Visitatie zorgpad long- en prostaatkanker bij Treant Zorggroep Drenthe

Een visitatiecommissie van IKNL heeft 28 juni 2015 de tumorspecifieke zorgpaden voor long- en prostaatcarcinoom getoetst aan het tumorspecifiek kwaliteitskader bij Treant Zorggroep in Drenthe, voortgekomen uit een fusie van de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. Tijdens deze visitatie is ook aandacht besteed aan ketenafspraken met de eerstelijn en andere zorgverleners.    

De visitatie vindt plaats op vrijwillige basis en is gericht op ziekenhuizen of regionale samenwerkingsverbanden die multidisciplinaire oncologische zorg verlenen. Vanaf 1994 biedt IKNL oncologische basisvisitaties aan. Als gevolg van ontwikkelingen in de oncologische en palliatieve zorg, waaronder de toename van transmurale samenwerking en vragen vanuit ziekenhuizen, biedt IKNL vanaf 2015 ook tumorspecifieke visitaties aan.

Aandachtspunten benoemen
Voorafgaand aan de visitatie van de Treant Zorggroep vulden de deelnemers van de multidisciplinaire tumorwerkgroepen voor long- en prostaatkanker een zelfevaluatie in gebaseerd op het kwaliteitskader in samenwerking met het kwaliteitsbureau van het ziekenhuis.

Op de visitatiedag zijn twee teams met elk drie visitatoren in gesprek gegaan met beide tumorwerkgroepen, raad van bestuur, medische staf, oncologiecommissie, ondersteunende disciplines en een vertegenwoordiging van de huisartsen. Een belangrijk aandachtspunt tijdens de gesprekken was de samenwerking tussen alle professionals in de zorgketen met wie patiënten te maken kunnen krijgen.

Na afloop van de visitatie gaf de voorzitter van de oncologiecommissie aan dat de visitatiecommissie zowel de positieve punten als de verbeterpunten goed in beeld heeft kunnen brengen. De gesignaleerde verbeterpunten stonden bij Treant ingepland om in 2015 te realiseren. Het ziekenhuis gaf aan dat de spiegelinformatie het verbeterproces aanjaagt en werkt als een stimulans om door te gaan.

Geplande visitaties
Dit jaar heeft IKNL vier tumorspecifieke visitaties gepland staan voor prostaatkanker in Zuidwest-Nederland en een basisvisitatie voor de oncologische zorg in Drenthe. Daarnaast is vanuit diverse ziekenhuizen belangstelling getoond voor tumorspecifieke visitaties voor mamma- en colorectaalcarcinoom. De kwaliteitskaders voor deze tumoren zijn in ontwikkeling en visitaties kunnen starten zodra deze gereed zijn.

Meer informatie
Meer informatie over de mogelijkheden van tumorspecifieke visitaties is verkrijgbaar bij Marlene Middelburg, senior-adviseur oncologische zorg.

Gerelateerd nieuws

Hoog-risico prostaatkanker: RECOVER-studie naar de best passende behandeling

Operatie met behulp van robots

Voor mannen met een hoog-risico prostaatkanker zijn er twee veelgebruikte behandelingen: robot-geassisteerde verwijdering van de prostaat en uitwendige bestraling (meestal in combinatie met hormoontherapie). Vaak kunnen patiënten kiezen tussen beide opties. Alleen is het niet bekend wat de beste behandeling is voor individuele patiënten. De RECOVER-studie, een gezamenlijk project van IKNL, de Nederlandse Vereniging voor Urologie en de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie, moet daar verandering in brengen.

lees verder

Rookvrije toekomst kan in 22 jaar minstens 120.000 kankerdiagnoses voorkomen

gebroken sigaret op blauwe achtergrond Ieder jaar krijgen in Nederland meer dan 14.000 mensen de diagnose longkanker, 6.800 mensen de diagnose blaaskanker en 2.700 mensen de diagnose slokdarmkanker. Omdat roken veel kankerdiagnoses veroorzaakt, is een van de doelen van de Nederlandse Kankeragenda dat nog maar 5% van de volwassenen en 0% van de jongeren rookt in 2032. Nieuwe berekeningen van Integraal Kankercentrum Nederland op basis van o.a. data uit de Nederlandse Kankerregistratie laten zien wat het effect is als we dat preventiedoel halen: we voorkomen 120.000 long-, blaas- en slokdarmkankerdiagnoses over de periode 2024-2045. lees verder