zorg en gepersonaliseerde behandelingen die aansluiten bij de behoeften van mens en maatschappij."

Waarom deze samenwerking nodig is

De diagnose kanker raakt steeds meer mensen: recente cijfers tonen aan dat een op de twee Nederlanders gedurende hun leven te maken krijgt met kanker. De toenemende zorgvraag en een afnemende beroepsbevolking vragen om innovatie en samenwerking. “Door standaardisatie en hergebruik van gegevens kunnen we zorgprocessen efficiënter maken en de administratieve lasten verlagen, terwijl we de kwaliteit van zorg verbeteren,” zegt Leonique Niessen, directeur-bestuurder van Nictiz. “Samen kunnen we de zorg toekomstbestendig maken, met blijvende impact voor patiënten en zorgprofessionals.”

Deze vernieuwde samenwerking benadrukt de gedeelde ambitie om oncologische en palliatieve zorg toekomstbestendig te maken. Datagedreven inzichten, standaardisatie en hergebruik van gegevens staan hierbij centraal, met als doel de zorg voor mensen met kanker blijvend te verbeteren.
 

Over Nictiz en IKNL
Nictiz is de kennisorganisatie voor digitale informatievoorziening in de zorg en beheerder van het stelsel van standaarden. Nictiz adviseert en deelt kennis over digitale informatievoorziening in de zorg. Als tijdelijk stelselbeheerder en adviseur van VWS geeft zij mede richting aan het gezondheidsinformatiestelsel. Tevens ontwikkelt en beheert Nictiz zij nationale standaarden.

IKNL is een onafhankelijk kennisinstituut voor de oncologische en palliatieve zorg met als missie: het reduceren van de impact van kanker. Dit gebeurt op basis van inzichten uit data, verzameld in de NKR. Beide organisaties werken al ruim tien jaar samen aan het bevorderen van databeschikbaarheid in de oncologische zorg.
  
Neme voor meer informatie over deze samenwerking contact op met Jurrian van der Werf.

Medewerkers

Jurrian van der Werf

Jurrian van der Werf

senior klinisch informaticus

lees verder
Gerelateerd nieuws

Health-RI en IKNL bundelen krachten voor betere databeschikbaarheid bij kankeronderzoek

Health-ri en IKNL werken samen aan databeschikbaarheid Health-RI en Stichting Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) versterken de samenwerking voor betere databeschikbaarheid bij onderzoek naar kanker. Een geïntegreerde zorgdata-infrastructuur is de sleutel tot hoogwaardig medisch-wetenschappelijk onderzoek, innovatie en optimale zorg. Door de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) zetten beide partijen een belangrijke stap in het bevorderen van datagedreven kankeronderzoek in Nederland en daarbuiten voor verbeterde behandelingen, betere uitkomsten en uiteindelijk het voorkomen van kanker. lees verder