Een aantal verouderde richtlijnen Palliatieve zorg die veelal niet voldoen aan de huidige kwaliteitseisen van richtlijnherziening worden versneld geüpdatet; dit is voor eind 2021 gerealiseerd. Dit is de ambitie van IKNL en KNMG en staat beschreven in het Meerjarenplan richtlijnen Palliatieve zorg. In totaal worden de komende jaren 28 richtlijnen Palliatieve zorg herzien.
Nieuwe en gereviseerde richtlijnen komen tot stand na een uitgebreide analyse van wetenschappelijke literatuur en op basis van de ervaringen van zorgverleners en patiënten via hun organisaties. De ontwikkeling van nieuwe richtlijnen en de revisie van bestaande richtlijnen vindt plaats binnen richtlijnwerkgroepen met procesbegeleiding door IKNL. Dit zijn multidisciplinaire teams, bestaande uit onder meer artsen, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkenden én patiënten die allen door hun achterban gemandateerd zijn. Er wordt daarbij gewerkt volgens de geldende richtlijneisen. Zo nodig worden richtlijnen modulair gereviseerd.
Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland vormt een van de uitgangspunten voor de revisie van richtlijnen. Hierin staat beschreven wat onder goede palliatieve zorg wordt verstaan en daarmee vormt het kwaliteitskader als het ware de kapstok, waaronder de richtlijnen hangen die meer details en verdieping bieden. Kwaliteitskader en richtlijnen vormen zo een integraal geheel.
Palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking
Werkgroep
In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van V&VN, VGVZ, BPSW, NIV, NVO, KansPlus, KNMP, NVLF en PalHAG. De werkgroep heeft twee voorzitters: een onafhankelijke voorzitter en een vanuit NVAVG.
Planning
Gereed Q3 2021
Palliatieve sedatie
Werkgroep
In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van KNMP, NIV, NVA, NVN, NVALT, NVVC, NVKG, Patiëntenfederatie Nederland, V&VN en Verenso. Daarnaast maken een ethicus (persoonlijke titel) en een jurist (KNMG) deel uit van de werkgroep. De werkgroep heeft twee voorzitters: een onafhankelijke voorzitter en een vanuit NVAVG.
Planning
Gereed Q2 2021
Hik
Werkgroep
In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van NVMDL, KNMP, NHG en V&VN. De voorzitter komt vanuit NIV.
Planning
Gereed Q4 2021
Jeuk
Werkgroep
In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van NVDV, KNMP, NHG, NVMDL en V&VN. De voorzitter komt vanuit NIV.
Planning
Gereed Q4 2021
Zweten
Werkgroep
In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van NHG, KNMP, NVDV en V&VN. De voorzitter komt vanuit NIV.
Planning
Gereed Q4 2021
Obstipatie
Werkgroep
In de werkgroep zitten vertegenwoordigers van Verenso, V&VN, NIV, NVD, NHG, KNMP en NVA. De voorzitter komt vanuit NVMDL.
Urogenitale problemen, fistels, loze aandrang en tenesmi
Werkgroep
Nog samen te stellen.
Planning
Nader te bepalen
Ascites
Nog niet gestart
Dehydratie en vochttoediening
Nog niet gestart
Diarree
Nog niet gestart
Hoesten
Nog niet gestart
Hypercalciëmie
Nog niet gestart
Klachten van de mond
Nog niet gestart
Koorts
Nog niet gestart
Oncologische ulcera
Nog niet gestart
Vena cava superior syndroom
Nog niet gestart
Zorg in de stervensfase
Nog niet gestart
Richtlijnenwerkgroep
De herziening van oude richtlijnen vindt plaats in een richtlijnenwerkgroep. Nieuwsgierig naar wat er van je wordt verwacht als deelnemer? In deze animatie zetten we deze informatie op een rijtje.