Dutch Melanoma Skin Cancer Group (DMSCG) - TFG Melanoom
De Dutch Melanoma Skin Cancer Group (DMSCG) -Tumor Focus Groep Melanoom (TFG) is een onafhankelijke landelijke werkgroep, ondersteund door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het is een breed georiënteerde multidisciplinaire werkgroep van professionals die zich vanuit de eigen discipline bezig houden met kwaliteit van zorg voor huidkankerpatiënten. Ook vertegenwoordigers van de patiëntenvereniging hebben zitting in de DMSCG-TFG. Naast de DMSCG-TFG valt ook de WIN-O melanoom en DMTR onder de gezamenlijke paraplu van de DMSCG om op deze manier optimaal de krachten te bundelen.
Samenstelling
Aan de DMSCG-TFG nemen de volgende groepen deel: dermatologen, internist-oncologen, pathologen, radiotherapeuten, oncologisch chirurgen, huisartsen, maar ook de aanpalende specialisten en experts physician assistants, verpleegkundig specialisten en vertegenwoordigers van patiëntenvereniging Stichting Melanoom en de Huidkanker Stichting (HUKAs).
IKNL draagt zorg voor de administratieve, inhoudelijke en procesmatige ondersteuning van de werkgroep. Deze ondersteuning wordt verleend door een senior adviseur (secretaris van het IKNL tumorteam huidkanker), een secretaresse en - bij bespreking cijfers NKR - een senior onderzoeker (voorzitter IKNL tumorteam huidkanker).
Om de samenwerking tussen de verschillende gremia op het gebied van melanoom en andere huidtumoren te versterken, zijn er sinds 2021 afspraken gemaakt over de afstemming en onderlinge samenwerking tussen de TFG melanoom, de WIN-O melanoom en de DMTR (Dutch Melanoma Treatment Registry). Door de toenemende multidisciplinaire zorg, inclusief de systemische behandeling van andere huidtumoren, is voorgesteld dit onder een noemer samen te voegen. Hieruit is de overkoepelende naam Dutch Melanoma Skin Cancer Group (DMSCG) ontstaan.
Doel
De DMSCG-TFG richt zich primair op het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor huidkankerpatiënten.
De DMSCG-TFG is alert op signalen waarmee het verbeteren van de zorg ingezet kan worden door het uitwisselen van nieuwe ontwikkelingen, kennis en ervaring. Zij richt zich hierbij op de optimale screening, diagnostiek, behandeling en nazorg van patiënten met een melanoom in alle fasen van de ziekte en voor andere huidkankers betreft dit met name de advanced stadia of daar waar multidisciplinaire zorg van belang is.
Verbetersignalen, zoals bijvoorbeeld de behoefte om bestaande onderdelen van de richtlijn te updaten of nieuwe onderdelen toe te voegen, worden besproken waarbij wordt meegewogen welke andere partij(en) hiervoor benaderd moet(en) worden c.q. met welke partij(en) er samengewerkt moet worden. Daarnaast zet de DMSCG-TFG zich in om het proces van regionale samenwerking te stimuleren en de landelijke en regionale verbinding te bevorderen.