Film beschikbaar: Ik blijf een poosje bij je zitten

Wat betekent het werken met Goede Voorbeelden? Wat heb je eraan en wat hebben patiënten en mantelzorgers eraan? De film ‘Ik blijf een poosje bij je zitten’ maakt dat allemaal duidelijk.

De film is een best practice van interdisciplinaire palliatieve en terminale zorg zoals die thuis, in een verpleeghuis of in een hospice kan plaatsvinden. De inhoud is in lijn met het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland en geschikt voor voorlichting en scholing. De lange versie geeft aan het einde van de film uitleg over de verschillende Goede Voorbeelden. De film is vrij beschikbaar voor de zorg en het onderwijs. 

Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde casus met een patiënt en verzorgende, waarbij elementen en instrumenten van de Goede Voorbeelden voorbijkomen. Het belang van goede communicatie en samenwerking in de omgang met patiënt en collega-zorgverleners komen volop aan bod. 

De film is een initiatief van de Netwerken Palliatieve Zorg Utrecht stad en Zuidoost-Utrecht, met medewerking van diverse partijen. De film is mede mogelijk gemaakt door ZonMw, Netwerken Palliatieve Zorg, ROC Midden-Nederland en het Instituut Verpleegkundige Studies Hogeschool Utrecht. 

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder