arts en patiënt bespreken knelpunten

Uitkomsten verschillende knelpunteninventarisaties richtlijnen palliatieve zorg

Een aantal richtlijnen Palliatieve Zorg voldoet niet meer aan de huidige kwaliteitseisen voor richtlijnen. Daarom worden de komende jaren 28 richtlijnen Palliatieve zorg herzien. Om de herziene richtlijnen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk wordt zorgverleners gevraagd welke knelpunten zij in de praktijk ervaren rondom het betreffende thema. Ook patiënten en hun naasten worden hierbij betrokken. De belangrijkste knelpunten worden in de richtlijn uitgewerkt. De uitkomsten van deze invenstarisaties worden gepubliceerd op de website van IKNL.

De uitkomsten van de volgende knelpunteninventarisaties zijn recent gepubliceerd. U leest in deze factsheets de belangrijkste ervaren problemen:

Op de pagina ontwikkeling richtlijnen op deze website kunt u ook zien wat de status van iedere richtlijn is, welke organisaties vertegenwoordigd zijn in de richtlijnwerkgroep en wat de planning is.

Multidisciplinaire richtlijnwerkgroepen

De ontwikkeling van nieuwe richtlijnen en de revisie van bestaande richtlijnen vindt plaats binnen richtlijnwerkgroepen met procesbegeleiding door IKNL. De richtlijnwerkgroepen zijn multidisciplinaire teams bestaande uit onder meer artsen, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkenden, paramedici én patiënten, die allen door hun achterban gemandateerd zijn. De werkgroep werkt volgens de geldende kwaliteitseisen. Zo nodig worden alleen delen van richtlijnen gereviseerd. Nieuwe en gereviseerde richtlijnen komen tot stand na een uitgebreide analyse van wetenschappelijke literatuur en op basis van de ervaringen van zorgverleners en patiënten via hun organisaties.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe handreiking financiering palliatieve zorg 2025

stethoscoop op geldbiljetten van 50 De nieuwe versie van de Handreiking financiering palliatieve zorg voor 2025 is uitgebracht. De handreiking geeft een overzicht van de mogelijkheden van financiering van palliatieve zorg in de meest gebruikelijke zorgsettingen: thuis, een ziekenhuis, hospice, een verpleeghuis en een palliatieve terminale unit.  lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder