Validatiegesprek leidt tot betere registratie

Ongeveer 20% van de registraties in de Dutch Lung Cancer Audit voor longartsen (DLCA-L) komt uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en dit aandeel groeit jaarlijks. IKNL levert de registraties pas door aan DLCA-L, als de desbetreffende longarts de data heeft gevalideerd. Dat gebeurt in een zogenoemd validatiegesprek. Karla Wennekes, datamanager bij IKNL, voert deze gesprekken regelmatig. Volgens haar zijn ze essentieel voor een goede kwaliteit van de registratie.

Continu registreren datamanagers van IKNL gegevens van patiënten met longkanker in de NKR. Na ieder geregistreerd kwartaal ontvangt de longarts* een bestand uit de NKR met gegevens die relevant zijn voor de DLCA-L. In een validatiegesprek bespreekt de arts met een datamanager van IKNL de vastgelegde data. Belangrijkste vraag daarbij is: klopt het wat er is geregistreerd?   

Betere registratie

Het validatiegesprek verbetert de registratie, zo is de ervaring van Karla Wennekes. Karla: ‘We registreren items volgens vaste afspraken. Als datamanagers trainen we daar voortdurend op bij IKNL. Toch komt het voor dat er onduidelijkheden zijn. Dan is het heel fijn om dit met de longarts of, zoals in mijn geval, de stafadviseur van het ziekenhuis te bespreken. In het begin bespraken we alles in detail en controleerde de stafadviseur alle data. Maar in de loop van het jaar is het vertrouwen gegroeid en ligt de nadruk van het gesprek op andere zaken. We hebben het bijvoorbeeld over indicatoren. Een ander voorbeeld is de afspraak om regelmatig een lijst met DBC’s te krijgen, zodat we klinisch gediagnostiseerde longkankerpatiënten tijdiger kunnen includeren in de DLCA-L.”

Doorleveren na validatie

Pas nadat de longarts of adviseur de geregistreerde data heeft gevalideerd en het ziekenhuis akkoord is, levert IKNL de registraties door aan Medical Research Data Management (MRDM), die de database voor DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing) beheert.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het validatiegesprek of de doorlevering aan MRDM, neem dan contact op met Nicol Groot Zevert, adviseur oncologische zorg of Mieke Aarts, senior onderzoeker.

*of diens aangewezen vervanger zoals bijv. een adviseur kwaliteit of verpleegkundig specialist long

Gerelateerd nieuws

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder

Invloed van een snelle behandeling op de overleving van patiënten met vroeg stadium niet-kleincellig longkanker

chirurgie bij stadium II niet-kleincellig longkanker Patiënten met klinisch stadium II niet-kleincellig longkanker hebben baat bij een snelle start van een chirurgische behandeling (operatie). Hun overlevingskansen zijn dan hoger. Dit blijkt uit een recente studie van Sosse Klarenbeek van Radboud UMC, IKNL-onderzoeker Mieke Aarts en collega’s. Opvallend genoeg werd dit fenomeen niet gezien bij stadium I en ook niet bij patiënten die behandeld werden met radiotherapie bij stadium II. lees verder