Kanker bij kinderen

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen (0 tot 18 jaar) in Nederland de diagnose kanker. Er is een groot verschil tussen kanker bij kinderen en kanker bij volwassenen. Een groot deel van de vormen  van kinderkanker komen vooral of alleen voor bij kinderen. De behandelingen en genezingskansen zijn ook anders dan bij volwassenen.

Kinderkanker kan worden onderverdeeld in 12 hoofdgroepen:

 1. Leukemie
 2. Lymfomen
 3. Hersentumoren
 4. Neuroblastomen
 5. Retinoblastomen
 6. Niertumoren
 7. Levertumoren
 8. Bottumoren
 9. Weke delentumoren
 10. Kiemceltumoren
 11. Epitheliale tumoren
 12. Overige en niet gespecificeerde tumoren

Er bestaan afspraken over de diagnostiek en behandeling van kinderkanker. Deze is vanaf 2018 gecentraliseerd en vindt plaats in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht voor kinderen en tieners tot 18 jaar. Het Prinses Máxima Centrum werkt in nauwe afstemming met 20 shared care centra verdeeld over Nederland, waar zorg dichter bij huis kan worden vormgegeven als mogelijk. 

Klik voor vergroting

Lees meer over de incidentieoverleving en sterfte van/aan kinderkanker. 

Informatie over kanker bij kinderen voor patiënten en naasten vindt u op kanker.nl

Contact

Bent u zorgprofessional of onderzoeker en wilt u meer informatie over kanker bij kinderen dan kunt u contact opnemen met:Kanker onder kinderen en adolescenten licht gestegen sinds 1990

Het aantal nieuwe gevallen van kanker bij kinderen en adolescenten is in de afgelopen decennia licht gestegen. Slechts een aantal vormen van kanker waren verantwoordelijk voor de toename, de meeste soorten zijn relatief stabiel gebleven sinds 1990. Dat blijkt uit onderzoek van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en IKNL.

lees verder

Overleving adolescenten en jongvolwassenen met hodgkinlymfoom sterk verbeterd

Overleving adolescenten en jongvolwassenen met hodgkinlymfoom sterk verbeterd

De overlevingskansen bij adolescenten en jong volwassenen zijn in de afgelopen decennia sterk verbeterd. Bij kinderen met dezelfde ziekte was de prognose al goed en is stabiel gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van  het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

lees verder