Chirurgie of bestraling voor stadium I longkanker?

Mei 2015 is in The Lancet Oncology een belangwekkend artikel verschenen over de resultaten van de behandeling van stadium I longkanker. Volgens de huidige Nederlandse richtlijn is chirurgie de standaardbehandeling bij stadium I. Eerder onderzoek op basis van IKNL-data (gepubliceerd in 2010 en 2012) heeft aangetoond dat bestraling een waardevol alternatief kan zijn.

In de recent verschenen studie wordt voor het eerst een directe vergelijking gemaakt tussen chirurgie en bestraling op basis van randomisatie. Data van een Amerikaanse en een Nederlandse trial werden gecombineerd omdat de studies ieder voor zich te klein waren. Uit de analyses blijkt dat de 3-jaarsoverleving bij bestraalde patiënten beter was dan bij geopereerde patiënten, 95% versus 79%. Aangezien de studie relatief klein was (n=58) wil men het onderzoek herhalen in een grotere groep.

Gerelateerd nieuws

Invloed van een snelle behandeling op de overleving van patiënten met vroeg stadium niet-kleincellig longkanker

chirurgie bij stadium II niet-kleincellig longkanker Patiënten met klinisch stadium II niet-kleincellig longkanker hebben baat bij een snelle start van een chirurgische behandeling (operatie). Hun overlevingskansen zijn dan hoger. Dit blijkt uit een recente studie van Sosse Klarenbeek van Radboud UMC, IKNL-onderzoeker Mieke Aarts en collega’s. Opvallend genoeg werd dit fenomeen niet gezien bij stadium I en ook niet bij patiënten die behandeld werden met radiotherapie bij stadium II. lees verder

Longchirurgie zonder preoperatieve bevestiging van de diagnose longkanker: wat is de huidige klinische praktijk?

operatiekamer door het raam

In Nederland werd meer dan een derde van de patiënten met verdenking op longkanker geopereerd zonder preoperatieve bevestiging door een klinisch patholoog. Het aandeel geopereerde patiënten zonder voorafgaande pathologische- of PA-diagnose verschilde significant tussen de ziekenhuizen. Het is onduidelijk of dit iets zegt over de chirurgische kwaliteit van zorg. De verwachte komst van screening en de toegenomen aandacht voor sublobaire resecties rechtvaardigen meer onderzoek naar de gevolgen van de variatie in beleid. Prof. dr. Ad Verhagen, hoogleraar cardio-thoracale chirurgie aan het Radboud UMC, reflecteert op de meest recente cijfers.

lees verder