Incidentie darmkanker neemt af

Aantal darmkankerpatiënten neemt opnieuw af

In 2020 kregen bijna 12.000 patiënten de diagnose darmkanker, dat is minder dan in voorgaande jaren. Sinds 2016 neemt het aantal mensen dat darmkanker krijgt af, mede als gevolg van het bevolkingsonderzoek. Daarnaast lag het aantal diagnoses vorig jaar lager door de coronapandemie. Dat blijkt uit de cijfers die IKNL jaarlijks bijwerkt in het kader van darmkankermaand maart. 
 

Darmkanker is voor mannen en vrouwen een van de meest voorkomende kankersoorten. Bij mannen komt prostaat- en huidkanker vaker voor, bij vrouwen borst- en huidkanker. Mannen krijgen gemiddeld genomen iets vaker de diagnose darmkanker (53 versus 47 procent). Darmkanker is de verzamelnaam van dikkedarmkanker en endeldarmkanker. Tumoren zijn het vaakst gelokaliseerd in de dikke darm (71 procent). Iets minder dan éénderde bevindt zich in de endeldarm. De ziekte treft vooral ouderen, 53 procent van de patiënten was ouder dan 70 jaar op het moment van diagnose.

Incidentie

De incidentie van zowel dikkedarmkanker als endeldarmkanker nam in 2020 af. Sinds 2016 is een dalende trend waarneembaar, wat is toe te schrijven aan het bevolkingsonderzoek darmkanker dat sinds 2014 is ingevoerd. Daarnaast viel tijdens de eerste coronagolf het aantal diagnoses terug, juist doordat het bevolkingsonderzoek tijdelijk werd stopgezet en minder mensen de huisarts bezochten.

Overleving en sterfte

Hoewel de overleving van darmkanker de afgelopen decennia is toegenomen overleden er vorig jaar ruim 4750 patiënten aan de gevolgen van darmkanker. De vijfjaarsoverleving van darmkanker nam toe. Van 54% bij patiënten die tussen 1991 en 2000 de diagnose kregen tot 67% bij patiënten die de diagnose kregen tussen 2011 en 2018. 

Stadium en behandeling

Bij ongeveer één op de vijf patiënten is darmkanker uitgezaaid naar andere organen op het moment van diagnose (stadium IV). Dit percentage is voor dikkedarmkanker iets hoger dan bij endeldarmkanker.
Wanneer darmkanker niet is uitgezaaid naar andere organen (stadium I t/m III) vindt bij 95% van de patiënten een chirurgische en/of endoscopische ingreep plaats. Bij stadium II en III kunnen daarnaast nog aanvullende behandelingen plaatsvinden. Zo kreeg in 2019 61 procent van de patiënten met stadium III dikkedarmkanker chemotherapie na de operatie. Van de patiënten gediagnosticeerd met endeldarmkanker klinisch stadium II en III, heeft 76% voor de operatie bestraling gehad, bij 43% werd de bestraling gecombineerd met chemotherapie.
Wanneer de kanker verder is uitgezaaid (stadium IV) kan gekozen worden voor systemische therapie, dit gold voor de helft van de patiënten in 2019. Drie op de tien patiënten kreeg geen behandeling meer. 

 


 

Gerelateerd nieuws

Darmkanker neemt toe bij jonge mensen, maar blijft relatief zeldzaam

Darmkanker bij jonge mensen neemt toe In Nederland krijgen steeds meer mensen onder de 50 jaar darmkanker. Uit onderzoek van Marloes Elferink van IKNL en collega’s blijkt dat dit aantal de afgelopen decennia is gestegen en naar verwachting verder zal toenemen. Toch blijft darmkanker op jonge leeftijd zeldzaam. De bevindingen, gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), laten zien hoe belangrijk het is dat artsen en patiënten zelf alert zijn en dat er meer onderzoek komt naar oorzaken en manieren om de ziekte te voorkomen. lees verder

Realworlddata nodig voor realistischere prognoses bij uitgezaaide dikkedarmkanker

proefschriftcover Patricia Hamers met een vogel op een takje Data uit klinische trials suggereren dat de overleving van patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker de laatste decennia sterk verbeterde, maar promotieonderzoek van Patricia Hamers (UMCU) laat zien dat deze bevindingen zich niet vertalen naar een real-worldpatiëntenpopulatie. Ze maakte daarbij gebruik van data uit de Nederlandse Kankerregistratie, Palga en PLCRC. Ze pleit daarom voor het gebruik van realworlddata (RWD) om representatieve en betrouwbare inzichten te krijgen in behandeluitkomsten en realistischere prognoses te kunnen schetsen. lees verder