MuSt-PC: kent u de klachtenlast van ongeneeslijk zieke patiënten?

De acht Expertisecentra Palliatieve Zorg en IKNL werken samen aan het ontwikkelen van een digitaal instrument dat zorgverleners en patiënten ondersteunt bij de signalering, behandeling en monitoring van klachten bij een levensbedreigende ziekte: de MuSt-PC-tool. Dit gebeurt vanuit het vierjarige MuSt-PC-project dat onderdeel is van het ZonMw-programma ‘Palliantie. Meer dan zorg’. 

De huidige richtlijnen voor palliatieve zorg gaan vooral over enkelvoudige klachten. Patiënten met een levensbedreigende ziekte hebben echter vaak last van meerdere klachten in meer dan één dimensie (de fysieke, psychische, sociale en/of de spirituele dimensie). Het project richt zich daarom in het bijzonder op het ontwikkelen van multidimensionale behandelstrategieën voor gelijktijdig voorkomende klachten.

Voor het ontwikkelen van de MuSt-PC-tool is inzicht nodig in het gelijktijdig vóórkomen van klachten in de palliatieve fase. Om deze informatie te verzamelen, zijn twee landelijke meetweken gepland: van 10 t/m 14 september en van 24 t/m 28 september 2018.

Oproep deelname meetweken
We willen artsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten physician assistants en praktijkondersteuners vragen om op één of meerdere dagen van deze meetweken aan patiënten te vragen om een klachtenvragenlijst (Utrecht Symptoom Dagboek 4 dimensioneel (USD-4D)) eenmalig en anoniem in te vullen. We hopen op uw hulp! Voor meer informatie, zie de flyer of kijk op  www.must-pc.nl

Aanmelden
Aanmelden voor de meetweken kan bij: Lotte van der Stap en Bart de Heij (arts-onderzoekers) via must-pc@lumc.nl.

Gerelateerd nieuws

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Kanker in Nederland: Sociaaleconomische verschillen deel 3 Mensen met een lager inkomen in Nederland leven gemiddeld korter en hebben minder kans om kanker te overleven dan mensen met een hoger inkomen. Ook ervaren ze een verminderde kwaliteit van leven bij of na kanker. Dit blijkt uit ons nieuwste onderzoek naar sociaaleconomische ongelijkheid in de kankerzorg. De resultaten worden vanavond gepresenteerd en toegelicht tijdens het IKNL-symposium "Gezondheidsverschillen bij kanker in Nederland: Hoe dichten we de kloof?” lees verder

Tijdig integreren van palliatieve zorg in de oncologie; hoe gaat dat in de praktijk?

Foto met quote dokter Filip de Vos

Uit onderzoek weten we dat voor mensen met ongeneeslijke kanker en voor hun naasten tijdige inzet van palliatieve zorg heel belangrijk is. Het verhoogt de kwaliteit van leven en de kans op passende zorg. Ook kan het de symptoomlast en de last op mantelzorgers verlagen. Het onderzoeksproject Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie (TIPZO) wil deze tijdige inzet van palliatieve zorg bevorderen. In dit project werkt IKNL samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Senior-onderzoeker palliatieve zorg bij IKNL Dr. Natasja Raijmakers en internist-oncoloog Dr. Filip de Vos zijn betrokken bij het project. We spraken hen over het belang van tijdig integreren van palliatieve zorg en over waar we nu staan in het project. 

lees verder