Eerste stappen project Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland

In 2015 zijn Palliactief en IKNL gestart met het project Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland. Met dit project willen de initiatiefnemers bereiken dat alle zorgprofessionals zich in 2017 gesteund weten in de ontwikkeling en uitvoering van de palliatieve zorg. Hiertoe richt het project zich enerzijds op het ontwikkelen van een gedragen kwaliteitskader en anderzijds op het toewerken naar passende financiering in de palliatieve zorg.  

Financiering
Begin december zijn in samenwerking met de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) twee bijeenkomsten gehouden over de doorontwikkeling van de huidige financiering (middels de DBC-structuur) voor de palliatieve zorg binnen de ziekenhuizen. In deze bijeenkomsten zijn voorstellen gedaan  om de belangrijkste knelpunten in de huidige financiering palliatieve zorg op te lossen.

De bijeenkomsten zijn bijgewoond door diverse partijen, o.a. zorgadministrateurs uit diverse ziekenhuizen, NFU, NVZ, afvaardiging vanuit wetenschappelijke verenigingen. De NZa communiceert voorjaar 2016 over de voorgestelde maatregelen. Vanaf begin 2016 gaan de initiatiefnemers gezamenlijk verder met diverse veldpartijen aan de doorontwikkeling van de bestaande financiering van palliatieve zorg. Daarnaast worden de mogelijkheden verkend voor innovatieve financiering passend bij het te ontwikkelen Kwaliteitskader.

Kwaliteitskader
Op woensdag 9 december heeft de eerste bijeenkomst van de werkgroep Kwaliteitskader plaatsgevonden. Aan deze werkgroep nemen gemandateerde leden van beroepsverenigingen, wetenschappelijke verenigingen en patiëntvertegenwoordigers deel. In deze eerste bijeenkomst zijn afspraken gemaakt over de ambitie, de te volgen werkwijze en een eerste verkenning voor de contouren van een kwaliteitskader.

Het streven van de werkgroep is om het kwaliteitskader te ontwikkelen in lijn met criteria gesteld in het Toetsingskader van het Zorginstituut. In de lijn van dit toetsingskader zal de naam ‘Kwaliteitskader’ aangepast dienen te worden naar ‘Kwaliteitskader’.

Meer informatie

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder