Eerste stappen project Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland

In 2015 zijn Palliactief en IKNL gestart met het project Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland. Met dit project willen de initiatiefnemers bereiken dat alle zorgprofessionals zich in 2017 gesteund weten in de ontwikkeling en uitvoering van de palliatieve zorg. Hiertoe richt het project zich enerzijds op het ontwikkelen van een gedragen kwaliteitskader en anderzijds op het toewerken naar passende financiering in de palliatieve zorg.  

Financiering
Begin december zijn in samenwerking met de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) twee bijeenkomsten gehouden over de doorontwikkeling van de huidige financiering (middels de DBC-structuur) voor de palliatieve zorg binnen de ziekenhuizen. In deze bijeenkomsten zijn voorstellen gedaan  om de belangrijkste knelpunten in de huidige financiering palliatieve zorg op te lossen.

De bijeenkomsten zijn bijgewoond door diverse partijen, o.a. zorgadministrateurs uit diverse ziekenhuizen, NFU, NVZ, afvaardiging vanuit wetenschappelijke verenigingen. De NZa communiceert voorjaar 2016 over de voorgestelde maatregelen. Vanaf begin 2016 gaan de initiatiefnemers gezamenlijk verder met diverse veldpartijen aan de doorontwikkeling van de bestaande financiering van palliatieve zorg. Daarnaast worden de mogelijkheden verkend voor innovatieve financiering passend bij het te ontwikkelen Kwaliteitskader.

Kwaliteitskader
Op woensdag 9 december heeft de eerste bijeenkomst van de werkgroep Kwaliteitskader plaatsgevonden. Aan deze werkgroep nemen gemandateerde leden van beroepsverenigingen, wetenschappelijke verenigingen en patiëntvertegenwoordigers deel. In deze eerste bijeenkomst zijn afspraken gemaakt over de ambitie, de te volgen werkwijze en een eerste verkenning voor de contouren van een kwaliteitskader.

Het streven van de werkgroep is om het kwaliteitskader te ontwikkelen in lijn met criteria gesteld in het Toetsingskader van het Zorginstituut. In de lijn van dit toetsingskader zal de naam ‘Kwaliteitskader’ aangepast dienen te worden naar ‘Kwaliteitskader’.

Meer informatie

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder