Cijfers huidkanker

Hieronder vindt u een overzicht van de incidentie-, overlevings-, prevalentie- en sterftecijfers gebaseerd op data uit de Nederlandse Kankerregistratie.

Op Kanker.nl vindt u informatie over huidkanker voor patiënten en naasten. De Huidkanker Stichting (HUKAS) is de patiëntenvereniging voor mensen met non-melanoom huidkanker. Stichting Melanoom richt zich op mensen met melanoom (en oogmelanoom).

Huidkanker.png

Incidentie huidkanker

De meest voorkomende types huidkanker zijn basaalcelcarcinoom (BCC, circa 70% van alle nieuwe patiënten), plaveiselcelcarcinoom (PCC, circa 20%) en melanoom (circa 10%). Daarnaast zijn er nog enkele zeldzame vormen van huidkanker, zoals Merkelcelcarcinoom.

PCC en Melanoom

Verschillende premaligne afwijkingen gelden als mogelijke voorstadia van huidkanker. Actinische keratose en Morbus Bowen kunnen worden beschouwd als voorstadia van PCC en melanoma in situ en lentigo maligna van melanoom (kwaadaardige moedervlek).

Melanoom is van de meest voorkomende vormen van huidkanker de meest agressieve vorm en zaait in 20% van de gevallen uit. Uitzaaiingen van melanoom zijn sterk geassocieerd met een afname in de kans op overleving.

Uit gegevens van kankerregistraties uit 18 Europese landen blijkt dat de incidentie van invasieve en in situ melanomen is toegenomen tussen 1995 en 2012. De trends in incidentie verschilden aanzienlijk tussen de Europese landen, waarbij de groei in incidentie in Nederland uitzonderlijk groot was.

BCC

In NKR Cijfers wordt sinds 2024 ook BCC van de huid getoond. De incidentie van deze goed-behandelbare vorm van huidkanker is landelijk beschikbaar vanaf 2017. BCC van de huid wordt niet meegenomen in het totaal van huidkanker en ook niet in het totaal van alle kankersoorten.

Prevalentie huidkanker

De 10-jaarsprevalentie geeft het aantal patiënten weer dat in Nederland woont en in de 10 jaar daarvoor is gediagnosticeerd met kanker. De 10-jaarsprevalentie stijgt vanwege de vele diagnoses en goede overleving.

De 10-jaarsprevalentie voor BCC is naar schatting 293.000. Deze is niet exact te herleiden doordat er destijds geen landelijke registratie was. De data zijn geëxtrapoleerd op basis van de voormalige regio die tot 2014 ondersteund werd door Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ); dit betreft de regio Noord-Brabant en Noord-Limburg.

Overleving huidkanker

De overleving van plaveiselcelcarcinoom (PCC) is hoog en is over de jaren licht verder gestegen. Tien jaar na de diagnose is ongeveer 90% van de patiënten met PCC nog in leven.Voor melanoom is er over de jaren een duidelijke verbetering in de overleving. Aan basaalcelcarcinoom (BCC) overlijden in principe geen patiënten (en de overleving is om die reden niet getoond).

Onderstaande grafieken tonen de relatieve overleving, dat wil zeggen dat er is gecorrigeerd voor de normale levensverwachting op basis van de sterftetafels naar leeftijd en geslacht.De cijfers voor 2023 en 2024 zijn nog niet definitief.

Sterfte huidkanker

Het sterftecijfer van melanoom steeg over de jaren naar ongeveer 4,6 per 100.000, maar is vanaf 2010 min of meer stabiel. Jaarlijks overlijden ongeveer 800 patiënten door melanoom.

De sterfte aan de overige huidkanker (niet-melanoom) is relatief laag, het gaat in totaal om ongeveer 150 sterfgevallen per jaar.

De sterftecijfers (doodsoorzaken) van het Centraal Bureau Statistiek maken geen onderscheid binnen de niet-melanoom vormen van huidkanker. In de praktijk betreffen deze sterfgevallen patiënten met plaveiselcelcarcinoom en een aantal zeldzamere vormen van huidkanker.

Gezien de hoge relatieve overlevingscijfers kan worden gesteld dat er nauwelijks patiënten overlijden aan basaalcelcarcinoom.

Huidkanker in 2032

In oktober 2022 publiceerde IKNL het rapport 'Kanker in Nederland, trends en prognoses tot en met 2032', met daarin ook de prognoses voor huidkanker.Lees hier het hele rapport 'Kanker in Nederland, trends en prognoses tot en met 2032'