zorgverlener in gesprek met patiënt

Onderzoek naar persoonlijke balans zorgverleners in de palliatieve zorg

Nagenoeg elke zorgverlener krijgt in de praktijk met palliatieve zorg te maken. Het leveren van zorg aan iemand die niet meer beter wordt kan een emotionele impact hebben op jezelf en je collega’s. Zorgdragen voor persoonlijke balans is daarom heel belangrijk. Om hoogwaardige palliatieve zorg te geven, maar ook voor je eigen welzijn. Zodat je een evenwichtige zorgverlener kunt zijn. Maar hoe behoud, hervind of versterk jij dit evenwicht? Wat heb je daarbij nodig? Hoe kun jij daarin worden ondersteund? En hoe kun jij anderen daarin ondersteunen?

Om inzicht te krijgen in de ervaringen van zorgverleners heeft een breed samengestelde projectgroep met onderzoekers van IKNL/PZNL, het Amsterdam UMC, het LUMC en de Universiteit voor Humanistiek een QuickScan uitgezet. Deze enquête is onderdeel van een bredere kennissynthese naar de evenwichtige zorgverlener in de palliatieve zorg in opdracht van het ZonMw-programma 'Palliantie. Meer dan zorg'. Met als doel om aanbevelingen op te stellen voor praktijk, onderwijs en onderzoek.

Deel jouw kennis, ervaring en goede praktijken op het gebied van persoonlijke balans in de palliatieve zorg door de QuickScan in te vullen. Het invullen kost slechts enkele minuten en kan tot 27 april. De resultaten van de QuickScan zijn onderdeel van de kennissynthese en worden na de zomer gepubliceerd op o.a. Palliaweb.

Gerelateerd nieuws

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder