Incidentie huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De meest voorkomende types huidkanker zijn basaalcelcarcinoom (BCC, circa 70% van alle nieuwe patiƫnten), plaveiselcelcarcinoom (PCC, circa 20%) en melanoom (circa 10%). Daarnaast zijn er nog enkele zeldzame vormen van huidkanker, zoals Merkelcelcarcinoom.

Verschillende premaligne afwijkingen gelden als mogelijke voorstadia van huidkanker. Actinische keratose en Morbus Bowen kunnen beschouwd worden als voorstadia van PCC en melanoma in situ en lentigo maligna van melanoom.

Melanoom (kwaadaardige moedervlek) is van de meest voorkomende vormen van huidkanker de meest agressieve en zaait in 20% van de gevallen uit. Uitzaaiingen van melanoom zijn sterk geassocieerd met een afname in de kans op overleving.

Uit gegevens van kankerregistraties uit 18 Europese landen blijkt dat de incidentie van invasieve en in situ melanomen is toegenomen tussen 1995 en 2012. De trends in incidentie verschilden aanzienlijk tussen de Europese landen, waarbij de groei in incidentie in Nederland uitzonderlijk groot was. 

Lees meer over de overlevingprevalentie en sterfte van huidkanker.