Steeds meer consortiumbrede 24-uursconsultatie in Nederland

Binnen de consortia Zuid-West Nederland en Limburg-Zuidoost-Brabant is sinds 1 februari een consortiumbreed consulententeam beschikbaar voor vragen van zorgprofessionals die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag. Het team is bereikbaar in de avond, nacht en tijdens weekenden. Met deze uitbreiding is consultatie in steeds meer delen van Nederland 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar.

Consultatie in avond en nacht is een voorziening voor noodgevallen. In noodgevallen is het belangrijk dat huisartsen en andere zorgprofessionals advies kunnen inwinnen, zodat patiënten niet onnodig pijn lijden of onnodig opgenomen hoeven te worden in een ziekenhuis.

Betere zorg in de regio
IKNL werkt momenteel aan landelijke dekking van de 24-uursconsultatie door teams te vormen per consortium. Deelname aan een team is vrijwillig. Maar naarmate er meer consulenten deelnemen, is er meer ruimte om de dienstroosters te verdelen onder de teamleden. In sommige delen van Nederland is er intussen veel belangstelling om aan het 24-uursteam deel te nemen. Op die wijze wordt een concrete bijdrage geleverd aan betere zorg in de regio.

Door de vorming van consortiumbrede teams wordt de verbinding met lokale consultatieteams geoptimaliseerd. Daarmee komt de realisatie van (regionale) transmurale teams palliatieve zorg ook een stap dichterbij. De teams palliatieve zorg in de ziekenhuizen zijn vaak alleen beschikbaar tijdens reguliere werktijden overdag. Ook daar leeft de wens om 24 uur per dag, zeven dagen in de week een beroep te kunnen doen op de expertise van consulenten palliatieve zorg. Door regionale samenwerking is dit in de meeste gevallen ook praktisch haalbaar.

Zie ook: Consultatie palliatieve zorg | Consultatieteams palliatieve zorg

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder