Landelijke variatie in het behandeladvies bij MDO longkanker

In Nederland krijgen patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom, stadium III of IV, verschillende behandeladviezen, afhankelijk van het MDO waarin hun situatie wordt besproken. Een hoge leeftijd en de fysieke conditie van een patiënt lijken een belangrijke reden te zijn om af te wijken van de landelijke richtlijn. Dat blijkt uit een recente studie van Candiff et al, waarin 3 casussen werden besproken in 8 MDO’s.  

In een multidisciplinair overleg (MDO) worden behandeladviezen gegeven op basis van patiënt- en tumorkarakteristieken en de landelijke richtlijn. Bij longkanker kan het nodig zijn om af te wijken van de richtlijn in verband met bijvoorbeeld hoge leeftijd of ernstige co-morbiditeit. Om inzicht te krijgen in de overwegingen die meespelen bij het tot stand komen van een behandeladvies werd onderzoek gedaan in 8 long-MDO’s in Nederland. De resultaten van dit onderzoek zijn recent verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie (NTvO). 

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 3 casussen besproken tijdens een regulier MDO. Bij het MDO was een onderzoeker aanwezig die audio-opnames maakte die achteraf geanalyseerd werden met het programma QDA Miner. In de 8 long-MDO’s werden voor de 3 casussen uiteindelijk 11 verschillende behandeladviezen geformuleerd. Deze uitkomst bevestigt eerdere uitkomsten van NKR-studies naar regionale variatie in behandelbeleid. Beperkte fysieke conditie en hoge leeftijd werd vaak genoemd als reden om af te wijken van de richtlijn. Belangrijke beperking van dit onderzoek is natuurlijk dat het een ‘papieren’ casus betreft, waarbij geen van de aanwezige specialisten de patiënt kende. Daarnaast werd meerdere malen ‘shared decision-making’ geadviseerd.  

Nieuw model voor MDO

Goede organisatie van het long-MDO blijft essentieel, zodat ongewenste praktijkvariatie wordt voorkomen en iedere patiënt het beste behandeladvies krijgt. Om deze besluitvorming bij de zorg voor patiënten te ondersteunen, werkt IKNL sinds 2018 samen met zorgprofessionals en patiëntenverenigingen aan de ontwikkeling van een nieuw, toekomstbestendig model voor het multidisciplinair overleg (MDO) bij onder meer longkanker. 

Gerelateerd nieuws

Vroegtijdig stoppen met systemische behandeling bij stadium IV niet-kleincellig longkanker komt vaak voor

de armen van een patiënt met witte huidskleur en een patiënt met zwarte huidskleur zijn zichtbaar, ze hebben beiden een infuusnaald in de arm Patiënten met stadium IV niet-kleincellig longkanker (NSCLC) zonder drivermutatie ontvangen in slechts 53% van de gevallen systemische behandeling met chemotherapie en/of immunotherapie, ondanks dat deze behandeling de standaard is. Bovendien stopt een aanzienlijk deel van deze behandelingen vroegtijdig. Dat blijkt uit onderzoek van Jet Ankersmid-Matos Miguel (Santeon), gebaseerd op gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en elektronische patiëntendossiers van de zeven Santeon-ziekenhuizen. lees verder

Promotieonderzoek brengt effectiviteit longkankerbehandelingen in de praktijk in kaart

cover proefschrift Rolof Gijtenbeek Welke behandelingen bieden patiënten met uitgezaaide longkanker daadwerkelijk overlevingswinst? En hoe ervaren langetermijnoverlevers hun kwaliteit van leven? Longarts Rolof Gijtenbeek (Frisius MC) deed promotieonderzoek naar deze vragen aan de hand van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), patiëntinterviews en een systematische literatuuranalyse. Zijn onderzoek biedt belangrijke inzichten voor behandelkeuzes bij zowel fitte als kwetsbare patiënten met niet-kleincellige longkanker. lees verder