Modules Richtlijn borstkankerzorg herzien
In 2018 zijn verschillende modules van de richtlijn Borstkanker herzien. Begin dit jaar waren al de modules over nieuwe geneesmiddelen en screeningsadviezen voor nieuwe mutaties van borstkanker opgenomen de richtlijn Borstkanker. Inmiddels zijn er ook aanpassingen gemaakt in de aanbevelingen over beeldvorming, risicoprofilering en behandeling van inflammatoire en gemetastaseerde borstkanker. De vernieuwde richtlijn is ook vertaald in beslisbomen die dit jaar beschikbaar komen in de online beslisondersteuning Oncoguide.
In het hoofdstuk Screening van de richtlijn Borstkanker is een nieuwe module toegevoegd over het beleid bij ‘te weinig informatie voor een goede beoordeling’ van de foto’s van het bevolkingsonderzoek (BI-RADS 0). Ook is er aangepast advies voor beleid bij vrouwen met siliconenprothesen. De modules over beeldvormende diagnostiek en stadiëring zijn volledig gereviseerd. Ook is er opnieuw gekeken wanneer - bij twijfel over de indicatie voor adjuvante therapie - een genexpressietest ingezet kan worden. Verder is het PREDICT-model in de richtlijn opgenomen, waarmee de prognose van patiënten met borstkanker kan worden ingeschat. Net als in de eerder gereviseerde modules is er meer aandacht voor kwaliteit van leven bij kanker en voor gedeelde besluitvorming met de patiënt.
Bij de systemische behandeling van patiënten met gemetastaseerde borstkanker zijn verschillende nieuwe middelen als behandeloptie toegevoegd, zoals pertuzumab, eribuline, palbociclib, ribociclib, everolimus en T-DM1.
Belangrijke wijzigingen
De belangrijkste wijzigingen in de vernieuwde richtlijn Borstkanker op Oncoline zijn:
• Nieuw beleid bij een BI-RADS 0-uitslag in het bevolkingsonderzoek.
• Nieuwe indicaties voor de inzet van de MRI en FDG-PET/CT.
• Aanpassingen van de indicaties voor de inzet van genexpressietesten.
• Nieuwe module over diagnostiek en behandeling van inflammatoire borstkanker.
• Uitbreiding van het aantal systemische behandelingen bij gemetastaseerde ziekte.
De richtlijnwerkgroep is nog bezig met de revisie van de modules adjuvante chemotherapie, borstkanker bij mannen en borstkanker en zwangerschap.
Eenheid van taal
Zowel voor de pathologie als radiologie is in de nieuwe versie van de modules eenduidige terminologie gebruikt. Voor de pathologie sluit dit aan op de PALGA-protocollen en de TNM8. Voor de radiologie is gebruik gemaakt van de BI-RADS-atlas 2013.Deze atlas is bedoeld om onder andere de verslaglegging binnen de Nederlandse mammaradiologie te standaardiseren en verwarring te voorkomen bij de interpretatie. Door landelijke afspraken te maken over het gestandaardiseerd vastleggen van deze gegevens is de basis gelegd voor elektronische gegevensuitwisseling en meervoudig gebruik van patiëntgegevens voor verschillende toepassingen.
Schematische weergave in beslisbomen
De eerdere richtlijn Borstkanker uit 2012 is vertaald in beslisbomen om medisch specialisten te ondersteunen bij behandeling op maat. De beslisbomen in de online beslisondersteuning Oncoguide leiden op basis van patiënt- en tumorkenmerken naar passende behandelmogelijkheden. Door specifieke kenmerken van de patiënt en/of ziekte in te voeren, presenteert de beslisboom gerichte aanbevelingen voor diagnostiek en behandeling zonder dat daarvoor eerst vele pagina’s van de richtlijn doorgenomen hoeven te worden. Deze behandeladviezen zijn ter ondersteuning van het multidisciplinair overleg (MDO) en gedeelde besluitvorming met de patiënt, waarin de context en voorkeuren van de patiënt worden meegewogen. Bij elke stap kan onderbouwd worden afgeweken van de richtlijn. Oncoguide wordt op dit moment aangepast aan de laatste versie van de richtlijn Borstkanker.
Richtlijnwerkgroep
De revisie van de richtlijn Borstkanker is uitgevoerd door een multidisciplinaire werkgroep van experts op initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) in afstemming met het NABON en met ondersteuning van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van gesignaleerde knelpunten in de klinische praktijk. Door de richtlijn modulair te herzien, wil het NABON ook in de toekomst gemakkelijker en sneller updates realiseren aan de hand van de nieuwste inzichten.
Meer informatie
• Richtlijn Borstkanker individueler met meer aandacht voor kwaliteit van leven
• Achtergrondinformatie over Oncoguide
• Oncoline: richtlijn Borstkanker of Richtlijnendatabase: Borstkanker