Onderzoek naar ervaringen bij terugkeer naar werk en/of werkbehoud bij patiënten met gevorderde kanker
Jaarlijks krijgen meer dan 38.000 mensen in Nederland de diagnose uitgezaaide kanker. Een groot deel van deze mensen bevindt zich dan nog in de werkzame leeftijd. Door medische ontwikkelingen leven veel patiënten langer met uitgezaaide kanker. Dat brengt vragen met zich mee over de invulling en zingeving van het leven. Werk is daar een voorbeeld van. Werk is voor veel mensen belangrijk voor hun kwaliteit van leven. Werk geeft bijvoorbeeld financiële zekerheid, maar ook ritme en betekenis aan het leven.
Op dit moment is er weinig bekend over de ervaringen die patiënten met gevorderde kanker hebben met terugkeer naar werk en/of aan het werk blijven. Ook is er weinig bekend over de betekenis die werk voor hun heeft. IKNL start daarom in samenwerking met Amsterdam UMC (locatie VUmc) het onderzoek PalliaTurn: onderzoek naar gevorderde kanker en terugkeer naar werk en/of werkbehoud. Dit onderzoek is een eerste stap om meer te weten te komen over de ervaringen van patiënten met gevorderde kanker op het gebied van werk.
Doel van het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit een eenmalig interview met patiënten met gevorderde kanker naar de betekenis van werk en hun ervaring met terugkeren naar werk en/of werkbehoud. Ook stakeholders, zoals bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsgeneeskundigen, worden geïnterviewd. Het doel van het onderzoek is inzicht krijgen in de betekenis van werk voor patiënten met gevorderde kanker en de ervaringen die zij hebben met het werkbehoud en/of terugkeer naar werk. Tevens is het doel van dit onderzoek inzicht krijgen in ervaringen die stakeholders hebben met terugkeer naar werk en/of werkbehoud van deze patiëntengroep en welke belemmerende en faciliterende factoren zij daarin ervaren.
Meedoen aan onderzoek
Het onderzoeksteam is op zoek naar patiënten die ervaringen willen delen. Hiervoor zijn ze op zoek naar patiënten met gevorderde kanker die:
- Momenteel een gevorderde vorm van kanker hebben en niet meer te genezen zijn.
- Momenteel in de werkzame leeftijd zijn (18 – 65 jaar).
- Een arbeidsovereenkomst hadden ten tijde van de diagnose.
- Gedurende het jaar voorafgaand aan diagnose betaald werk deden.
- Momenteel weer aan het werk zijn in loondienst, of (deels) met ziekteverlof of (deels) een arbeidsongeschiktheidsuitkering / werkloosheidsuitkering ontvangen.
- De intentie hebben om terug te keren naar betaald werk.
Voor meer informatie over het onderzoek of aanmelding kunt u contact opnemen met Donna Beerda.