vrouw verzorgt stervende man

Kerncijfers over palliatieve zorg op één plek verzameld

Actuele, relevante cijfers en toepasbare inzichten beschikbaar stellen zodat de kwaliteit van palliatieve zorg wordt verbeterd. Met dit doel voor ogen hebben PZNL en IKNL de afgelopen maanden gewerkt aan het verzamelen en actualiseren van de kerncijfers over palliatieve zorg. De eerste cijfers zijn inmiddels gepubliceerd op Palliaweb.

Goede palliatieve zorg voor mensen met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid verbetert de kwaliteit van leven en vermindert klachten zoals angst. Maar hoe ziet goede palliatieve zorg er eigenlijk uit? Verschilt palliatieve zorg in een ziekenhuis van die van palliatieve zorg thuis? En hoeveel mensen verwachten we dat palliatieve zorg nodig gaat krijgen? Als het gaat om palliatieve zorg heeft onze kennis nog veel hiaten. Om de kwaliteit van palliatieve zorg in Nederland te verbeteren willen PZNL en IKNL relevante cijfers verzamelen om hieruit nieuwe, toepasbare inzichten te genereren en deze structureel te publiceren. Daarbij wordt eerst gekeken welke data al beschikbaar is vanuit bestaande bronnen.

Van statisch rapport naar structureel online publiceren en actualiseren

Vorig jaar zijn voor het eerst de kerncijfers palliatieve zorg verzameld en gepubliceerd, toen nog in de vorm van een digitaal rapport. Om medewerkers, beleidsmakers en bestuurders in de zorg continu te voorzien van de meest recente inzichten is het nodig om data te actualiseren en uit te breiden zodra dit mogelijk is. Daarom worden de data vanaf nu structureel gepubliceerd en geactualiseerd op Palliaweb. De kerncijfers zijn handzaam gepubliceerd per onderwerp. Op dit moment zijn de cijfers rondom palliatieve zorg thuis (PaTz), consultatie en ziekenhuizen gepubliceerd. In de loop van 2021 worden daar de inzichten rondom hospicezorg, vrijwillige palliatieve terminale zorg, verwacht overlijden en kwaliteit van sterven aan toegevoegd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Heidi Fransen, onderzoeker bij IKNL.

Gerelateerd nieuws

Tijdig integreren van palliatieve zorg in de oncologie; hoe gaat dat in de praktijk?

Foto met quote dokter Filip de Vos

Uit onderzoek weten we dat voor mensen met ongeneeslijke kanker en voor hun naasten tijdige inzet van palliatieve zorg heel belangrijk is. Het verhoogt de kwaliteit van leven en de kans op passende zorg. Ook kan het de symptoomlast en de last op mantelzorgers verlagen. Het onderzoeksproject Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie (TIPZO) wil deze tijdige inzet van palliatieve zorg bevorderen. In dit project werkt IKNL samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Senior-onderzoeker palliatieve zorg bij IKNL Dr. Natasja Raijmakers en internist-oncoloog Dr. Filip de Vos zijn betrokken bij het project. We spraken hen over het belang van tijdig integreren van palliatieve zorg en over waar we nu staan in het project. 

lees verder

Herziene richtlijn Zorg in de stervensfase gepubliceerd

Zieke vrouw in bed onscherp

De herziene richtlijn Zorg in de stervensfase is gepubliceerd. De richtlijn is bedoeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor volwassen patiënten in de stervensfase. De richtlijn is tot stand gekomen met input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit deze aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is verder gebaseerd op de meest recente inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn. 

lees verder