Grafiek longsterfte vrouwen 2020

Longkankersterfte onder vrouwen nog steeds hoog in Nederland

De Nederlandse gegevens over incidentie en sterfte van kanker worden internationaal gedeeld. In onderstaande figuren wordt de sterfte aan longkanker weergegeven, per 100.000 inwoners en gestandaardiseerd naar leeftijdsverdeling. Nederland wordt daarbij vergeleken met 5 landen waar de sterfte relatief het hoogst is en de 5 landen waar dit het laagst is.

In de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) worden cijfers verzameld over incidentie en sterfte bij kanker. Via de Global Cancer Observatory is het mogelijk om de cijfers van landen onderling te vergelijken. Bij vrouwen staat Nederland op de vierde plaats, na Hongarije, Denemarken en Servië. In de Oekraïne en Wit-Rusland is de longkankersterfte aanzienlijk lager. De verschillen in sterfte worden vooral verklaard door variatie in rookgedrag tussen de landen.

Bij mannen blijkt de sterfte het hoogst in Servië en Hongarije. In de Scandinavische landen is de sterfte duidelijk lager.

Gerelateerd nieuws

Grote internationale verschillen in behandeling vroeg-stadium NSCLC, maar overleving vrijwel gelijk

beeld van een bestralingsapparaat met daarnaast een beeld van een operatie die bezig is Dit blijkt uit onderzoek van Philip Baum (longchirurg in Heidelberg) en collega’s uit vijf andere landen, waaronder Nederland. Voor deze studie werden gegevens gebruikt van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), 5 andere Europese kankerregistraties en de SEER-registratie in de Verenigde Staten. Het primaire doel van de studie was om internationale variatie in het behandelbeleid bij longkanker in kaart te brengen en om te achterhalen of er een relatie was met de behandeluitkomst. lees verder

Rookvrije toekomst kan in 22 jaar minstens 120.000 kankerdiagnoses voorkomen

gebroken sigaret op blauwe achtergrond Ieder jaar krijgen in Nederland meer dan 14.000 mensen de diagnose longkanker, 6.800 mensen de diagnose blaaskanker en 2.700 mensen de diagnose slokdarmkanker. Omdat roken veel kankerdiagnoses veroorzaakt, is een van de doelen van de Nederlandse Kankeragenda dat nog maar 5% van de volwassenen en 0% van de jongeren rookt in 2032. Nieuwe berekeningen van Integraal Kankercentrum Nederland op basis van o.a. data uit de Nederlandse Kankerregistratie laten zien wat het effect is als we dat preventiedoel halen: we voorkomen 120.000 long-, blaas- en slokdarmkankerdiagnoses over de periode 2024-2045. lees verder