Netwerk longoncologie Friesland opgericht

Om de kwaliteit van de long-oncologische zorg in Friesland verder te verbeteren heeft de Maatschap Friese Longartsen in samenwerking met IKNL het initiatief genomen tot het oprichten van een zogenaamd Managed Clinical Network (MCN) voor long-oncologische zorg: het Netwerk longoncologie Friesland. Een invitational conference op 20 mei markeerde de start van dit netwerk.

Aanwezig waren onder meer de longartsen uit het Friese maatschap (alle ziekenhuizen), radiotherapeut-oncologen van het Radiotherapeutisch Instituut Friesland, nucleaire geneeskundigen, oncologieverpleegkundig consultenten longoncologie (alle huizen), een patholoog van Pathologie Friesland en een chirurg.
Met de provincie-brede organisatie van de Maatschap Friese Longartsen, de bestaande goede relaties met andere disciplines, de aanwezigheid van één pathologisch laboratorium en één radiotherapeutisch instituut, de bevolkingsomvang van de provincie en de aanwezigheid van een STZ-ziekenhuis en meerdere algemene ziekenhuizen lijken alle ingrediënten aanwezig om te komen tot een succesvol Netwerk longoncologie Friesland.

In het MCN gaan de instellingen een duurzaam samenwerkingsverband aan om oncologische zorg aan hun patiënten te kunnen blijven bieden. Dit samenwerkingsverband is gebaseerd op bindende afspraken, waardoor het niveau van zorg hoog is en de zorg vanuit het perspectief van de patiënt op de juiste plaats wordt aangeboden. In een MCN werken instellingen en professionals op uniforme wijze, leveren zij de juiste zorg op de juiste plaats en zijn de overgangen tussen de verschillende zorgonderdelen geborgd. Zo is niet alleen de kwaliteit van de meest complexe behandeling gegarandeerd, maar die van het hele traject. Zo’n samenwerkingsverband verbetert zichzelf continu op basis van monitorinformatie en is dynamisch: nieuwe ontwikkelingen worden snel ingevoerd en kunnen leiden tot nieuwe afspraken.

Het Netwerk longoncologie Friesland realiseert zich dat ook vanwege de normen in de zorg een samenwerking tussen de verschillende ziekenhuizen en onderzoeksinstituten steeds meer nodig is,. En naast moderne communicatiemogelijkheden in de keten verdient ook de landelijke dataregistratie van patiënten met longkanker aandacht. Deze registratie wordt verplicht in 2015. De komende tijd geven partijen samen met IKNL de samenwerking verder vorm.

Gerelateerd nieuws

Behandelvolume geen invloed op uitkomsten radiotherapie bij longkanker

vrouw ligt onder bestralingsapparaat voor radiotherapie voor longkanker Het behandelvolume van radiotherapie bij longkanker heeft geen invloed op de behandeluitkomsten. Dit blijkt uit onderzoek van Krista van Doorn (radiotherapeut LUMC) en collega’s, gebaseerd op data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) over de periode 2015-2020. De 90-dagensterfte was vergelijkbaar tussen instellingen met een laag, middelgroot en hoog behandelvolume, zowel bij stadium I-II als bij stadium III longkanker. lees verder

Ongelijkheid in toegang tot immunotherapie bij longkanker: de invloed van sociaaleconomische positie en reisafstand

arts in gesprek met patient Nieuw onderzoek toont aan dat niet alle patiënten met stadium III niet-kleincellige longkanker (NSCLC) die daarvoor in aanmerking komen op gelijke manier het middel durvalumab ontvangen in Nederland. Durvalumab behoort tot de duurste geneesmiddelen tegen kanker in Nederland.  lees verder