dame hik, jeuk en zweten

Nieuwe richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig Zweten in de palliatieve fase

De herziene richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig Zweten in de palliatieve fase zijn uitgebracht. IKNL was daarvoor de procesbegeleider. De richtlijnen zijn tot stand gekomen op basis van knelpunten uit de praktijk en wetenschappelijke literatuur over deze onderwerpen. De multidisciplinaire werkgroep heeft aanbevelingen geformuleerd die aansluiten bij de praktijk. Er is een voorzitter aangesteld voor de drie richtlijnen samen om de gezamenlijke onderdelen af te stemmen met de kartrekkers van de drie afzonderlijke richtlijnen.

Van de patiënten met kanker in de palliatieve fase heeft 1-9% last van (chronische) hik, 10% heeft last van jeuk en 14%-28% heeft last van overmatig zweten. Zowel chronische hik als jeuk en overmatig zweten kunnen een enorme impact hebben op een patiënt en diens naasten. Hik kan leiden tot eetproblemen, uitdroging, refluxoesofagitis (ontsteking van de slokdarm door opkomend maagzuur), slaapproblemen, uitputting en depressie. Jeuk wordt soms als erger dan pijn ervaren. Overmatig zweten kan de nachtrust verstoren en leiden tot problemen met intimiteit en seksualiteit. De afgelopen jaren is onze kennis op het gebied van hik, jeuk en zweten toegenomen. Daarom zijn de richtlijnen op een aantal punten herzien.

Evidence based

De herziene richtlijnen geven aanbevelingen voor de begeleiding en behandeling van mensen die last hebben van hik, jeuk en/of overmatig zweten. Het doel is om de kwaliteit van zorg – en daarmee de kwaliteit van leven van patiënten en naasten - te verbeteren. De belangrijkste wijzigingen zitten in het feit dat de richtlijnen nu evidence based zijn opgesteld, door gemandateerde leden uit de relevante verenigingen. De werkgroep die verantwoordelijk is voor de herziening van de drie richtlijnen stond onder leiding van de NIV en bestond verder uit vertegenwoordigers van V&VN Complementaire Zorg, V&VN Palliatieve Zorg, het NHG, de NVDV, NVMDL en KNMP.

Belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste veranderingen in aanbevelingen van de nieuwe richtlijnen zijn:

Hik:

  • Nadruk en onderbouwing van frenicusblokkade
  • Keuze uit 3 gespecificeerde middelen (medicamenteuze behandeling)

Jeuk:

  • Lichttherapie bij de niet-medicamenteuze behandelingen
  • Rifampicine als 1e keuze bij cholestatische jeuk

Overmatig zweten:

  • Blokkade ganglion stellatum bij opvliegers
  • Keuze oxybutynine als 1e keus met glycopyrronium als alternatief

De nieuwe richtlijnen staan op https://www.pallialine.nl/hik, https://www.pallialine.nl/jeuk en https://www.pallialine.nl/zweten. In de app PalliArts, die gratis te downloaden is voor Android en iOS, zijn samenvattingen van de richtlijnen te vinden. Meer informatie over hik, jeuk en overmatig zweten in de palliatieve fase en samenvattingskaartjes en patiëntinformatie over deze onderwerpen zijn te vinden via de betreffende themapagina’s op www.Palliaweb.nl

Gerelateerd nieuws

Uitkomsten knelpunteninventarisatie ‘Oncologische ulcera in de palliatieve fase’

Huidwond door kanker

Een aantal richtlijnen palliatieve zorg wordt herzien om ze te laten voldoen aan de huidige kwaliteitseisen. IKNL is daarbij als procesbegeleider betrokken. Ook de richtlijn ‘Oncologische ulcera in de palliatieve fase’ wordt momenteel herzien. Om de richtlijnen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk wordt zorgverleners gevraagd welke knelpunten zij in de praktijk ervaren rondom het betreffende thema. Onlangs werden de resultaten bekend van de knelpuntenenquête over de zorg voor mensen met oncologische ulcera in de palliatieve fase.

lees verder

Evaluatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland

Evaluatie van het kwaliteitskader palliatieve zorg

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland verscheen in 2017 met als doel de palliatieve zorgverlening vanuit de beleving van de patiënt en zijn naaste(n) te verbeteren. Kennen zorgverleners het Kwaliteitskader en wat vinden ze ervan? Dat gaan Palliactief en Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) samen met IKNL gecoördineerd evalueren. PZNL is daarbij penvoerder. Het Kwaliteitskader wordt geëvalueerd op bekendheid onder zorgverleners en de toepasbaarheid ervan, naast andere kwaliteitskaders, handreikingen, standaarden en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.

lees verder