Cindy van den Berg-Verberkt wint Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek

Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek en Palliactief-award toegekend tijdens Nationaal Congres Palliatieve Zorg

Tijdens het Nationaal Congres Palliatieve Zorg op 5 november 2020 heeft IKNL-adviseur Cindy van den Berg-Verberkt de Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek gewonnen. Ze kreeg de prijs voor het beste Nederlandse wetenschappelijke artikel op het gebied van palliatieve zorg en levenseindezorg van afgelopen jaar (september 2019 - augustus 2020) voor haar publicatie ‘Effect of Sustained-Release Morphine for Refractory Breathlessness in Chronic Obstructive Pulmonary Disease on Health Status’. De prijs is een initiatief van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Amsterdam UMC.

Patiënten met COPD gebaat bij lage dosis morfine

In het artikel beschrijft Van den Berg-Verberkt de resultaten van de MORDYC-studie. In deze studie is het effect van morfinebehandeling op de kwaliteit van leven en de inspanningscapaciteit in kaart gebracht. Artsen geven aan terughoudend te zijn in het voorschrijven van morfine uit angst voor respiratoire bijwerkingen zoals een respiratoire depressie. Er is echter niet eerder bekeken of deze terughoudendheid terecht is.

In deze gerandomiseerde, dubbelblinde studie zijn 111 patiënten met gevorderd COPD en chronische kortademigheid gedurende vier weken behandeld met lage dosis morfine of placebo. Het belangrijkste resultaat was dat de kwaliteit van leven significant en klinisch relevant toenam. Daarnaast werden geen respiratoire bijwerkingen aangetoond.

Beide onderzoeksgroepen hadden last van morfine-gerelateerde bijwerkingen zoals misselijkheid en obstipatie, maar deze bijwerkingen waren vaak mild en gingen over na behandeling van de klacht of staken van de morfinebehandeling. Tot slot werd niemand opgenomen vanwege de morfinebehandeling en niemand overleed.

Deze resultaten laten zien dat morfinebehandeling een effectieve en veilige palliatieve behandeling is voor chronische kortademigheid bij patiënten met gevorderd COPD. De terughoudendheid van artsen lijkt ongegrond.

Van-den-Berg-Verberkt-met-oorkonde.jpg

Palliactief-award voor dr. Alexander de Graeff

Tevens werd op het congres de eerste Palliactief-award uitgereikt. De prijs voor zorgprofessionals die een prominente en fundamentele bijdrage leveren of hebben geleverd aan de ontwikkeling en inbedding van palliatieve zorg in Nederland werd toegekend aan internist-oncoloog dr. Alexander de Graeff.

De jury roemde De Graeff om zijn inspanning met betrekking tot de initiatie van de 8-daagse opleiding palliatieve zorg voor medisch specialisten en de ontwikkeling van de richtlijnen palliatieve zorg. Naast een inhoudelijke bijdrage aan tal van de huidige 59 richtlijnen palliatieve zorg en aanpalende documenten, heeft De Graeff tevens bevorderd dat de richtlijnen in toenemende mate evidence-based zijn.

Gerelateerd nieuws

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder