passende zorg

Gegevensset Passende Zorg: altijd en overal de juiste informatie

Met één druk op de knop beschikken over contextuele informatie van de patiënt. Dat is waar het  Citrienfondsprogramma ‘Naar regionale oncologienetwerken’ en de Taskforce Cancer Survivorship Care, waar IKNL deel van uitmaakt, met de Gegevensset Passende Zorg (GPZ) naartoe willen. Informatie over wie is deze patiënt, hoe ziet de thuissituatie eruit en wat is belangrijk in het dagelijks leven, los van de ziekte. Essentiële informatie voor zorgverleners en patiënten bij het leveren van proactieve zorg, met als resultaat een passender behandeling en zorg.

Inzicht in de contextuele situatie, met een druk op de knop, het kan!

Passende zorg is zorg die past bij de medische situatie en bij de patiënt als persoon. Redeneren vanuit de contextuele situatie van de patiënt vraagt om beschikbaarheid van deze informatie voor zorgverleners betrokken bij de patiënt. De Mini-docu Gegevensset Passende Zorg, gemaakt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, illustreert dat het kan binnen een ziekenhuis!

 

Als we willen dat iedere zorgverlener, bijvoorbeeld een medisch specialist in een ander ziekenhuis, de huisarts of de thuiszorgverpleegkundige, over de organisatiegrenzen heen kan voortborduren op de informatie van de voorgaande zorgverlener, dan is consensus over welke informatie het gaat en hoe deze vastgelegd moet worden noodzakelijk. De Gegevensset Passende Zorg bevat, voor dit stuk contextuele informatie, welke informatie dit is. Deze gegevensset is daarmee het handvat voor implementatie in alle zorginformatiesystemen.  

Gedragsverandering nodig

De Gegevensset Passende Zorg is de eerste stap. Nu komt het aan op landelijke implementatie in alle zorginformatiesystemen. Het technisch mogelijk maken dat informatie gestructureerd vastgelegd en uitgewisseld kan worden, is vers één. Het ook doen, gestructureerd vastleggen, is vers twee. Een essentieel aspect, die bij de inrichting in zorginformatiesystemen wel eens vergeten wordt, is het gebruiksvriendelijk beschikbaar maken van de vastgelegde informatie voor zorgverleners binnen een instelling. Dat kan door het met één druk op de knop toegankelijk maken van de contextuele informatie, zoals de Mini-docu Gegevensset Passende Zorg laat zien. Zo ervaren zorgverleners de meerwaarde en dat motiveert om gestructureerd te gaan vastleggen. Dat betekent nog niet dat het vanzelf gaat. Voor het werkelijk plukken van de vruchten is ziekenhuisbrede implementatie nodig. Want weten wat belangrijk is voor de patiënt die je voor je hebt, maakt de zorg efficiënter, warmer en passender.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Gegevensset Passende Zorg, ga dan naar de website Regionale Oncologienetwerken van het Citrienfonds.  

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Floor van Nuenen (UMCG), projectleider regionale oncologienetwerken.  

 

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe inzichten in chirurgische zorg bij darmkanker: focus op risicobeoordeling en praktijkvariatie

voorkant proefschrift Lindsey de Nes tegen blauwe achtergrond De chirurgische behandeling van darmkanker is in Nederland sterk verbeterd, maar er zijn kansen om de kwaliteit van zorg verder te verhogen. Dat laat Lindsey de Nes (Maasziekenhuis Pantein) zien op basis van landelijke data, o.a. de Dutch ColoRectal Audit (DCRA), de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en aanvullende cohortstudies. Zo blijkt dat betere risicobeoordeling, maatwerk bij oudere patiënten en meer uniforme behandelstrategieën de chirurgische zorg bij darmkanker verder kunnen verbeteren. lees verder

Realworld inzichten in behandeling en overleving van uitgezaaide darmkanker

figuratieve interpretatie van realworlddata over darmkanker in blauwtinten Nieuw onderzoek op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) laat zien dat uitkomsten bij uitgezaaide darmkanker in de dagelijkse praktijk aanzienlijk verschillen van wat uit klinische studies bekend is. Zo is de overleving van patiënten in de dagelijkse praktijk die behandeld zijn met systemische therapie veel lager in vergelijking met data uit klinische trials. Daarnaast blijken er verschillen te zijn in de behandeling van patiënten met synchrone versus metachrone uitzaaiingen. Deze realworld inzichten bieden waardevolle input voor zorgverleners om patiënten beter te informeren over hun mogelijkheden en kansen. lees verder