dame hik, jeuk en zweten

Nieuwe richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig Zweten in de palliatieve fase

De herziene richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig Zweten in de palliatieve fase zijn uitgebracht. IKNL was daarvoor de procesbegeleider. De richtlijnen zijn tot stand gekomen op basis van knelpunten uit de praktijk en wetenschappelijke literatuur over deze onderwerpen. De multidisciplinaire werkgroep heeft aanbevelingen geformuleerd die aansluiten bij de praktijk. Er is een voorzitter aangesteld voor de drie richtlijnen samen om de gezamenlijke onderdelen af te stemmen met de kartrekkers van de drie afzonderlijke richtlijnen.

Van de patiënten met kanker in de palliatieve fase heeft 1-9% last van (chronische) hik, 10% heeft last van jeuk en 14%-28% heeft last van overmatig zweten. Zowel chronische hik als jeuk en overmatig zweten kunnen een enorme impact hebben op een patiënt en diens naasten. Hik kan leiden tot eetproblemen, uitdroging, refluxoesofagitis (ontsteking van de slokdarm door opkomend maagzuur), slaapproblemen, uitputting en depressie. Jeuk wordt soms als erger dan pijn ervaren. Overmatig zweten kan de nachtrust verstoren en leiden tot problemen met intimiteit en seksualiteit. De afgelopen jaren is onze kennis op het gebied van hik, jeuk en zweten toegenomen. Daarom zijn de richtlijnen op een aantal punten herzien.

Evidence based

De herziene richtlijnen geven aanbevelingen voor de begeleiding en behandeling van mensen die last hebben van hik, jeuk en/of overmatig zweten. Het doel is om de kwaliteit van zorg – en daarmee de kwaliteit van leven van patiënten en naasten - te verbeteren. De belangrijkste wijzigingen zitten in het feit dat de richtlijnen nu evidence based zijn opgesteld, door gemandateerde leden uit de relevante verenigingen. De werkgroep die verantwoordelijk is voor de herziening van de drie richtlijnen stond onder leiding van de NIV en bestond verder uit vertegenwoordigers van V&VN Complementaire Zorg, V&VN Palliatieve Zorg, het NHG, de NVDV, NVMDL en KNMP.

Belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste veranderingen in aanbevelingen van de nieuwe richtlijnen zijn:

Hik:

  • Nadruk en onderbouwing van frenicusblokkade
  • Keuze uit 3 gespecificeerde middelen (medicamenteuze behandeling)

Jeuk:

  • Lichttherapie bij de niet-medicamenteuze behandelingen
  • Rifampicine als 1e keuze bij cholestatische jeuk

Overmatig zweten:

  • Blokkade ganglion stellatum bij opvliegers
  • Keuze oxybutynine als 1e keus met glycopyrronium als alternatief

De nieuwe richtlijnen staan op https://www.pallialine.nl/hik, https://www.pallialine.nl/jeuk en https://www.pallialine.nl/zweten. In de app PalliArts, die gratis te downloaden is voor Android en iOS, zijn samenvattingen van de richtlijnen te vinden. Meer informatie over hik, jeuk en overmatig zweten in de palliatieve fase en samenvattingskaartjes en patiëntinformatie over deze onderwerpen zijn te vinden via de betreffende themapagina’s op www.Palliaweb.nl

Gerelateerd nieuws

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder

Tijdig integreren van palliatieve zorg in de oncologie; hoe gaat dat in de praktijk?

Foto met quote dokter Filip de Vos

Uit onderzoek weten we dat voor mensen met ongeneeslijke kanker en voor hun naasten tijdige inzet van palliatieve zorg heel belangrijk is. Het verhoogt de kwaliteit van leven en de kans op passende zorg. Ook kan het de symptoomlast en de last op mantelzorgers verlagen. Het onderzoeksproject Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie (TIPZO) wil deze tijdige inzet van palliatieve zorg bevorderen. In dit project werkt IKNL samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Senior-onderzoeker palliatieve zorg bij IKNL Dr. Natasja Raijmakers en internist-oncoloog Dr. Filip de Vos zijn betrokken bij het project. We spraken hen over het belang van tijdig integreren van palliatieve zorg en over waar we nu staan in het project. 

lees verder