close up handen patiënt

Eenvoudige scorelijst voor voorspellen delier bij patiënten in hospice

Een delier is plotseling optredende verwardheid en heeft altijd een lichamelijke oorzaak. Meer dan de helft van de patiënten die in een hospice worden opgenomen krijgt een delier. Een delier heeft veel negatieve gevolgen, zoals een verstoorde communicatie, angst en ontrust bij patiënten, naasten en zorgverleners. Het vroegtijdig vaststellen van het risico op het ontwikkelen van een delier via de 10-item Risk Score List (RSL) kan veel gevolgen van een delier voorkomen. Professor Yvette van der Linden en haar collega’s van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg in Leiden onderzochten de RSL en ontdekten dat deze kan worden vereenvoudigd tot vier items.

Scorelijst om delier te voorspellen

Doel van het onderzoek was om alle aspecten rondom diagnose en behandeling van een delier in een hospice in kaart te brengen en om na te gaan of de 10-item Risk Score List (RSL) nauwkeurig voorspelt of patiënten die worden opgenomen in een hospice een delier ontwikkelen. Daarnaast wilden de onderzoekers dit instrument vereenvoudigen. Hiervoor werd een retrospectief medisch dossieronderzoek gedaan bij patiënten die in 2019 of 2020 zijn overleden in drie hospices in de regio Leiden. In totaal werden 240 patiënten geïncludeerd. Zij hadden een mediane leeftijd bij opname van 78 jaar en de primaire diagnose was meestal kanker (78%). Zo’n 72% van de patiënten hadden een verhoogd risico op delier volgens RSL, van wie 69% een delier ontwikkelden.

Vereenvoudiging om dagelijks gebruik te stimuleren

Professor Van der Linden: ‘In deze retrospectieve studie van medische dossiers vonden we dat 61% van alle patiënten die stierven in de bestudeerde hospices een delier ontwikkelden tijdens hun verblijf. We ontdekten dat de RSL met tien items de toekomstige ontwikkeling van delier significant voorspelde. Om het gebruik in de dagelijkse praktijk te stimuleren, werd de RSL vereenvoudigd tot een risicoscorelijst met vier items (RSL-4).’

Vier significant voorspellende items

De vier significante voorspellers voor een delier waren; eerder doorgemaakt delier, cognitieve stoornis, veranderingen in opioïden en ouder zijn dan 70 jaar. Van der Linden;

In onze studie bleek dit een toekomstig delier sterker te voorspellen voor patiënten die door het instrument worden geclassificeerd als hoog risico. Dit suggereert dat de RSL-4 kan worden gebruikt als een eenvoudig te gebruiken en tijdbesparend instrument om patiënten met een risico op delier te identificeren.

Start bij opname waardoor preventieve maatregelen mogelijk zijn

De onderzoekers raden aan om de RSL-4 te gebruiken op het moment van opname van een patiënt in een hospice. Voor patiënten met een hoog risico op een delier kan zo vroegtijdig gestart worden met uitvoeren van preventieve interventies en structurele screening met bijvoorbeeld de Delier Observatieschaal. Daarnaast kan een start gemaakt worden met de voorlichting aan patiënt en naasten. 

 

·       Stoevelaar R, Juffermans CC, Roorda IM, de Nijs EJ, Hoornweg J, Cannegieter SC, van der Linden YM. A simple risk score list can be used to predict the occurrence of delirium in patients admitted to inpatient hospice care: a medical record study. Eur J Cancer Care (Engl). 2022 Jul 15. doi: 10.1111/ecc.13658.

Gerelateerd nieuws

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder

Tijdig integreren van palliatieve zorg in de oncologie; hoe gaat dat in de praktijk?

Foto met quote dokter Filip de Vos

Uit onderzoek weten we dat voor mensen met ongeneeslijke kanker en voor hun naasten tijdige inzet van palliatieve zorg heel belangrijk is. Het verhoogt de kwaliteit van leven en de kans op passende zorg. Ook kan het de symptoomlast en de last op mantelzorgers verlagen. Het onderzoeksproject Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie (TIPZO) wil deze tijdige inzet van palliatieve zorg bevorderen. In dit project werkt IKNL samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Senior-onderzoeker palliatieve zorg bij IKNL Dr. Natasja Raijmakers en internist-oncoloog Dr. Filip de Vos zijn betrokken bij het project. We spraken hen over het belang van tijdig integreren van palliatieve zorg en over waar we nu staan in het project. 

lees verder