PATTERN: adjuvante therapie verbeteren voor patiënten met stadium II dikkedarmkanker

De PATTERN-studie startte in 2015 en is een project van het Decision Modelling Center in Amsterdam in samenwerking met onder andere IKNL en PLCRC. Het project nadert inmiddels zijn voltooiing. 

Het doel van de “Personalized Adjuvant TreaTment in eaRly stage coloN cancer”, oftewel PATTERN studie was om de selectie van stadium II  coloncarcinoom patiënten voor adjuvante chemotherapie te verbeteren door de lange termijn gezondheidswinst en doelmatigheid van nieuwe, moleculaire selectie strategieën te bepalen, en de optimale behandelduur van adjuvante chemotherapie te evalueren. Het project is uitgevoerd door onderzoekers van het Decision Modeling Center in Amsterdam in samenwerking met onder andere IKNL en PLCRC en werd mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMW. 

Richtlijnen

De bevindingen van de PATTERN studie ondersteunen de recente aanpassing in de Nederlandse richtlijnen om de behandelduur van CAPOX te verkorten van 6 naar 3 maanden. De selectie van patiënten voor adjuvante chemotherapie kan worden geoptimaliseerd door ofwel de naleving van de Nederlandse richtlijnen te verbeteren ofwel biomarker status op te nemen in de selectiestrategie. Echter, er is meer onderzoek nodig om de rol van biomarkers bij de optimale toewijzing van adjuvante chemotherapie beter te begrijpen.

In de toekomst zal het PATTERN model gebruikt worden voor de evaluatie van selectiestrategieën op basis van nieuwe biomarkers, zoals ctDNA. Daarnaast zal het PATTERN-model uitgebreid worden, zodat het gebruikt kan worden voor de evaluatie van gepersonaliseerde follow-up schema's in stadium II en III colorectaal carcinoom in het DISTANCE project.

Lees ook het nieuwsbericht 'Adjuvante therapie op maat voor patiënten met stadium II dikkedarmkanker' 

Gerelateerd nieuws

Realworld inzichten in behandeling en overleving van uitgezaaide darmkanker

figuratieve interpretatie van realworlddata over darmkanker in blauwtinten Nieuw onderzoek op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) laat zien dat uitkomsten bij uitgezaaide darmkanker in de dagelijkse praktijk aanzienlijk verschillen van wat uit klinische studies bekend is. Zo is de overleving van patiënten in de dagelijkse praktijk die behandeld zijn met systemische therapie veel lager in vergelijking met data uit klinische trials. Daarnaast blijken er verschillen te zijn in de behandeling van patiënten met synchrone versus metachrone uitzaaiingen. Deze realworld inzichten bieden waardevolle input voor zorgverleners om patiënten beter te informeren over hun mogelijkheden en kansen. lees verder

Verschuivingen in operaties bij darm-, maag- en alvleesklierkanker, sterfte na operatie neemt af

Artsen in de OK Patiënten met dikkedarm- en endeldarmkanker worden minder vaak geopereerd dan 20 jaar geleden, terwijl mensen met niet-uitgezaaide maag- en alvleesklierkanker en periampullaire kanker vaker geopereerd worden. Dat blijkt uit een landelijke studie op basis van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Onderzoekers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) analyseerden gegevens van meer dan 319.000 patiënten met kanker aan de spijsverteringsorganen in de periode 2005–2020. lees verder