
Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek en Palliactief-award toegekend tijdens Nationaal Congres Palliatieve Zorg
Tijdens het Nationaal Congres Palliatieve Zorg op 5 november 2020 heeft IKNL-adviseur Cindy van den Berg-Verberkt de Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek gewonnen. Ze kreeg de prijs voor het beste Nederlandse wetenschappelijke artikel op het gebied van palliatieve zorg en levenseindezorg van afgelopen jaar (september 2019 - augustus 2020) voor haar publicatie ‘Effect of Sustained-Release Morphine for Refractory Breathlessness in Chronic Obstructive Pulmonary Disease on Health Status’. De prijs is een initiatief van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Amsterdam UMC.
Patiënten met COPD gebaat bij lage dosis morfine
In het artikel beschrijft Van den Berg-Verberkt de resultaten van de MORDYC-studie. In deze studie is het effect van morfinebehandeling op de kwaliteit van leven en de inspanningscapaciteit in kaart gebracht. Artsen geven aan terughoudend te zijn in het voorschrijven van morfine uit angst voor respiratoire bijwerkingen zoals een respiratoire depressie. Er is echter niet eerder bekeken of deze terughoudendheid terecht is.
In deze gerandomiseerde, dubbelblinde studie zijn 111 patiënten met gevorderd COPD en chronische kortademigheid gedurende vier weken behandeld met lage dosis morfine of placebo. Het belangrijkste resultaat was dat de kwaliteit van leven significant en klinisch relevant toenam. Daarnaast werden geen respiratoire bijwerkingen aangetoond.
Beide onderzoeksgroepen hadden last van morfine-gerelateerde bijwerkingen zoals misselijkheid en obstipatie, maar deze bijwerkingen waren vaak mild en gingen over na behandeling van de klacht of staken van de morfinebehandeling. Tot slot werd niemand opgenomen vanwege de morfinebehandeling en niemand overleed.
Deze resultaten laten zien dat morfinebehandeling een effectieve en veilige palliatieve behandeling is voor chronische kortademigheid bij patiënten met gevorderd COPD. De terughoudendheid van artsen lijkt ongegrond.
Palliactief-award voor dr. Alexander de Graeff
Tevens werd op het congres de eerste Palliactief-award uitgereikt. De prijs voor zorgprofessionals die een prominente en fundamentele bijdrage leveren of hebben geleverd aan de ontwikkeling en inbedding van palliatieve zorg in Nederland werd toegekend aan internist-oncoloog dr. Alexander de Graeff.
De jury roemde De Graeff om zijn inspanning met betrekking tot de initiatie van de 8-daagse opleiding palliatieve zorg voor medisch specialisten en de ontwikkeling van de richtlijnen palliatieve zorg. Naast een inhoudelijke bijdrage aan tal van de huidige 59 richtlijnen palliatieve zorg en aanpalende documenten, heeft De Graeff tevens bevorderd dat de richtlijnen in toenemende mate evidence-based zijn.
Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn.
lees verderOproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.
lees verder