De 10000e patiënt wordt behandeld in het Catharina Ziekenhuis

10.000 patiënten geïncludeerd in het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC)

Op 24 februari heeft de 10.000e patiënt toestemming gegeven om zijn klinische gegevens in te zetten voor nationaal en internationaal wetenschappelijk onderzoek binnen het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC). PLCRC biedt een infrastructuur voor het verzamelen van klinische gegevens, patiëntgerapporteerde uitkomsten en het opslaan van bloed en tumorweefsel van alle patiënten met dikkedarm- of endeldarmkanker. Dit gebeurt na het verkrijgen van toestemming van de patiënt. Het cohort wil leren van iedere patiënt, om de prognose en kwaliteit van leven van de volgende te verbeteren.     
 

10.000ste patiënt geïncludeerd 

Met de 10.000ste geïncludeerde patiënt, die behandeld wordt in het Catharina Ziekenhuis, is een nieuwe mijlpaal behaald. Met de gegevens van al deze patiënten kan PLCRC nog beter bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor darmkankerpatiënten. Vele studies maken inmiddels gebruik van de mogelijkheden die het cohort biedt om efficiënter vraagstellingen te beantwoorden. 

Landelijke dekking met 59 deelnemende ziekenhuizen 

PLCRC startte 6,5 jaar geleden met de uitbreiding van een mono-centerstudie naar het huidige cohort waar 59 ziekenhuizen aan deelnemen, verspreid door heel Nederland. De komende jaren vindt verder onderzoek plaats naar biomarkers om de effectiviteit van een behandeling bij een individuele patiënt beter te kunnen voorspellen. Daarnaast worden behandelingen in de dagelijkse praktijk geëvalueerd. Tevens gaat gekeken worden of cohorten zoals PLCRC ingezet kunnen worden voor cyclisch pakketbeheer binnen het project “Regie op Registers Dure Geneesmiddelen” van Zorginstituut Nederland. Alle projecten worden met vele samenwerkingspartners uitgevoerd, zoals de patiëntenvereniging Stichting Darmkanker, de deelnemende ziekenhuizen, subsidieverstrekkers, farmaceutische bedrijven, onderzoekers en andere organisaties die de zorg voor patiënten met (darm)kanker willen verbeteren. 

Gerelateerd nieuws

Expertpanel optimaliseert behandeling leveruitzaaiingen bij darmkanker

kaft proefschrift Marinde Bond schuin geplaatst op lichtblauwe achtergrond Patiënten met darmkanker met tot de lever beperkte uitzaaiingen zijn wat betreft overleving het meest gebaat bij een operatie van die leveruitzaaiingen. Het is alleen niet altijd duidelijk wanneer leveruitzaaiingen technisch (potentieel) operabel zijn en of dit biologisch zinvol is. Marinde Bond (UMC Utrecht) laat in haar proefschrift zien dat een leverexpertpanel hier uitkomst kan bieden, met een gestructureerde en transparante aanpak om patiënten met aanvankelijk niet-operabele levermetastasen effectief te beoordelen en zo goed mogelijk te behandelen. lees verder

Patiënt met kanker wil specifieke overlevingscijfers: voor vier kankersoorten is deze informatie nu beschikbaar

moeder en dochter

Vorig jaar leverde IKNL specifieke overlevingscijfers voor borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker op basis van een aantal patiënt- en tumorkenmerken. In de pilot konden deelnemers van kanker.nl deze cijfers raadplegen, nadat zij waren ingelogd met hun account. De pilot is succesvol afgesloten en nu komen de specifieke overlevingscijfers voor deze vier tumorsoorten voor bezoekers aan kanker.nl openbaar beschikbaar en is inloggen met een account niet meer nodig.

lees verder