Landelijke variatie in het behandeladvies bij MDO longkanker

In Nederland krijgen patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom, stadium III of IV, verschillende behandeladviezen, afhankelijk van het MDO waarin hun situatie wordt besproken. Een hoge leeftijd en de fysieke conditie van een patiënt lijken een belangrijke reden te zijn om af te wijken van de landelijke richtlijn. Dat blijkt uit een recente studie van Candiff et al, waarin 3 casussen werden besproken in 8 MDO’s.  

In een multidisciplinair overleg (MDO) worden behandeladviezen gegeven op basis van patiënt- en tumorkarakteristieken en de landelijke richtlijn. Bij longkanker kan het nodig zijn om af te wijken van de richtlijn in verband met bijvoorbeeld hoge leeftijd of ernstige co-morbiditeit. Om inzicht te krijgen in de overwegingen die meespelen bij het tot stand komen van een behandeladvies werd onderzoek gedaan in 8 long-MDO’s in Nederland. De resultaten van dit onderzoek zijn recent verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie (NTvO). 

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 3 casussen besproken tijdens een regulier MDO. Bij het MDO was een onderzoeker aanwezig die audio-opnames maakte die achteraf geanalyseerd werden met het programma QDA Miner. In de 8 long-MDO’s werden voor de 3 casussen uiteindelijk 11 verschillende behandeladviezen geformuleerd. Deze uitkomst bevestigt eerdere uitkomsten van NKR-studies naar regionale variatie in behandelbeleid. Beperkte fysieke conditie en hoge leeftijd werd vaak genoemd als reden om af te wijken van de richtlijn. Belangrijke beperking van dit onderzoek is natuurlijk dat het een ‘papieren’ casus betreft, waarbij geen van de aanwezige specialisten de patiënt kende. Daarnaast werd meerdere malen ‘shared decision-making’ geadviseerd.  

Nieuw model voor MDO

Goede organisatie van het long-MDO blijft essentieel, zodat ongewenste praktijkvariatie wordt voorkomen en iedere patiënt het beste behandeladvies krijgt. Om deze besluitvorming bij de zorg voor patiënten te ondersteunen, werkt IKNL sinds 2018 samen met zorgprofessionals en patiëntenverenigingen aan de ontwikkeling van een nieuw, toekomstbestendig model voor het multidisciplinair overleg (MDO) bij onder meer longkanker. 

Gerelateerd nieuws

Patiënt met kanker wil specifieke overlevingscijfers: voor vier kankersoorten is deze informatie nu beschikbaar

moeder en dochter

Vorig jaar leverde IKNL specifieke overlevingscijfers voor borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker op basis van een aantal patiënt- en tumorkenmerken. In de pilot konden deelnemers van kanker.nl deze cijfers raadplegen, nadat zij waren ingelogd met hun account. De pilot is succesvol afgesloten en nu komen de specifieke overlevingscijfers voor deze vier tumorsoorten voor bezoekers aan kanker.nl openbaar beschikbaar en is inloggen met een account niet meer nodig.

lees verder

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder