PLCRC-cohort: infrastructuur voor observationeel, gerandomiseerd onderzoek

Een unieke verzameling multidisciplinaire data, een biobank en gegevens over patiëntgerapporteerde uitkomsten. Dat is kort samengevat het Prospectief Landelijk CRC cohort, een infrastructuur opgezet door de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek  om de zorg voor patiënten met dikkedarmkanker te verbeteren. Het PLCRC-cohort verschilt van alle andere registraties door zijn dynamisch design, onbeperkte uitbreidingsmogelijkheden en opname van patiënten met alle stadia van dikkedarmkanker, onafhankelijk van de klinische behandeling. Het is een veelomvattend model dat kan dienen als voorbeeld voor andere tumorsoorten. J.P. Burbach (UMC Utrecht) en collega’s belichten de achtergronden.

Systematische evaluatie en validatie van nieuwe prognostische en voorspellende markers, technologieën en interventies zijn van cruciaal belang voor het optimaliseren van behandelresultaten voor patiënten met dikkedarmkanker. Aangezien slechts 5 tot 15% van de patiënten met deze ziekte deelnemen aan klinische studies is de generaliseerbaarheid van de resultaten niet optimaal. Bovendien ontbreekt in de huidige studies vaak de mogelijkheid voor post-hoc subgroepanalyses. Daarom is er door de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) een grote, observationele cohortstudie opgezet met mogelijkheden voor meervoudige trials en biobankfaciliteiten.

Alle patiënten & alle stadia dikkedarmkanker
In het PLCRC zijn alle patiënten met dikkedarmkanker in Nederland opgenomen (jaarlijkse incidentie bijna 16.000). Voor opname in dit cohort komen patiënten met alle stadia (I-IV) van dikkedarmkanker in aanmerking. Patiënten geven afzonderlijk toestemming voor het opvragen van hun klinische gegevens, het opslaan van bloed en tumorweefsel, en het invullen van vragenlijsten. Daarnaast kunnen zij toestemming geven om in de toekomst benaderd te worden voor nieuwe interventionele studies, waaronder studies volgens het cmRCT design. De doelstellingen van PLCRC zijn: 

  1. het systematisch verzamelen van klinische gegevens over lange termijn, patiëntgerapporteerde resultaten en biomaterialen uit de dagelijkse, klinische praktijk.

  2. het faciliteren van toekomstig fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek met inbegrip van interventiestudies en studies naar kosteneffectiviteit voor zowel nationale als internationale onderzoeksgroepen met korte inclusieperiodes; ook geschikt voor studies met strenge inclusiecriteria.

Begin november 2016 was het aantal geïncludeerde patiënten in het PLCRC-cohort al opgelopen tot duizend verdeeld over dertien medische centra. De  komende maanden zullen nog een groot aantal centra starten met het includeren van patiënten.

Unieke verzameling multidisciplinaire data
J.P. Burbach (UMC Utrecht) en collega’s van een groot aantal academische en perifere ziekenhuizen in Nederland en IKNL concluderen dat het PLCRC-cohort niet alleen een unieke verzameling multidisciplinaire data bevat, maar tevens materiaal en gegevens over patiëntgerapporteerde uitkomsten verzamelt. Hiermee kan het als infrastructuur dienen voor verschillende soorten wetenschappelijk onderzoek naar dikkedarmkanker. Dit veelomvattend ontwerp kan dienen als een voorbeeld voor andere tumorsoorten. 

  • Burbach JP, Kurk SA, Coebergh van den Braak RR, Dik VK, May AM, Meijer GA, Punt CJ, Vink GR, Los M, Hoogerbrugge N, Huijgens PC, IJzermans JN, Kuipers EJ, de Noo ME, Pennings JP, van der Velden AM, Verhoef C, Siersema PD, van Oijen MG, Verkooijen HM en Koopman M.: ‘Prospective Dutch colorectal cancer cohort: an infrastructure for long-term observational, prognostic, predictive and (randomized) intervention research’.

  • Meer informatie over deze publicatie is verkrijgbaar via bibliotheek@iknl.nl

  • Zie ook: 1000e patiënt met dikkedarmkanker geïncludeerd in het PLCRC-cohort

Gerelateerd nieuws

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder

Proefschrift: Trends en variatie in radiotherapie in Nederland

Nieuw IKNL-promotieonderzoek belicht het gebruik van radiotherapie bij kanker in Nederland Op 25 april promoveerde IKNL-onderzoeker Jelle Evers aan de Universiteit Twente op een onderzoek naar het gebruik van radiotherapie bij kanker in Nederland. Het onderzoek, uitgevoerd op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en in samenwerking met  de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO), biedt een diepgaand inzicht in het gebruik van primaire radiotherapie bij kanker. lees verder