PATTERN: adjuvante therapie verbeteren voor patiënten met stadium II dikkedarmkanker

De PATTERN-studie startte in 2015 en is een project van het Decision Modelling Center in Amsterdam in samenwerking met onder andere IKNL en PLCRC. Het project nadert inmiddels zijn voltooiing. 

Het doel van de “Personalized Adjuvant TreaTment in eaRly stage coloN cancer”, oftewel PATTERN studie was om de selectie van stadium II  coloncarcinoom patiënten voor adjuvante chemotherapie te verbeteren door de lange termijn gezondheidswinst en doelmatigheid van nieuwe, moleculaire selectie strategieën te bepalen, en de optimale behandelduur van adjuvante chemotherapie te evalueren. Het project is uitgevoerd door onderzoekers van het Decision Modeling Center in Amsterdam in samenwerking met onder andere IKNL en PLCRC en werd mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMW. 

Richtlijnen

De bevindingen van de PATTERN studie ondersteunen de recente aanpassing in de Nederlandse richtlijnen om de behandelduur van CAPOX te verkorten van 6 naar 3 maanden. De selectie van patiënten voor adjuvante chemotherapie kan worden geoptimaliseerd door ofwel de naleving van de Nederlandse richtlijnen te verbeteren ofwel biomarker status op te nemen in de selectiestrategie. Echter, er is meer onderzoek nodig om de rol van biomarkers bij de optimale toewijzing van adjuvante chemotherapie beter te begrijpen.

In de toekomst zal het PATTERN model gebruikt worden voor de evaluatie van selectiestrategieën op basis van nieuwe biomarkers, zoals ctDNA. Daarnaast zal het PATTERN-model uitgebreid worden, zodat het gebruikt kan worden voor de evaluatie van gepersonaliseerde follow-up schema's in stadium II en III colorectaal carcinoom in het DISTANCE project.

Lees ook het nieuwsbericht 'Adjuvante therapie op maat voor patiënten met stadium II dikkedarmkanker' 

Gerelateerd nieuws

Darmkanker neemt toe bij jonge mensen, maar blijft relatief zeldzaam

Darmkanker bij jonge mensen neemt toe In Nederland krijgen steeds meer mensen onder de 50 jaar darmkanker. Uit onderzoek van Marloes Elferink van IKNL en collega’s blijkt dat dit aantal de afgelopen decennia is gestegen en naar verwachting verder zal toenemen. Toch blijft darmkanker op jonge leeftijd zeldzaam. De bevindingen, gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), laten zien hoe belangrijk het is dat artsen en patiënten zelf alert zijn en dat er meer onderzoek komt naar oorzaken en manieren om de ziekte te voorkomen. lees verder

Realworlddata nodig voor realistischere prognoses bij uitgezaaide dikkedarmkanker

proefschriftcover Patricia Hamers met een vogel op een takje Data uit klinische trials suggereren dat de overleving van patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker de laatste decennia sterk verbeterde, maar promotieonderzoek van Patricia Hamers (UMCU) laat zien dat deze bevindingen zich niet vertalen naar een real-worldpatiëntenpopulatie. Ze maakte daarbij gebruik van data uit de Nederlandse Kankerregistratie, Palga en PLCRC. Ze pleit daarom voor het gebruik van realworlddata (RWD) om representatieve en betrouwbare inzichten te krijgen in behandeluitkomsten en realistischere prognoses te kunnen schetsen. lees verder