Netwerk longoncologie Friesland opgericht

Om de kwaliteit van de long-oncologische zorg in Friesland verder te verbeteren heeft de Maatschap Friese Longartsen in samenwerking met IKNL het initiatief genomen tot het oprichten van een zogenaamd Managed Clinical Network (MCN) voor long-oncologische zorg: het Netwerk longoncologie Friesland. Een invitational conference op 20 mei markeerde de start van dit netwerk.

Aanwezig waren onder meer de longartsen uit het Friese maatschap (alle ziekenhuizen), radiotherapeut-oncologen van het Radiotherapeutisch Instituut Friesland, nucleaire geneeskundigen, oncologieverpleegkundig consultenten longoncologie (alle huizen), een patholoog van Pathologie Friesland en een chirurg.
Met de provincie-brede organisatie van de Maatschap Friese Longartsen, de bestaande goede relaties met andere disciplines, de aanwezigheid van één pathologisch laboratorium en één radiotherapeutisch instituut, de bevolkingsomvang van de provincie en de aanwezigheid van een STZ-ziekenhuis en meerdere algemene ziekenhuizen lijken alle ingrediënten aanwezig om te komen tot een succesvol Netwerk longoncologie Friesland.

In het MCN gaan de instellingen een duurzaam samenwerkingsverband aan om oncologische zorg aan hun patiënten te kunnen blijven bieden. Dit samenwerkingsverband is gebaseerd op bindende afspraken, waardoor het niveau van zorg hoog is en de zorg vanuit het perspectief van de patiënt op de juiste plaats wordt aangeboden. In een MCN werken instellingen en professionals op uniforme wijze, leveren zij de juiste zorg op de juiste plaats en zijn de overgangen tussen de verschillende zorgonderdelen geborgd. Zo is niet alleen de kwaliteit van de meest complexe behandeling gegarandeerd, maar die van het hele traject. Zo’n samenwerkingsverband verbetert zichzelf continu op basis van monitorinformatie en is dynamisch: nieuwe ontwikkelingen worden snel ingevoerd en kunnen leiden tot nieuwe afspraken.

Het Netwerk longoncologie Friesland realiseert zich dat ook vanwege de normen in de zorg een samenwerking tussen de verschillende ziekenhuizen en onderzoeksinstituten steeds meer nodig is,. En naast moderne communicatiemogelijkheden in de keten verdient ook de landelijke dataregistratie van patiënten met longkanker aandacht. Deze registratie wordt verplicht in 2015. De komende tijd geven partijen samen met IKNL de samenwerking verder vorm.

Gerelateerd nieuws

Patiënt met kanker wil specifieke overlevingscijfers: voor vier kankersoorten is deze informatie nu beschikbaar

moeder en dochter

Vorig jaar leverde IKNL specifieke overlevingscijfers voor borstkanker, darmkanker, longkanker en prostaatkanker op basis van een aantal patiënt- en tumorkenmerken. In de pilot konden deelnemers van kanker.nl deze cijfers raadplegen, nadat zij waren ingelogd met hun account. De pilot is succesvol afgesloten en nu komen de specifieke overlevingscijfers voor deze vier tumorsoorten voor bezoekers aan kanker.nl openbaar beschikbaar en is inloggen met een account niet meer nodig.

lees verder

Nieuw rapport legt verschillen in behandeling bij kanker bloot

Sociaaleconomische status en kanker: verschillen rondom behandeling Patiënten uit lagere inkomensgroepen ondergaan minder vaak een tumorgerichte behandeling dan patiënten met een hoger inkomen. Dat blijkt onder meer uit een vandaag gepubliceerde nieuwe studie naar sociaaleconomische status en kanker door IKNL. In dit tweede deel van een drieluik over kanker en sociaaleconomische status in Nederland gaat het specifiek over behandelverschillen bij kanker in relatie tot het inkomen van patiënten. Dit is bekeken voor vijf veel voorkomende tumorsoorten: borstkanker, niet-kleincellige longkanker, darmkanker, prostaatkanker en melanoom. De resultaten tonen aan dat inkomen samenhangt met de manier waarop kanker wordt behandeld, wat kan duiden op ongelijkheden in de kankerzorg. lees verder