Goede Voorbeelden van palliatieve zorg

ZonMw heeft sinds 2006 een aantal Goede Voorbeelden van palliatieve zorg verzameld en beschreven om inzichten en methodieken te delen met zorgprofessionals. Met als doel de kwaliteit van palliatieve zorg te verbeteren. 

In 2014 is in heel Nederland aandacht besteed aan de kennisverspreiding van geselecteerde Goede Voorbeelden Palliatieve zorg binnen het ZonMw Verbeterprogramma Palliatieve zorg. IKNL organiseerde hiervoor in 2013 en 2014 door het hele land invitational conferences en kennismarkten palliatieve zorg georganiseerd.

Via het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg (2012-2016) heeft ZonMw de implementatie van deze Goede Voorbeelden in de praktijk gestimuleerd. In 2016 liep dit programma af. Het NIVEL evalueerde het programma. Bekijk de resultaten van dit onderzoek (2017)

Agora, Fibula en IKNL hebben in overleg met ZonMw de informatie ondergebracht. Inmiddels is deze informatie beschikbaar op www.palliaweb.nl/onderwijs/goede-voorbeelden.  

Filmpjes Goede Voorbeelden
Op de site van ZonMw vindt u ook aanvullende informatie in beeld. In korte filmpjes vertellen een expert en een gebruiker over het doel en toepassing van een goed voorbeeld. 

Er zijn filmpjes gemaakt  van: Signalering in de palliatieve fase, Besluitvorming in de palliatieve fase, Zorgpad Stervensfase, Mantelzorgondersteuning, Sterven op je eigen manier en Zorgconsulent.

ZonMw Parel
Twee van de Goede Voorbeelden ontvingen in 2014 de ZonMw- Parel voor hun bijdrage aan betere signalering en samenwerking in de palliatieve zorg: Signalering palliatieve zorg door verzorgenden en Palliatieve thuiszorg (PaTz). Beide projecten kenmerken zich volgens ZonMw door een zorgvuldige aanpak en succesvolle implementatie.

Gerelateerd nieuws

Tweesporenbeleid voor tijdige inzet van palliatieve zorg in hemato-oncologie: kansen en barrières in beeld

arts in gesprek met patient

Patiënten met hematologische maligniteiten krijgen minder specialistische palliatieve zorg dan patiënten met solide maligniteiten, ondanks hun vergelijkbare symptoomlast. Dat blijkt uit een kwalitatieve interviewstudie onder zestien zorgverleners uit Nederlandse ziekenhuizen, uitgevoerd door IKNL in samenwerking met UMC Utrecht, LUMC en Amsterdam UMC.

lees verder

Behandeldoel beïnvloedt reisbereidheid in de medisch-oncologische zorg niet

rijden snelweg In aansluiting op de eerder gepubliceerde landelijke flashmobstudie over de reisbereidheid van oncologische patiënten – in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde met als titel Hoe lang zijn patiënten bereid te reizen voor medisch-oncologische zorg? – zijn aanvullende analyses uitgevoerd naar mogelijke verschillen in reisbereidheid tussen curatief en palliatief behandelde kankerpatiënten. Er werden geen grote verschillen gevonden. lees verder