Uitbreiding en update van de kerncijfers palliatieve zorg

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg - Zorgverleners en beleidsmakers kunnen met behulp van de kerncijfers palliatieve zorg zicht krijgen op de behoefte aan palliatieve zorg in de eigen regio. Deze cijfers, gebaseerd op de CBS-cijfers, geven het aantal overlijdens, doodsoorzaken en locatie van overlijden weer. Deze cijfers zijn nu aangevuld met cijfers uit 2021 en uitgebreid met extra filtermogelijkheden.

 

Behoefte aan palliatieve zorg per regio inzichtelijk

Begin dit jaar is de tool ontwikkeld om de nieuwste kerncijfers palliatieve zorg te filteren. Dit kon op drie niveaus: landelijk, per provincie en per netwerk palliatieve zorg. Op verzoek vanuit het werkveld is het nu ook mogelijk om op consortium te filteren. Bovendien zijn nu de cijfers van 2021 toegevoegd en daarmee kun je nu ook een vergelijking maken over de jaren 2015-2021 heen.

Verwacht overlijden

Elk jaar sterven meer dan 105.000 volwassen personen in Nederland aan een aandoening die vaak gepaard gaat met een behoefte aan palliatieve zorg, de zogenaamde verwachte overlijdens. Dit zijn aandoeningen waarbij vaak een ziektetraject plaatsvindt voorafgaand aan het overlijden zoals kanker, orgaanfalen, dementie, CVA en neurologische ziekten. Volgens de laatste cijfers van het CBS overleden er in 2021 106.407 volwassen personen aan deze aandoeningen. Dat is 63% van het totaal aantal overledenen in Nederland in dat jaar (170.051).

Locatie van overlijden in Nederland over de jaren heen

Om een voorbeeld te geven wat je met de kerncijfers palliatieve zorg kunt bekijken, laten we hieronder zien waar mensen overlijden in Nederland over de jaren heen. Mensen sterven vaker thuis, zo laten de cijfers zien. In 2015 was dat percentage 36%, in 2021 bijna 41%. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis overlijdt is gedaald van 21% in 2015 naar bijna 18% in 2021.

Benieuwd naar de cijfers van je eigen regio of consortium? Ga dan naar de kerncijfers palliatieve zorg

kerncijfers-figuur-okt2022.png

Doe mee aan de korte enquête!

De kerncijfers palliatieve zorg ondersteunen zorgprofessionals en beleidsmakers om de kwaliteit van palliatieve zorg te verbeteren, beleid te ontwikkelen en ze geven inzicht in de huidige stand van zaken.

Wilt u ons helpen om de kerncijfers palliatieve zorg te verbeteren? Vul dan deze korte enquête (van 2 minuten) in

 

Gerelateerd nieuws

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder