stervende man in ziekenhuisbed

Kerncijfers palliatieve zorg nu uitgebreid met indicatoren potentieel niet-passende zorg

De kerncijfers palliatieve zorg bevatten nu ook informatie over potentieel niet-passende zorg en de inzet van het team palliatieve zorg in het ziekenhuis. De informatie is per regio te bekijken met de filtermogelijkheden.

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 170.000 mensen. Bij een groot deel van deze mensen (111.000) komt het overlijden niet onverwacht. In de laatste maanden van hun leven kan zorg die aanvankelijk passend was, ongewenst worden als de voordelen niet langer opwegen tegen de mogelijk negatieve effecten. We spreken dan over ‘potentieel niet-passende zorg’, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Deze zorg kan de kwaliteit van leven van zowel de patiënten als hun naasten negatief beïnvloeden.

Wat verstaan we onder potentieel niet-passende zorg

Uit onderzoek van Manon Boddaert en collega’s blijkt dat het bieden van vroegtijdige palliatieve zorg bijdraagt aan het voorkómen van potentieel niet-passende zorg in de laatste fase van het leven. De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe situaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. Potentieel niet-passende zorg is gevat in zes indicatoren, geldend voor de laatste 30 dagen van het leven:

1. Twee of meer bezoeken aan de spoedeisende hulp
2. Twee of meer opnames in het ziekenhuis
3. Een opname langer dan 14 dagen in het ziekenhuis
4. Het krijgen van chemotherapie
5. Een IC-opname in het ziekenhuis
6. Sterven in het ziekenhuis

In de nieuwe kerncijfers tool kunt u in uw regio (te filteren op provincie, consortium palliatieve zorg, netwerk palliatieve zorg of zorgkantoor) bekijken welk aandeel van personen met een verwacht overlijden potentieel niet-passende zorg heeft ontvangen in de laatste 30 dagen van het leven. Dit is te zien voor alle personen of specifiek voor personen die overleden zijn aan kanker.
Omdat het bieden van vroegtijdige palliatieve zorg kan bijdragen aan het voorkómen van potentieel niet-passende zorg kunt u ook zien welk percentage patiënten in het laatste levensjaar een consult heeft gehad van een team palliatieve zorg in het ziekenhuis.

Deze nieuwe cijfers zijn onder andere in te zetten voor evaluatie van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio. Later dit jaar komen voor meer jaren de cijfers beschikbaar.

Meer informatie

Feedback op onze cijfers is altijd welkom! Mail tips ter verbetering, wensen en andere opmerkingen naar Nienke van Velzen, junior onderzoeker IKNL (n.vanvelzen@iknl.nl) of Heidi Fransen, senior onderzoeker IKNL (h.fransen@iknl.nl).

Bekijk hier de nieuwste kerncijfers over potentieel niet-passende zorg en inzet team palliatieve zorg voor uw regio

 

 

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder