De 10000e patiënt wordt behandeld in het Catharina Ziekenhuis

10.000 patiënten geïncludeerd in het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC)

Op 24 februari heeft de 10.000e patiënt toestemming gegeven om zijn klinische gegevens in te zetten voor nationaal en internationaal wetenschappelijk onderzoek binnen het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC). PLCRC biedt een infrastructuur voor het verzamelen van klinische gegevens, patiëntgerapporteerde uitkomsten en het opslaan van bloed en tumorweefsel van alle patiënten met dikkedarm- of endeldarmkanker. Dit gebeurt na het verkrijgen van toestemming van de patiënt. Het cohort wil leren van iedere patiënt, om de prognose en kwaliteit van leven van de volgende te verbeteren.     
 

10.000ste patiënt geïncludeerd 

Met de 10.000ste geïncludeerde patiënt, die behandeld wordt in het Catharina Ziekenhuis, is een nieuwe mijlpaal behaald. Met de gegevens van al deze patiënten kan PLCRC nog beter bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor darmkankerpatiënten. Vele studies maken inmiddels gebruik van de mogelijkheden die het cohort biedt om efficiënter vraagstellingen te beantwoorden. 

Landelijke dekking met 59 deelnemende ziekenhuizen 

PLCRC startte 6,5 jaar geleden met de uitbreiding van een mono-centerstudie naar het huidige cohort waar 59 ziekenhuizen aan deelnemen, verspreid door heel Nederland. De komende jaren vindt verder onderzoek plaats naar biomarkers om de effectiviteit van een behandeling bij een individuele patiënt beter te kunnen voorspellen. Daarnaast worden behandelingen in de dagelijkse praktijk geëvalueerd. Tevens gaat gekeken worden of cohorten zoals PLCRC ingezet kunnen worden voor cyclisch pakketbeheer binnen het project “Regie op Registers Dure Geneesmiddelen” van Zorginstituut Nederland. Alle projecten worden met vele samenwerkingspartners uitgevoerd, zoals de patiëntenvereniging Stichting Darmkanker, de deelnemende ziekenhuizen, subsidieverstrekkers, farmaceutische bedrijven, onderzoekers en andere organisaties die de zorg voor patiënten met (darm)kanker willen verbeteren. 

Gerelateerd nieuws

Onderzoek naar lokaal recidief dikkedarm- en endeldarmkanker: ‘de zorg voor deze patiënten lijkt goed geregeld’

Na chirurgische verwijdering willen patienten weten wat de kans is op recidief

Na chirurgische verwijdering van een tumor willen veel patiënten weten wat de kans is op een recidief. En wanneer een recidief wordt gediagnosticeerd, of er nog curatieve behandeling mogelijk is. Hidde Swartjes (Radboudumc) en collega’s brachten dit in kaart met gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie. Daarin stuitten ze op resultaten die lijken te duiden op een goede kwaliteit van zorg in Nederland.  

lees verder

Kerncijfers darmkanker: minder diagnoses, vaker in laag stadium

In 2022 werden minder darmkankerdiagnoses gesteld

In 2022 kregen 12.000 mensen in Nederland de diagnose dikkedarm- of endeldarmkanker, bijna 1.000 minder dan in 2021. Daarmee is darmkanker de enige veelvoorkomende kankersoort waarbij het aantal diagnoses afneemt. Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek wordt darmkanker vaker in een lager stadium gediagnosticeerd. 

lees verder