Rapport ovariumcarcinoom, variatie in behandeling

Over de afgelopen jaren is te zien dat patiënten met ovariumcarcinoom steeds vaker volgens de richtlijn zijn behandeld. Dit heeft nog niet geresulteerd in verbetering in 10-jaarsoverleving, er is wel een geleidelijk langere overleving in de eerste jaren na de diagnose. Dat blijkt uit het landelijke rapport over het ovariumcarcinoom. Dit rapport geeft een overzicht van incidentie en behandeling van epitheliale ovariumcarcinoom, de meest voorkomende vorm van ovariumcarcinoom. De toegepaste behandelingen worden weergegeven per ziekenhuisregio en vergeleken met het landelijk gemiddelde. 

Ondanks regionale verschillen in behandeling van hoog stadium ovariumcarcinoom is er geen verschil in de relatieve overleving tussen de regio’s. Tien jaar na diagnose is nog steeds slechts 25% van de patiënten in leven. 

Verschillen tussen regio’s

Het rapport geeft een landelijk perspectief op de regiorapportages die in de regionale tumorwerkgroepen besproken zijn. Daarnaast is het een weergave van de publicaties die voortkomen uit het promotietraject van Maite Timmermans, gebaseerd op gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Het rapport beschrijft de variatie in oncologische zorg voor patiënten met een ovariumcarcinoom van 2014 tot en met 2018 en vergelijkt de gynaecologische oncologische regio’s in Nederland. Het geeft een overzicht van diagnostische, chirurgische en systemische zorg zonder een waardeoordeel te geven. Het is bedoeld om een constructieve discussie over verschillen in de kwaliteit van zorg mogelijk te maken, zowel binnen als tussen de ziekenhuisregio’s. 

De gynaecologische oncologische tumorwerkgroepen zijn multidisciplinair en landelijk dekkend en zijn ingedeeld rondom een gynaecologisch oncologisch centrum. Hun doel is de beste zorg in elke regio. Dit rapport kan helpen om hierin weer volgende verbeterstappen te zetten, om vrouwen met ovariumcarcinoom in elke regio van Nederland de beste zorg te bieden. Rapport Ovariumcarcinoom in Nederland (pdf) 

Gerelateerd nieuws

Start HERACLES-project: innovatief data delen om impact van kanker te verminderen

Data

Kanker heeft een grote impact op het leven van mensen en de maatschappij. Inzichten uit data helpen om kanker te voorkomen, sneller op te kunnen sporen en beter te behandelen. Daarvoor is het samenbrengen van databronnen essentieel. Daarom gaat IKNL met andere gerenommeerde partijen in Nederland samenwerken in het HERACLES-project. Doel is om de impact van kanker te verminderen door een innovatieve, privacy-vriendelijke infrastructuur en afsprakenstelsel voor breed data delen op te zetten. De ambitie is hiermee leidend te zijn in Europa. De eerste resultaten worden medio 2023 verwacht.

lees verder

Bevolkingsonderzoeken 2021: meer uitnodigingen na COVID-19 pandemie

Vergeleken met het eerste coronajaar 2020 kregen in 2021 ruim 1,3 miljoen meer mensen een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek naar darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitors van het RIVM, die IKNL in opdracht heeft vervaardigd.

lees verder