Kwaliteitskader: krachtige impuls ter verbetering palliatieve zorg

Om de palliatieve zorg in ons land te verbeteren, ontwikkelen IKNL, beroepsvereniging Palliactief, Federatie Medisch Specialisten, NHG, Verenso, V&VN en NPCF een kwaliteitskader palliatieve zorg. Met dit initiatief willen partijen bereiken dat alle zorgprofessionals zich in 2017 gesteund weten in de ontwikkeling en uitvoering van de palliatieve zorg. In het project kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland wordt ook aandacht geschonken aan het ontwikkelen van modellen voor (transmurale) teams. Modellen die er aan bijdragen dat de patiënt thuis én in het ziekenhuis palliatieve zorg krijgt van goede kwaliteit. Daarnaast besteedt het project aandacht aan de financieringsstructuur van palliatieve zorg in het ziekenhuis en in de keten.

Multidisciplinaire teams 
Volgens het normeringsrapport van de Stichting Oncologische Samenwerking (Soncos) moet ieder ziekenhuis dat oncologische zorg levert in 2017 over een multidisciplinair team palliatieve zorg beschikken. De ziekenhuizen werken daarom nu vrijwel allemaal aan structurele verbeteringen op het gebied van palliatieve zorg. Dat blijkt uit een online-enquête die IKNL en Palliactief in samenwerking met Erasmus MC voor de zomer hebben gehouden. Deze enquête, met een respons van 80% van de Nederlandse ziekenhuizen, laat zien dat consultatieteams op zoek zijn gegaan naar het invullen van goede palliatieve zorg en onder andere behoefte blijken te hebben aan kwaliteitscriteria. Dit bleek ook uit de werkbezoeken die IKNL aflegde aan een aantal ziekenhuizen.

Enquête onder ziekenhuizen 
De 74 participerende ziekenhuizen hebben inmiddels een team palliatieve zorg of zijn van plan zo’n team binnenkort te implementeren. Er zijn echter nog grote verschillen in werkwijze, samenstelling en doelgroepen van de teams. Zo is er bijvoorbeeld weinig uniformiteit in de vorm en mate waarin de teams transmuraal (samen)werken. In de Soncos-normen staat dat de transmurale overdracht gestructureerd en tijdig moet zijn. De helft van de teams is beschikbaar voor reeds bekende patiënten in de thuissituatie. En bijna een kwart van de teams kan geconsulteerd worden over nog onbekende patiënten die thuis (of elders) verblijven.

Veel teams palliatieve zorg hebben bovendien een of meer disciplines in het kernteam die de transmurale functie versterken, bijvoorbeeld een huisarts, hospicearts, specialist ouderengeneeskunde, wijkverpleegkundige of een consulent uit het regionale team. Verder is een belangrijke vraag – zo blijkt uit de enquête – of de palliatieve zorg ècht van de grond kan komen zolang de financiële voorwaarden niet voldoende geregeld zijn. Behalve de behoefte aan kwaliteitseisen is het dus ook nodig de financiering te verbeteren.

Kwaliteitskader en verbeteren financieringsstructuur
Het project ‘Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland’ bestaat uit twee deelprojecten: het ontwikkelen van een gedragen kwaliteitskader en het optimaliseren van de bekostigingsstructuur. Het gezamenlijke project van IKNL, de verenigingen van artsen, verpleegkundigen en patiënten heeft een looptijd van twee jaar. Het is onder andere gebaseerd op recente rapporten van de KNMG en ZonMw-programma’s van de afgelopen jaren. Partijen stemmen met het NPPZ af hoe het kwaliteitskader zich verhoudt tot de door experts ontwikkelde, eerste versie van de zorgmodule, die basale aandachtspunten van goede palliatieve zorg beschrijft.

De wens is één eindproduct op te leveren, waarmee partijen tegemoet komen aan de initiatieven om de palliatieve zorg in Nederland verder te professionaliseren. De projectorganisatie heeft inmiddels het mandaat van de wetenschappelijke en de beroepsverenigingen en zal nauw samenwerken met de netwerken palliatieve zorg, universitaire expertisecentra palliatieve zorg, de Associatie Hospicezorg Nederland, Vrijwilligers Palliatief Terminale Thuiszorg, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland.

Resultaat
In 2017 bieden het kwaliteitskader, de modellen voor de multidisciplinaire, transmurale teams palliatieve zorg en passende financiering ondersteuning bij de ontwikkeling en uitvoering van palliatieve zorg in Nederland. Dit maakt kwalitatief hoogwaardige, veilige en doelmatige zorg op maat mogelijk voor alle patiënten in de palliatieve fase, op het juiste moment en op de juiste plek. Palliatieve zorgverlening is dan een vanzelfsprekend onderdeel van de zorgketen.

  • Meer informatie over het project Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland is verkrijgbaar bij Elske van der Pol.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder