Overleving baarmoederhalskanker

Het stadium van de ziekte en de aanwezigheid van lymfekliermetastasen zijn de belangrijkste factoren voor het voorspellen van het verdere ziektebeloop bij patiƫnten met baarmoederhalskanker. Overlevingscijfers variƫren van 96% voor vrouwen met vroeg stadium ziekte tot 16% als de ziekte is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.

Totaaloverzicht cijfers baarmoederhalskanker

Op deze pagina staat een overzicht van de incidentie, prevalentie, regionale verschillen en behandeltrends van baarmoederhalskanker. 

De overleving van vrouwen met baarmoederhalskanker is over de jaren heen langzaam gestegen. Van alle vrouwen die tussen 2001 en 2010 de diagnose baarmoederhalskanker kregen, was 66% na vijf jaar nog in leven. Van de groep vrouwen die tussen 2011 en 2018 de diagnose baarmoederhalskanker kreeg, is nog niet iedereen de vijf jaar sinds de diagnose gepasseerd. De 1-jaars- (86%) en 2-jaarsoverleving (78%) van deze groep ligt beide een procentpunt hoger dan bij de groep die tussen 2006 en 2010 de diagnose kreeg. De stijging in overleving is ook terug te zien in de daling in sterfte.