Validatiegesprek leidt tot betere registratie

Ongeveer 20% van de registraties in de Dutch Lung Cancer Audit voor longartsen (DLCA-L) komt uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en dit aandeel groeit jaarlijks. IKNL levert de registraties pas door aan DLCA-L, als de desbetreffende longarts de data heeft gevalideerd. Dat gebeurt in een zogenoemd validatiegesprek. Karla Wennekes, datamanager bij IKNL, voert deze gesprekken regelmatig. Volgens haar zijn ze essentieel voor een goede kwaliteit van de registratie.

Continu registreren datamanagers van IKNL gegevens van patiënten met longkanker in de NKR. Na ieder geregistreerd kwartaal ontvangt de longarts* een bestand uit de NKR met gegevens die relevant zijn voor de DLCA-L. In een validatiegesprek bespreekt de arts met een datamanager van IKNL de vastgelegde data. Belangrijkste vraag daarbij is: klopt het wat er is geregistreerd?   

Betere registratie

Het validatiegesprek verbetert de registratie, zo is de ervaring van Karla Wennekes. Karla: ‘We registreren items volgens vaste afspraken. Als datamanagers trainen we daar voortdurend op bij IKNL. Toch komt het voor dat er onduidelijkheden zijn. Dan is het heel fijn om dit met de longarts of, zoals in mijn geval, de stafadviseur van het ziekenhuis te bespreken. In het begin bespraken we alles in detail en controleerde de stafadviseur alle data. Maar in de loop van het jaar is het vertrouwen gegroeid en ligt de nadruk van het gesprek op andere zaken. We hebben het bijvoorbeeld over indicatoren. Een ander voorbeeld is de afspraak om regelmatig een lijst met DBC’s te krijgen, zodat we klinisch gediagnostiseerde longkankerpatiënten tijdiger kunnen includeren in de DLCA-L.”

Doorleveren na validatie

Pas nadat de longarts of adviseur de geregistreerde data heeft gevalideerd en het ziekenhuis akkoord is, levert IKNL de registraties door aan Medical Research Data Management (MRDM), die de database voor DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing) beheert.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het validatiegesprek of de doorlevering aan MRDM, neem dan contact op met Nicol Groot Zevert, adviseur oncologische zorg of Mieke Aarts, senior onderzoeker.

*of diens aangewezen vervanger zoals bijv. een adviseur kwaliteit of verpleegkundig specialist long

Gerelateerd nieuws

Behandeling stadium II-III niet-kleincellig longcarcinoom gaat flink op de schop

man luistert muziek tijdens immunotherapie Bijna 3.000 mensen krijgen jaarlijks de diagnose stadium-II-III niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC). De behandeling van deze groep patiënten gaat sterk veranderen met de komst van nieuwe opties in de behandelrichtlijnen: adjuvante doelgerichte therapie bij patiënten met een EGFR-mutatie, adjuvante immunotherapie bij patiënten met een hoge PD-L1-waarde en inductiechemo-immunotherapie bij resectabele tumoren. Daarbij wordt het essentieel om al preoperatief weefsel te verkrijgen om moleculaire diagnostiek uit te voeren en de PD-L1-score te bepalen. lees verder

Afname kleincellig longkanker en steeds vaker behandeling gericht op kwaliteit van leven

arts en patiënt bij laptop met longfoto

De incidentie van kleincellig longkanker, ook wel SCLC, in Nederland is de afgelopen 30 jaar aanzienlijk gedaald. Dat blijkt uit een studie van Daphne Dumoulin van het ErasmusMC en collega’s op basis van de Nederlandse Kankerregistratie, waarover onlangs gepubliceerd werd in het European Journal of Cancer. Een toenemend aandeel ouderen en vrouwen kreeg de diagnose kleincellig longkanker. De man-vrouwverhouding werd daardoor vergelijkbaar. Waarschijnlijk als gevolg van meer oudere en waarschijnlijk kwetsbaardere patiënten kregen meer patiënten alleen behandeling gericht op kwaliteit van leven (best supportive care – ofwel BSC).

lees verder