PATTERN: adjuvante therapie verbeteren voor patiënten met stadium II dikkedarmkanker

De PATTERN-studie startte in 2015 en is een project van het Decision Modelling Center in Amsterdam in samenwerking met onder andere IKNL en PLCRC. Het project nadert inmiddels zijn voltooiing. 

Het doel van de “Personalized Adjuvant TreaTment in eaRly stage coloN cancer”, oftewel PATTERN studie was om de selectie van stadium II  coloncarcinoom patiënten voor adjuvante chemotherapie te verbeteren door de lange termijn gezondheidswinst en doelmatigheid van nieuwe, moleculaire selectie strategieën te bepalen, en de optimale behandelduur van adjuvante chemotherapie te evalueren. Het project is uitgevoerd door onderzoekers van het Decision Modeling Center in Amsterdam in samenwerking met onder andere IKNL en PLCRC en werd mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMW. 

Richtlijnen

De bevindingen van de PATTERN studie ondersteunen de recente aanpassing in de Nederlandse richtlijnen om de behandelduur van CAPOX te verkorten van 6 naar 3 maanden. De selectie van patiënten voor adjuvante chemotherapie kan worden geoptimaliseerd door ofwel de naleving van de Nederlandse richtlijnen te verbeteren ofwel biomarker status op te nemen in de selectiestrategie. Echter, er is meer onderzoek nodig om de rol van biomarkers bij de optimale toewijzing van adjuvante chemotherapie beter te begrijpen.

In de toekomst zal het PATTERN model gebruikt worden voor de evaluatie van selectiestrategieën op basis van nieuwe biomarkers, zoals ctDNA. Daarnaast zal het PATTERN-model uitgebreid worden, zodat het gebruikt kan worden voor de evaluatie van gepersonaliseerde follow-up schema's in stadium II en III colorectaal carcinoom in het DISTANCE project.

Lees ook het nieuwsbericht 'Adjuvante therapie op maat voor patiënten met stadium II dikkedarmkanker' 

Gerelateerd nieuws

Geen praktijkvariatie meer bij CRS-HIPEC-behandeling darmkanker

Er lijkt geen praktijkvariatie te zijn bij CRS-HIPEC Darmkankerpatiënten met beperkte uitzaaiingen in het buikvlies kunnen sinds twee decennia behandeld worden met chirurgie, gecombineerd met HIPEC (CRS-HIPEC). Waar enkele jaren geleden nog sprake was van praktijkvariatie, lijkt deze sinds 2016 verdwenen. Dat blijkt uit een studie van Roos van der Ven (IKNL) en collega’s, gepubliceerd in Annals of Surgical Oncology. lees verder

Proefschrift: inzicht in behandelpatronen en nieuwe follow-up methoden bij darmkanker

Proefschrift Hidde Swartjes Hoe kan de follow-up voor darmkanker in de toekomst worden ingericht? In zijn proefschrift brengt Hidde Swartjes (Radboudumc) epidemiologische trends in kaart en kijkt hij naar nieuwe methoden om de follow-up te organiseren. Swartjes promoveert op 28 maart. lees verder