De 10000e patiënt wordt behandeld in het Catharina Ziekenhuis

10.000 patiënten geïncludeerd in het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC)

Op 24 februari heeft de 10.000e patiënt toestemming gegeven om zijn klinische gegevens in te zetten voor nationaal en internationaal wetenschappelijk onderzoek binnen het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC). PLCRC biedt een infrastructuur voor het verzamelen van klinische gegevens, patiëntgerapporteerde uitkomsten en het opslaan van bloed en tumorweefsel van alle patiënten met dikkedarm- of endeldarmkanker. Dit gebeurt na het verkrijgen van toestemming van de patiënt. Het cohort wil leren van iedere patiënt, om de prognose en kwaliteit van leven van de volgende te verbeteren.     
 

10.000ste patiënt geïncludeerd 

Met de 10.000ste geïncludeerde patiënt, die behandeld wordt in het Catharina Ziekenhuis, is een nieuwe mijlpaal behaald. Met de gegevens van al deze patiënten kan PLCRC nog beter bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor darmkankerpatiënten. Vele studies maken inmiddels gebruik van de mogelijkheden die het cohort biedt om efficiënter vraagstellingen te beantwoorden. 

Landelijke dekking met 59 deelnemende ziekenhuizen 

PLCRC startte 6,5 jaar geleden met de uitbreiding van een mono-centerstudie naar het huidige cohort waar 59 ziekenhuizen aan deelnemen, verspreid door heel Nederland. De komende jaren vindt verder onderzoek plaats naar biomarkers om de effectiviteit van een behandeling bij een individuele patiënt beter te kunnen voorspellen. Daarnaast worden behandelingen in de dagelijkse praktijk geëvalueerd. Tevens gaat gekeken worden of cohorten zoals PLCRC ingezet kunnen worden voor cyclisch pakketbeheer binnen het project “Regie op Registers Dure Geneesmiddelen” van Zorginstituut Nederland. Alle projecten worden met vele samenwerkingspartners uitgevoerd, zoals de patiëntenvereniging Stichting Darmkanker, de deelnemende ziekenhuizen, subsidieverstrekkers, farmaceutische bedrijven, onderzoekers en andere organisaties die de zorg voor patiënten met (darm)kanker willen verbeteren. 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe inzichten in chirurgische zorg bij darmkanker: focus op risicobeoordeling en praktijkvariatie

voorkant proefschrift Lindsey de Nes tegen blauwe achtergrond De chirurgische behandeling van darmkanker is in Nederland sterk verbeterd, maar er zijn kansen om de kwaliteit van zorg verder te verhogen. Dat laat Lindsey de Nes (Maasziekenhuis Pantein) zien op basis van landelijke data, o.a. de Dutch ColoRectal Audit (DCRA), de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en aanvullende cohortstudies. Zo blijkt dat betere risicobeoordeling, maatwerk bij oudere patiënten en meer uniforme behandelstrategieën de chirurgische zorg bij darmkanker verder kunnen verbeteren. lees verder

Realworld-inzichten in behandeling en overleving van uitgezaaide darmkanker

figuratieve interpretatie van realworlddata over darmkanker in blauwtinten Nieuw onderzoek op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) laat zien dat uitkomsten bij uitgezaaide darmkanker in de dagelijkse praktijk aanzienlijk verschillen van wat uit klinische studies bekend is. Zo is de overleving van patiënten in de dagelijkse praktijk die behandeld zijn met systemische therapie veel lager in vergelijking met data uit klinische trials. Daarnaast blijken er verschillen te zijn in de behandeling van patiënten met synchrone versus metachrone uitzaaiingen. Deze realworld-inzichten bieden waardevolle input voor zorgverleners om patiënten beter te informeren over hun mogelijkheden en kansen. lees verder