Regie op registers dure geneesmiddelen

(Hoe) kunnen registers het Zorginstituut ondersteunen bij zorgvuldig pakketbeheer?

December 2020 startte de eerste casestudie binnen het project Regie op Registers Dure Geneesmiddelen (ROR DGM) met als doel om na te gaan of registers ingezet kunnen worden voor cyclisch pakketbeheer. Deze eerste casestudie is door het Zorginstituut Nederland gegund aan de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) in samenwerking met IKNL. 
 

Steeds vaker worden dure specialistische geneesmiddelen op de markt toegelaten terwijl er nog onzekerheid is over hun (kosten-)effectiviteit, de juiste plaatsbepaling (in de behandeling) of de juiste indicatiestelling. Hierdoor groeit de behoefte om de effectiviteit, kosteneffectiviteit en (bij)werkingen van nieuwe geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk te monitoren. Om de uitkomsten van een behandeling met een nieuw geneesmiddel te kunnen meten, moet daarom informatie uit de klinische praktijk worden vastgelegd en geanalyseerd. Binnen het project ROR DGM van het Zorginstituut wordt onderzocht wat er nodig is om al bestaande registraties voor dit doel in te zetten, zodat (kosten)effectiviteit nagegaan kan worden en (dure) geneesmiddelen in de toekomst uitsluitend worden ingezet bij patiënten bij wie deze behandeling effectief is.  

In deze eerste casestudie werken de DCCG (verrichter van PLCRC), IKNL en stichting Darmkanker (patiëntenvereniging) met het Zorginstituut samen om een protocol te ontwikkelen voor het monitoren van de (kosten)effectiviteit van encorafenib in combinatie met cetuximab bij patiënten met een gemetastaseerd colorectaal carcinoom met een BRAF V600-mutatie.  

Het protocol begint bij het formuleren van een heldere onderzoeksvraag en het bepalen welke items er nodig zijn om de onderzoeksvraag te beantwoorden. Vervolgens moet er gekeken worden of de benodigde informatie beschikbaar is en of deze informatie automatisch kan worden samenbracht. Naast onderzoekinhoudelijke kennis is er daarom ook inbreng nodig vanuit de ICT. Naast deze inhoudelijke en ICT-vraagstukken, wordt er gekeken naar de mogelijkheden van structurele financiering en de benodigde governancestructuur. 

Samenwerking 

Met de samenwerking tussen de DCCG, IKNL en het Zorginstituut hebben we de juiste kennis, kunde en gegevens in huis om een goede start te maken met de casestudie. Binnen de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) worden veel (klinische) gegevens van alle patiënten met een colorectaal carcinoom vastgelegd. In PLCRC worden deze gegevens aangevuld met gegevens over kwaliteit van leven. Daarnaast wordt in het kader van door de DCCG uitgevoerde onderzoeksprojecten regelmatig aanvullende gegevens over deze patiëntengroep vastgelegd. Hiermee vormen de NKR en PLCRC een goede basisregistratie voor het uitvoeren van doelmatigheidsonderzoek. Vanuit de afdelingen Klinische Informatica en Clinical Data Science van IKNL wordt de nodige know-how geleverd voor het aanleggen van een goede data-infrastructuur. De collega’s van deze afdelingen zullen onder andere gaan onderzoeken of en hoe het concept personal health train in deze casestudie toepasbaar is. 

Afgelopen januari hebben de eerste bijeenkomsten plaatsgevonden waarin we met elkaar geconcretiseerd hebben WAT we in de case studie willen bereiken en ook HOE we dit willen bereiken. De komende twee jaar gaan we hard met elkaar aan de slag om te onderzoeken of we met bestaande registraties met de juiste ICT-toepassingen, financiering en governance structuur kunnen komen tot een registratie waarmee we in de toekomst de (kosten)effectiviteit en (bij)werkingen van dure geneesmiddelen kunnen monitoren. 

Gerelateerd nieuws

Patiënt met kanker wil specifieke overlevingscijfers: voor vier kankersoorten is deze informatie nu beschikbaar

moeder en dochter

Vorig jaar leverde IKNL specifieke overlevingscijfers voor borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker op basis van een aantal patiënt- en tumorkenmerken. In de pilot konden deelnemers van kanker.nl deze cijfers raadplegen, nadat zij waren ingelogd met hun account. De pilot is succesvol afgesloten en nu komen de specifieke overlevingscijfers voor deze vier tumorsoorten voor bezoekers aan kanker.nl openbaar beschikbaar en is inloggen met een account niet meer nodig.

lees verder

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder