Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie kan effectief zijn bij aanhoudende vermoeidheid na kanker. Vermoeidheid is een klacht die bijna ieder mens met kanker ervaart tijdens de behandeling van kanker, bijvoorbeeld tijdens chemotherapie of radiotherapie. Bij 20 tot 40 procent van de mensen die curatief behandeld zijn voor kanker krijgen deze vermoeidheidsklachten een chronisch karakter, waarbij een lichamelijke verklaring ontbreekt.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)* voor aanhoudende vermoeidheid na kanker richt zich op het veranderen van gedrag en opvattingen die de vermoeidheid in stand houden. Het doel van CGT is dat mensen met kanker na behandeling niet langer ernstig vermoeid zijn en niet beperkt worden door de vermoeidheid. De behandeling is modulair en wordt op de persoon met kanker toegesneden.

De blended-learning ‘cognitieve gedragstherapie bij vermoeidheid na kanker’ is te volgen via RINO groep Utrecht. Doelgroep van de scholing: Gedragsdeskundigen met minimaal 100 uur CGT-achtergrond, die werkzaam zijn met de doelgroep.

Deze evidence-based interventie maakt deel uit van het project 'implementatie evidence-based psychosociale interventies'. Lees meer over het opschalen van interventies

Meer informatie

  • Voor vragen over ‘Cognitieve gedragstherapie bij aanhoudende vermoeidheid na kanker’ in het kader van het implementatieproject kunt u contact opnemen met Vanessa Bouwman.