Behandeling huidkanker

De belangrijkste behandeling van zowel BCC als PCC (en eventuele voorstadia) bestaat uit een conventionele excisie. Micrografische chirurgie volgens Mohs is een behandeloptie voor BCC’s en PCC’s in het gelaat. Ook kan er bij de behandeling van BCC of PCC worden gekozen voor radiotherapie of fotodynamische therapie. Verder zijn er verschillende crèmes beschikbaar (immuunmodulerende cremes en chemotherapeutica) om BCC te behandelen. Deze zijn niet geschikt voor PCC.

Voor een melanoom is de belangrijkste behandeloptie een (dubbele) excisie. Andere mogelijke plaatselijke behandelingen zijn bevriezing of  laserbehandeling.

Om te kijken of de ziekte zich al regionaal heeft verspreid wordt vanaf stadium pT1b een schildwachtklierprocedure uitgevoerd, in het verleden vaak gevolgd door een lymfeklierdissectie.

Afhankelijk van het stadium en de kenmerken van de tumor komt een patiënt in aanmerking voor adjuvante immuuntherapie en/of doelgerichte therapie. Chemotherapie verliest de laatste tijd terrein in de behandeling van melanoom.

Lees meer over de overlevingprevalentie en sterfte van huidkanker.