Netwerk longoncologie Friesland opgericht

Om de kwaliteit van de long-oncologische zorg in Friesland verder te verbeteren heeft de Maatschap Friese Longartsen in samenwerking met IKNL het initiatief genomen tot het oprichten van een zogenaamd Managed Clinical Network (MCN) voor long-oncologische zorg: het Netwerk longoncologie Friesland. Een invitational conference op 20 mei markeerde de start van dit netwerk.

Aanwezig waren onder meer de longartsen uit het Friese maatschap (alle ziekenhuizen), radiotherapeut-oncologen van het Radiotherapeutisch Instituut Friesland, nucleaire geneeskundigen, oncologieverpleegkundig consultenten longoncologie (alle huizen), een patholoog van Pathologie Friesland en een chirurg.
Met de provincie-brede organisatie van de Maatschap Friese Longartsen, de bestaande goede relaties met andere disciplines, de aanwezigheid van één pathologisch laboratorium en één radiotherapeutisch instituut, de bevolkingsomvang van de provincie en de aanwezigheid van een STZ-ziekenhuis en meerdere algemene ziekenhuizen lijken alle ingrediënten aanwezig om te komen tot een succesvol Netwerk longoncologie Friesland.

In het MCN gaan de instellingen een duurzaam samenwerkingsverband aan om oncologische zorg aan hun patiënten te kunnen blijven bieden. Dit samenwerkingsverband is gebaseerd op bindende afspraken, waardoor het niveau van zorg hoog is en de zorg vanuit het perspectief van de patiënt op de juiste plaats wordt aangeboden. In een MCN werken instellingen en professionals op uniforme wijze, leveren zij de juiste zorg op de juiste plaats en zijn de overgangen tussen de verschillende zorgonderdelen geborgd. Zo is niet alleen de kwaliteit van de meest complexe behandeling gegarandeerd, maar die van het hele traject. Zo’n samenwerkingsverband verbetert zichzelf continu op basis van monitorinformatie en is dynamisch: nieuwe ontwikkelingen worden snel ingevoerd en kunnen leiden tot nieuwe afspraken.

Het Netwerk longoncologie Friesland realiseert zich dat ook vanwege de normen in de zorg een samenwerking tussen de verschillende ziekenhuizen en onderzoeksinstituten steeds meer nodig is,. En naast moderne communicatiemogelijkheden in de keten verdient ook de landelijke dataregistratie van patiënten met longkanker aandacht. Deze registratie wordt verplicht in 2015. De komende tijd geven partijen samen met IKNL de samenwerking verder vorm.

Gerelateerd nieuws

Afname kleincellig longkanker en steeds vaker behandeling gericht op kwaliteit van leven

arts en patiënt bij laptop met longfoto

De incidentie van kleincellig longkanker, ook wel SCLC, in Nederland is de afgelopen 30 jaar aanzienlijk gedaald. Dat blijkt uit een studie van Daphne Dumoulin van het ErasmusMC en collega’s op basis van de Nederlandse Kankerregistratie, waarover onlangs gepubliceerd werd in het European Journal of Cancer. Een toenemend aandeel ouderen en vrouwen kreeg de diagnose kleincellig longkanker. De man-vrouwverhouding werd daardoor vergelijkbaar. Waarschijnlijk als gevolg van meer oudere en waarschijnlijk kwetsbaardere patiënten kregen meer patiënten alleen behandeling gericht op kwaliteit van leven (best supportive care – ofwel BSC).

lees verder

Beter onderscheid tussen agressieve en minder agressieve carcinoïden van de long

cover thesis laura moonen

Het correct diagnosticeren van atypische versus typische carcinoïden (zeldzame, neuro-endocriene tumoren van de long) enkel op basis van een preoperatief biopt blijkt lastig. Dit terwijl atypische carcinoïden een slechtere prognose hebben – die lange follow-up vereist - dan typische carcinoïden én de diagnose de omvang van de operatieve behandeling mogelijk beïnvloedt. Extra (preoperatieve) biomarkers zorgen voor betere prognostische voorspelling bij longcarcinoïden, waardoor voor een deel van de patiënten jarenlange follow-up in de toekomst mogelijk vermeden kan worden. Dit concludeert Laura Moonen (MUMC+) in haar proefschrift, onder andere op basis van gekoppelde data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en Palga. Moonens onderzoek werd gefinancierd door KWF.

lees verder