Cindy van den Berg-Verberkt wint Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek

Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek en Palliactief-award toegekend tijdens Nationaal Congres Palliatieve Zorg

Tijdens het Nationaal Congres Palliatieve Zorg op 5 november 2020 heeft IKNL-adviseur Cindy van den Berg-Verberkt de Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek gewonnen. Ze kreeg de prijs voor het beste Nederlandse wetenschappelijke artikel op het gebied van palliatieve zorg en levenseindezorg van afgelopen jaar (september 2019 - augustus 2020) voor haar publicatie ‘Effect of Sustained-Release Morphine for Refractory Breathlessness in Chronic Obstructive Pulmonary Disease on Health Status’. De prijs is een initiatief van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Amsterdam UMC.

Patiënten met COPD gebaat bij lage dosis morfine

In het artikel beschrijft Van den Berg-Verberkt de resultaten van de MORDYC-studie. In deze studie is het effect van morfinebehandeling op de kwaliteit van leven en de inspanningscapaciteit in kaart gebracht. Artsen geven aan terughoudend te zijn in het voorschrijven van morfine uit angst voor respiratoire bijwerkingen zoals een respiratoire depressie. Er is echter niet eerder bekeken of deze terughoudendheid terecht is.

In deze gerandomiseerde, dubbelblinde studie zijn 111 patiënten met gevorderd COPD en chronische kortademigheid gedurende vier weken behandeld met lage dosis morfine of placebo. Het belangrijkste resultaat was dat de kwaliteit van leven significant en klinisch relevant toenam. Daarnaast werden geen respiratoire bijwerkingen aangetoond.

Beide onderzoeksgroepen hadden last van morfine-gerelateerde bijwerkingen zoals misselijkheid en obstipatie, maar deze bijwerkingen waren vaak mild en gingen over na behandeling van de klacht of staken van de morfinebehandeling. Tot slot werd niemand opgenomen vanwege de morfinebehandeling en niemand overleed.

Deze resultaten laten zien dat morfinebehandeling een effectieve en veilige palliatieve behandeling is voor chronische kortademigheid bij patiënten met gevorderd COPD. De terughoudendheid van artsen lijkt ongegrond.

Van-den-Berg-Verberkt-met-oorkonde.jpg

Palliactief-award voor dr. Alexander de Graeff

Tevens werd op het congres de eerste Palliactief-award uitgereikt. De prijs voor zorgprofessionals die een prominente en fundamentele bijdrage leveren of hebben geleverd aan de ontwikkeling en inbedding van palliatieve zorg in Nederland werd toegekend aan internist-oncoloog dr. Alexander de Graeff.

De jury roemde De Graeff om zijn inspanning met betrekking tot de initiatie van de 8-daagse opleiding palliatieve zorg voor medisch specialisten en de ontwikkeling van de richtlijnen palliatieve zorg. Naast een inhoudelijke bijdrage aan tal van de huidige 59 richtlijnen palliatieve zorg en aanpalende documenten, heeft De Graeff tevens bevorderd dat de richtlijnen in toenemende mate evidence-based zijn.

Gerelateerd nieuws

Samenwerking bij palliatieve zorg leidt tot minder IC- en ziekenhuisopnames

De zorg is beter bij transmurale samenwerking in de palliatieve fase Bij initiatieven waar ziekenhuizen, huisartsen en de thuiszorg intensief samenwerken krijgt een patiënt meer passende zorg in de laatste levensfase. Dertig dagen voor overlijden hebben patiënten minder te maken met IC- en ziekenhuisopnames, worden minder behandeld met chemotherapie en overlijden patiënten minder vaak in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van Chantal Pereira (IKNL) en collega’s, dat gepubliceerd is in het International Journal of Integrated Care. lees verder

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder