de armen van een patiënt met witte huidskleur en een patiënt met zwarte huidskleur zijn zichtbaar, ze hebben beiden een infuusnaald in de arm

Vroegtijdig stoppen met systemische behandeling bij stadium IV niet-kleincellig longkanker komt vaak voor

Patiënten met stadium IV niet-kleincellig longkanker (NSCLC) zonder drivermutatie ontvangen in slechts 53% van de gevallen systemische behandeling met chemotherapie en/of immunotherapie, ondanks dat deze behandeling de standaard is. Bovendien stopt een aanzienlijk deel van deze behandelingen vroegtijdig. Dat blijkt uit onderzoek van Jet Ankersmid-Matos Miguel (Santeon), gebaseerd op gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en elektronische patiëntendossiers van de zeven Santeon-ziekenhuizen.

Ankersmid-Matos Miguel en collega’s maakten voor hun onderzoek gebruik van van een T-studie, waarin ze landelijke NKR-data uit 2019 en 2020 combineerden met aanvullende gegevens uit de Santeon-instellingen. Deze aanpak maakte het mogelijk om ook uitkomstmaten zoals dosisaanpassingen en vroegtijdig stoppen (minder dan vier kuren) van behandeling in kaart te brengen. 

De richtlijn in Nederland adviseert systemische behandeling (chemo- en/of immunotherapie) voor patiënten met stadium IV NSCLC en een goede performance status (0-1), mits er geen sprake is van zogeheten driver mutations. Uit de analyse blijkt dat oudere patiënten minder vaak een behandeling krijgen met chemotherapie en/of immmunotherapie.

Resultaten onder de loep

  • Bij chemotherapie werd in 46% van de gevallen de behandeling vroegtijdig gestaakt.
  • Bij chemo-immunotherapie ging het om 34%.
  • Dosisaanpassing bij chemo-immunotherapie kwam voor bij 15% van de patiënten.
  • 18% kreeg na chemo-immunotherapie een tweedelijnsbehandeling.
  • De tweejaarsoverleving was 44% na immunotherapie en 31% na chemo-immunotherapie.

Samen beslissen met actuele behandeldata

Deze inzichten dragen bij aan betere ondersteuning van het proces van samen beslissen. Via zogeheten patients-like-me-dashboards krijgen patiënten inzicht in behandelopties en bijbehorende uitkomsten. Zo kunnen zij samen met hun zorgverlener een weloverwogen keuze maken over hun zorg, waaronder de behandeling. De Longkanker Keuzehulp, een instrument dat hierbij ondersteunt, wordt momenteel uitgerold in twintig Nederlandse ziekenhuizen in het kader van een implementatieproject van KWF.

Meer informatie

Neem contact op met Ronald Damhuis, senior onderzoeker, lees het volledige artikel en andere berichtgeving rondom dit onderzoek:

Het wetenschappelijk artikel over het onderzoek van Ankersmid-Matos Miguel en collega’s is ook in zijn volledigheid op te vragen via bibliotheek@iknl.nl.

Gerelateerd nieuws

Gericht gebruik innovatieve geneesmiddelen biedt kansen bij gevorderde niet-kleincellige longkanker

Wereld Longkanker Dag - 1 augustus

In de afgelopen jaren hebben steeds meer patiënten met gevorderde niet-kleincellige longkanker behandeling gekregen met immunotherapie of doelgerichte therapie. Binnen deze patiëntengroep zijn er subgroepen die significant profiteren van deze innovatieve behandelingen. Er lopen verschillende onderzoeken naar de juiste dosering om een optimale balans te vinden tussen effectiviteit en kwaliteit van leven. Hierbij wordt ook onderzocht hoe we beter kunnen vaststellen bij welke patiënten deze middelen effectief zijn.

lees verder