Visitatie zorgpad long- en prostaatkanker bij Treant Zorggroep Drenthe

Een visitatiecommissie van IKNL heeft 28 juni 2015 de tumorspecifieke zorgpaden voor long- en prostaatcarcinoom getoetst aan het tumorspecifiek kwaliteitskader bij Treant Zorggroep in Drenthe, voortgekomen uit een fusie van de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. Tijdens deze visitatie is ook aandacht besteed aan ketenafspraken met de eerstelijn en andere zorgverleners.    

De visitatie vindt plaats op vrijwillige basis en is gericht op ziekenhuizen of regionale samenwerkingsverbanden die multidisciplinaire oncologische zorg verlenen. Vanaf 1994 biedt IKNL oncologische basisvisitaties aan. Als gevolg van ontwikkelingen in de oncologische en palliatieve zorg, waaronder de toename van transmurale samenwerking en vragen vanuit ziekenhuizen, biedt IKNL vanaf 2015 ook tumorspecifieke visitaties aan.

Aandachtspunten benoemen
Voorafgaand aan de visitatie van de Treant Zorggroep vulden de deelnemers van de multidisciplinaire tumorwerkgroepen voor long- en prostaatkanker een zelfevaluatie in gebaseerd op het kwaliteitskader in samenwerking met het kwaliteitsbureau van het ziekenhuis.

Op de visitatiedag zijn twee teams met elk drie visitatoren in gesprek gegaan met beide tumorwerkgroepen, raad van bestuur, medische staf, oncologiecommissie, ondersteunende disciplines en een vertegenwoordiging van de huisartsen. Een belangrijk aandachtspunt tijdens de gesprekken was de samenwerking tussen alle professionals in de zorgketen met wie patiënten te maken kunnen krijgen.

Na afloop van de visitatie gaf de voorzitter van de oncologiecommissie aan dat de visitatiecommissie zowel de positieve punten als de verbeterpunten goed in beeld heeft kunnen brengen. De gesignaleerde verbeterpunten stonden bij Treant ingepland om in 2015 te realiseren. Het ziekenhuis gaf aan dat de spiegelinformatie het verbeterproces aanjaagt en werkt als een stimulans om door te gaan.

Geplande visitaties
Dit jaar heeft IKNL vier tumorspecifieke visitaties gepland staan voor prostaatkanker in Zuidwest-Nederland en een basisvisitatie voor de oncologische zorg in Drenthe. Daarnaast is vanuit diverse ziekenhuizen belangstelling getoond voor tumorspecifieke visitaties voor mamma- en colorectaalcarcinoom. De kwaliteitskaders voor deze tumoren zijn in ontwikkeling en visitaties kunnen starten zodra deze gereed zijn.

Meer informatie
Meer informatie over de mogelijkheden van tumorspecifieke visitaties is verkrijgbaar bij Marlene Middelburg, senior-adviseur oncologische zorg.

Gerelateerd nieuws

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder

Invloed van een snelle behandeling op de overleving van patiënten met vroeg stadium niet-kleincellig longkanker

chirurgie bij stadium II niet-kleincellig longkanker Patiënten met klinisch stadium II niet-kleincellig longkanker hebben baat bij een snelle start van een chirurgische behandeling (operatie). Hun overlevingskansen zijn dan hoger. Dit blijkt uit een recente studie van Sosse Klarenbeek van Radboud UMC, IKNL-onderzoeker Mieke Aarts en collega’s. Opvallend genoeg werd dit fenomeen niet gezien bij stadium I en ook niet bij patiënten die behandeld werden met radiotherapie bij stadium II. lees verder