Goede Voorbeelden van palliatieve zorg

ZonMw heeft sinds 2006 een aantal Goede Voorbeelden van palliatieve zorg verzameld en beschreven om inzichten en methodieken te delen met zorgprofessionals. Met als doel de kwaliteit van palliatieve zorg te verbeteren. 

In 2014 is in heel Nederland aandacht besteed aan de kennisverspreiding van geselecteerde Goede Voorbeelden Palliatieve zorg binnen het ZonMw Verbeterprogramma Palliatieve zorg. IKNL organiseerde hiervoor in 2013 en 2014 door het hele land invitational conferences en kennismarkten palliatieve zorg georganiseerd.

Via het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg (2012-2016) heeft ZonMw de implementatie van deze Goede Voorbeelden in de praktijk gestimuleerd. In 2016 liep dit programma af. Het NIVEL evalueerde het programma. Bekijk de resultaten van dit onderzoek (2017)

Agora, Fibula en IKNL hebben in overleg met ZonMw de informatie ondergebracht. Inmiddels is deze informatie beschikbaar op www.palliaweb.nl/onderwijs/goede-voorbeelden.  

Filmpjes Goede Voorbeelden
Op de site van ZonMw vindt u ook aanvullende informatie in beeld. In korte filmpjes vertellen een expert en een gebruiker over het doel en toepassing van een goed voorbeeld. 

Er zijn filmpjes gemaakt  van: Signalering in de palliatieve fase, Besluitvorming in de palliatieve fase, Zorgpad Stervensfase, Mantelzorgondersteuning, Sterven op je eigen manier en Zorgconsulent.

ZonMw Parel
Twee van de Goede Voorbeelden ontvingen in 2014 de ZonMw- Parel voor hun bijdrage aan betere signalering en samenwerking in de palliatieve zorg: Signalering palliatieve zorg door verzorgenden en Palliatieve thuiszorg (PaTz). Beide projecten kenmerken zich volgens ZonMw door een zorgvuldige aanpak en succesvolle implementatie.

Gerelateerd nieuws

De perceptie van prognose verandert in het laatste levensjaar van patiënten met gevorderde kanker

vrouw met hoofddoek in gesprek

Het is bekend dat patiƫnten met gevorderde kanker die zich bewust zijn van hun prognose meer geneigd zijn hun ziekte te accepteren en actief betrokken te zijn bij vroegtijdige zorgplanning. We weten ook dat maar een klein deel van deze patiƫnten zich bewust is van hun beperkte prognose, maar er is relatief weinig bekend over de verandering in deze bewustwording in het laatste levensjaar.

lees verder

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder