Prevalentie hersentumoren

De prevalentie van primaire hersentumoren toont over de afgelopen decennia een lichte stijging en is de afgelopen tien jaar redelijk stabiel. Er zijn ongeveer 2.200 patiĆ«nten in leven die de afgelopen vijf jaar een diagnose hersentumor hebben gehad. Het grootste deel van deze primaire hersentumoren betreft gliomen, waarbij de overlevingskansen laag zijn. Door deze slechte overlevingskansen is de prevalentie van hersentumoren relatief laag. 

Onderstaande grafiek toont de primaire hersentumoren (merendeel gliomen) en en meningeomen (hersenvlieskanker). Hypofysetumoren worden in onderstaande grafiek niet getoond.

Prognose incidentie tot en met 2032

In het rapport 'Kanker in Nederland: Trends en prognoses tot en met 2032' zijn prognoses over de incidentie van tumoren van het centraal zenuwstelsel opgenomen. Kanker van het centraal zenuwstelsel omvat hier kwaadaardige tumoren in de hersenen, de hersenvliezen, het ruggenmerg en de hersenzenuwen.

De stijging in de 10-jaarsprevalentie van de afgelopen jaren kan met name worden toegeschreven aan de stijgende incidentie. Naar verwachting zet deze trend zowel onder vrouwen als mannen door. In 2019 waren er 1.540 vrouwen en 2.161 mannen die in de tien jaar daarvoor de diagnose kanker van het centraal zenuwstelsel hadden gekregen. Tot in 2032 stijgt dit naar ruim 1.800 vrouwen en 2.600 mannen.

Meer informatie

Lees meer over de trends en prognoses van incidentie en sterfte, en informatie over de behandeling en overleving van hersentumoren.